Királyháza a föléje magasodó Nyalábvárral együtt Ugocsa része volt egykoron. Legkisebb, s legkarakánabb – Ugocsa non coronat! – vármegyénk alól 1918-ban csúszott ki a talaj először, amikor is a semmiből előbukkant Csehszlovákia magához ragadott belőle egy hatalmas darabot. Nem sokkal később kiharapott egy tekintélyes részt a hízókúrára fogott Románia is. A meggyötört kis Magyarországnak mindezek után egy négyzetméterekben mérhető terület maradt csak a mintegy 1200 négyzetkilométeres Ugocsából, valahol Tiszapéterfalva régi határánál. Ez a zsebkendőnyi földdarab ma feltehetőleg a nálunk maradt Magosliget közigazgatási területéhez tartozik.
Kárpátalja könyves vára
Ez a képeslap a Felvidék, Kárpátalja és Észak-Erdély visszavétele utáni időkben készült a Nyalábvárról.

A szétszabdalt vármegye legutóbb a Felvidék, Kárpátalja és Észak-Erdély visszavétele után regenerálódott néhány évre. Akkoriban készült ez a képeslap a Nyalábvárról, amely irodalmunk egyik fontos emlékhelye.
Falai között járt Balassi Bálint és Ilosvai Selymes Péter is. Itt készült el 1574-ben „Az hires neves Tholdi Miklósnak jeles cselekedeteiről és bajnokoskodásáról való história”, amelyet Ilosvai az irodalompártoló várúrnak, Perényi Istvánnak ajánlott. Neves históriásunk vélhetően a vár könyvtárában kutakodva találkozhatott magával a Toldi mondával.
Az első teljes egészében magyar nyelvű nyomtatvány megszületése is e kárpátaljai várunkhoz kötődik, Komjáti Benedek ugyanis Perényi Gáborné Frangepán Katalin nyalábvári udvarában kezdte el fordítani Szent Pál leveleit. „Az zenth Paal leueley magyar nyeluen” című kötetet végül 1533-ban adta ki nyomtatásban az úttörő tudós kanonok Krakkóban. Szinnyei József, a jeles irodalomtörténész és könyvtáros „a legrégibb tisztán magyar” nyomtatványnak nevezte e művet a későbbiekben.
Az Időutazás a magyar múltba 86. részében tavaszi pezsgőzésre invitáljuk önöket a régi Budafokra.
További Mozaik híreink
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: Királyháza. Várrom. Monostory és Kalántay kiadása 1940 körül. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Jászsági díler bukott le a rendőrök előtt átadás közben

Ez már nem játék: Bognár György udvari bolondnak nevezte Kubatov Gábort

Végre megtette Szabó Zsófi, amire mindenki várt: ledobta a textilt

Szabadul a börtönből Kiss László óbudai polgármester

Xabi Alonso nem viccel, madridi ikonokat vág ki a Realból

A jövőben csak így vásárolhatunk ingatlant az országban – új szereplők is elővásárlási jogot kaptak

Az FTC nagyon pórul járhat a Paks ellen elveszített döntő után

Dörzsöld be ezzel a küszöböt, és örökre búcsút inthetsz a hangyáknak!

Ukrán kémbotrány Kárpátalján: egyértelműen Zelenszkij utasítására hajtották végre

Böde Dániel kifakadt a játékvezetőre, a döntő után sietett berúgni + videó

Orbán Viktor rejtélyes posztot tett ki a Facebookra

Orbán Viktor Bognár Györgynek üzent a kupadöntő után
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.