Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat. Ám a mélyhűtött hús felolvadásához idő kell, ami nem mindig fér bele az ügymenetbe - ilyenkor jönnek különféle gyorsolvasztási módszerek, amelyek között van, ami csupán a húst teszi tönkre, de van, ami az egészségünkre is veszélyt jelenthet – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.
A gasztro-portál összegyűjtötte a rossz kiolvasztási módszereket:
Mosogatógépben
Igen, döbbenet, de van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek” gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne, amellett, hogy kívül garantáltan megfő.
A konyhapulton
Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de az az igazság, hogy ez komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejt. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.
Hideg vízben, csomagolás nélkül
Bár a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csakis zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát! A fagyasztott hús „mosása” amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat.
Mikróban
A hús mikrohullámú sütős kiolvasztásával az a legnagyobb baj, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig egyrészt veszélyes is lehet, másfelől még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.
Illetve a helyes megoldásokat is bemutatta:
Így olvaszd ki meleg vízben a húst - lépésről lépésre:
- Első lépésként engedj forró csapvizet egy akkora tálba, amibe majd elfér a felolvasztása váró hús. Lehetőleg annyi vizet engedj, ami majd ellepi az összes húst.
- Érdemes ellenőrizni a víz hőmérsékletét egy hőmérővel, hogy ne legyen túl hideg, de túl forró se. Az ideális hőmérséklet 60 °C.
- Ezután merítsd a vízbe a zárható zacskóba helyezett csirkemelleket.
- Időnként keverd meg a vizet, ezzel megelőzheted, hogy hideg vízzsebek alakuljanak ki.
- Ezzel a módszerrel a csirkemell kevesebb mint 30 perc alatt kiolvad és már kezdheted is vele a sütést, vagy főzést – javasolja a Life.hu.
A teljes cikket, illetve további érdekességeket a témában a Mindmegette.hu cikkében olvashatnak a témában.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)