Figyelem! Mutatjuk a hús kiolvasztásának biztonságos módját

Különféle gyorsolvasztási módszerek vannak, amelyek között van, ami csupán a húst teszi tönkre, de van, ami az egészségünkre is veszélyt jelenthet.

2025. 02. 05. 12:02
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat. Ám a mélyhűtött hús felolvadásához idő kell, ami nem mindig fér bele az ügymenetbe - ilyenkor jönnek különféle gyorsolvasztási módszerek, amelyek között van, ami csupán a húst teszi tönkre, de van, ami az egészségünkre is veszélyt jelenthet – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.

A gasztro-portál összegyűjtötte a rossz kiolvasztási módszereket:

Mosogatógépben

Igen, döbbenet, de van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek” gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne, amellett, hogy kívül garantáltan megfő.

A konyhapulton

Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de az az igazság, hogy ez komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejt. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.

Hideg vízben, csomagolás nélkül

Bár a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csakis zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát! A fagyasztott hús „mosása” amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. 

Mikróban

A hús mikrohullámú sütős kiolvasztásával az a legnagyobb baj, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig egyrészt veszélyes is lehet, másfelől még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.

Illetve a helyes megoldásokat is bemutatta:

Így olvaszd ki meleg vízben a húst - lépésről lépésre:

  1. Első lépésként engedj forró csapvizet egy akkora tálba, amibe majd elfér a felolvasztása váró hús. Lehetőleg annyi vizet engedj, ami majd ellepi az összes húst.
  2. Érdemes ellenőrizni a víz hőmérsékletét egy hőmérővel, hogy ne legyen túl hideg, de túl forró se. Az ideális hőmérséklet 60 °C.
  3. Ezután merítsd a vízbe a zárható zacskóba helyezett csirkemelleket. 
  4. Időnként keverd meg a vizet, ezzel megelőzheted, hogy hideg vízzsebek alakuljanak ki.
  5. Ezzel a módszerrel a csirkemell kevesebb mint 30 perc alatt kiolvad és már kezdheted is vele a sütést, vagy főzést – javasolja a Life.hu.

A teljes cikket, illetve további érdekességeket a témában a Mindmegette.hu cikkében olvashatnak a témában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.