Kiállítás mutatja be Dante univerzumát a MANK Galériában

Dante mai napig élő kultuszát mutatja be több mint ötven képzőművészeti alkotáson keresztül a Dante univerzuma című kiállítás szerdától a szentendrei MANK Galériában.

Forrás: MTI2021. 12. 09. 10:23
Szentendre, 2020. szeptember 30. Látogató a Szentendrei Régi Mûvésztelep alkotóinak Égen, Földön címû kiállításán a MANK galériában 2020. szeptember 30-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Alkotók Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozatának bemutatkozó csoportos kiállításán ez alkalommal Dante Alighieri alakjának és irodalmi életművének kortárs képzőművészeti megfogalmazásával találkozhatnak az érdeklődők –közölte az MTI-vel a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A középkor egyik leguniverzálisabb géniusza, Dante életműve az elmúlt hétszáz évben különös módon foglalkoztatta a társművészetek alkotóit

– idézi a közlemény a kiállítást Sárkány Győzővel együtt rendező Nátyi Róbertet.

Mint a művészettörténész hozzáteszi: „megállapítható, hogy minden pályázó teljesen szabadon értelmezte a felkérést, az ábrázolások nem kísérői a szövegnek, hanem újraértelmezői. A vizualitás sokszínű, plurális nyelvén, szenzibilis médiumokként az eredeti opusnak napjainkhoz szóló üzeneteit, az évszázadok alatt kifejtett eredményeit, kultúránkban betöltött változó szerepéhez idomulva fogalmazták meg”.

A MANK közleménye szerint a kiállításban szereplő alkotások között találni közvetlen, a szöveg alapján létrejött reflexív műveket, amelyek Dante szövegeire épülő parafrázisoknak tekinthetők, ugyanakkor teljesen szabad asszociációkra épülő művek is megjelennek.

Több alkotásban a tiszteletadás jeleként tűnik fel Danténak az európai művészetből jól ismert, jellegzetes portréja, de szintén sokszor köszönnek vissza az Isteni színjátékból ismert költői képek, a Pokol megjelenítése, kiváltképp a Pokol kapujának megszólító erejű, költői víziója.

Mint a közlemény emlékeztet, a Dante univerzuma című tárlat apropóját a költő halálának hétszázadik évfordulója adja. A kiállításon bemutatott félszáz mű hűen jelzi, hogy Magyarországon Dante kultusza, múlhatatlan művének tekintélye, nemcsak az elmúlt két évszázadban virágzott, hanem a mai napig ihletet nyújt a kortárs művészek számára – hangsúlyozták a szervezők.

 A tárlat december 23-ig látogatható a MANK Galériában, majd az olaszországi közönség láthatja a Római Magyar Akadémián.

Borítókép: Látogató a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak Égen, Földön című kiállításán a MANK galériában 2020. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.