Miért nevetünk? A nevetés evolúciója

Mindenkinek jólesik alkalomadtán egy kiadós nevetés. A pszichológusok szerint pedig a mentális és a lelki egészségünkre is pozitív hatást gyakorol, ha gyakran tesszük. A tanulmányok kimutatták, hogy társas kapcsolatainkat is tartósabbá teszi, ha gyakran nevetünk együtt. De mégis honnan ered a humor és a nevetés?

Forrás: CNN2022. 10. 03. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nevetés túlélési ösztön

Régebben valóban a túlélés része volt a nevetés, de mára már átalakult egy állatok közötti kötődést elősegítő reakcióvá – írja a CNN. A legtöbb emlős mosolyra húzza a száját játék, vagy csiklandozás közben. Habár mi is gyakran elmosolyodunk erre az ingerre, belőlünk nem csak a fizikai kontaktus váltja ki a nevetést.

„Az embereknél a nevetés kommunikációs „eszközzé” fejlődött az évek során” – mondta Janet Gibson, az Iowai Grinnel Egyetem nyugállományú kognitív pszichológiaprofesszora.
„Évszázadokkal ezelőtt a nevetés egy csoport összekötő erejének számított” – fejtette ki a CNN egyik podcastjében.

Biztonságérzetet ad, ha egy csoportban sok a nevetés (Fotó: Pexels)

„Úgy tartották, hogy a nevetés egy kifejező „eszköz”, amely visszajelzett a csoport tagjainak, hogy minden rendben, megnyugodhatunk. Nincs ok az aggodalomra. Biztonságban vagyunk. És innen következik, hogy a nevetés a túlélést segítette elő annak idején” – mutatott rá Janet Gibson.

Úgy hisszük, hogy agyunk évszázadok távlatából megőrizte az összefüggést a nevetés és a kellemes, szórakoztató, megnyugtató, meglepő információk között.

Az antropológusok úgy gondolják, hogy a nevetés univerzális reakció, azonban nem minden kultúra találja viccesnek ugyanazokat a dolgokat.

 

Mi a nevetés?

Meglepően összetett folyamat a nevetés, amely a test és az agy számos területét kapcsolja össze. A homloklebeny érzékeli és lefordítja a bejövő információkat – a hangokat és képeket – majd eldönti, hogy viccesek-e vagy sem. Ez egy érzelmi reakciót vált ki a limbikus rendszerben, amely a kellemes érzéseket és a félelmeket irányítja, és stimulálja a motorikus mozgásért felelős rendszerünket. 

Minden arckifejezéshez, így a nevetéskor látható mosolyhoz is hosszú, de gyors út vezet szervezetünkben (Fotó: Pexels)

A folyamat végén pedig megjelenik a fizikai reakciónk – a hahotázás, a kacagás, a fújtatás és a kuncogás, amit egyszerűen csak nevetésnek hívunk.
„Amikor nevetni kezdünk hirtelen nagy összehúzódások keletkeznek a bordáinkban. Ezek az összehúzódások adják a nevetés hangját is, amely igazán egyszerű hangnak számít. Ennek hatására az agyban megváltozik az endorfinszint is” – mondta Sophie Scott a UCL kognitív idegtudomány professzora.
 

Ez gyakorlatilag fájdalomcsillapító hatású. Nevetés közben csökken az adrenalinszint, majd hosszútávon a stresszért felelős kortizol is. A nevetés segít feldobni a hangulatunkat, így kevésbé leszünk érzékenyek a stresszhatásokra

– mondta a professzor.

 

Akik együtt nevetnek együtt is maradnak?

A Berkeley Egyetem 1989 óta zajló tanulmánya, amely 150 hosszútávú kapcsolatot vizsgál kimutatta, hogy ezeket a párkapcsolatokat főleg a nevetés tartja össze. Az elégedett párok többet nevetnek, mint az elégedetlenek - állapítja meg a pszichológiaprofesszor, Robert Levenson vezette kutatás. 

A vita közbeni nevetés annak a jele, hogy a párkapcsolati problémákat képesek éretten megtárgyalni a felek (Fotó: Pexels)

A kísérlet során megkérték a párokat, hogy beszéljenek át egy problémát, amely felmerült a kapcsolatukban, miközben videóra veszik őket, egy poligráfon pedig mérik fizikai és érzelmi reakcióikat. Amikor a résztvevők nevettek a kísérlet során, az a beszélgetés pozitív fejleményéhez köthető volt, amikor érzelmeik is pozitívabbak lettek.

Amely párok nevetéssel kerekednek felül a konfliktushelyzeteken, azok jellemzően boldog párkapcsolatban élnek és hajlamosabbak a hosszabb együttélésre is - mondta Sophie Scott, aki maga nem volt bevonva az előbb említett kutatásba.

„A nevetés nem egyfajta varázspor. Inkább annak a jele, hogy a párkapcsolati problémákat pozitívabb módon képesek megtárgyalni” – tette hozzá.

Feszült helyzetekben a nevetés egyszerűbbé teszi a kommunikációt és fenntartja a köteléket - tehát megidézi a jó párkapcsolat alapköveit.

 

Mitől lesz valami humoros?

Bár a pszichológusok és a humoristák is próbálkoztak definiálni a jelenséget, mégsem találták meg az univerzális magyarázatot arra, hogy mitől tartunk viccesnek egy információt.
A humor forrása lehet például egy másik ember szerencsétlensége, a tiltott érzelmek kiélése, vagy a normasértés is – mondta Sophie Scott. De néha csupán hangok vagy szavak is lehetnek eredendően viccesek.
 

Eddig az összes teória megdőlt a humor eredetével kapcsolatban, hiszen nem tudjuk megmagyarázni egyenként az összes vicces dolog esszenciáját, és nem alkalmazhatjuk algoritmusként sem, hogy az alapján generáljunk vicceket. A legvalószínűbb magyarázat, hogy mivel a nevetés a gyermekkori játékok fontos eleme, így ez a játékösztön alakul át felnőttkorban humorrá

– magyarázta a professzor.

Azonban a nevetésnek létezik sötét oldala is. 

Kognitív diszfunkcióra is utalhat, ha valaki nem odaillő pillanatban nevet valamin. A demencia korai tünetei közé is tartozik, a humorérzék megváltozásával együtt 

– mutatja a legtöbb tanulmány.
Továbbá a nevetés nem mindig őszinte érzelmeket fejez ki - van, hogy a szociális színjáték része. Arra is rengetegszer használjuk, hogy kimentsük magunkat a stresszes helyzetekből, vagy egy viccel megtörjük a jeget. A siker kulcsa pedig az, hogy beszélgetőpartnerünk veszi-e a lapot, máskülönben igencsak felsülhetünk.

 

Miért ragályos a nevetés?

Harmincszor valószínűbb a nevetés esélye, amikor társaságban vagyunk, mint amikor egyedül ülünk otthon, hiszen sokkal esélyesebb, hogy nevetünk, ha hallunk valaki mást is kacagni.

Sokkal nagyobb az esélye a nevetésnek, ha egy embertársunkkal vagyunk (Fotó: Pexels)


"Amikor endorfin szabadul fel az agyban, az kellemes érzéssel tölt el minket. Nevetés közben pedig több oxigén kerül az agyunkba és véráramunkba, amely segíti az endorfin keringését is" – mondta Gibson.

A nevetés egy ingyenes orvosság, amelyet kár lenne elpazarolni, hiszen rengeteg jótékony hatással jár, és mindig az eszköztárunkban van


Nehéz megfogadni ezt a jó tanácsot, hiszen nem mindig akkor fogunk nevetni, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. De ha mégis szeretnénk erőltetés nélkül kihasználni a nevetés jótékony hatásait, egy vígjáték is segítségünkre lehet. Ami viszont igazán számít, az a többi emberrel való kapcsolatunk, amelyet közös nevetéssel tehetünk egyre szorosabbá.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.