Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét

A 8611 méteres csúcsra az idei szezonban három nemzetközi expedíció több mint ötven hegymászója akar feljutni.

Forrás: MTI2021. 01. 16. 19:19
null
k2 Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t – közölték hivatalos források szombaton.

A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint. Elmondta, a serpák helyi idő szerint éjjel 1-kor indultak a csúcstámadásra, és délután 4.56-kor értek fel.

A K2 volt eddig a nyolcezer méternél magasabb hegyek közül az egyetlen, amelyet még nem másztak meg télen. Először 1954. július 31-én hódították meg.

A 8611 méteres csúcsra az idei téli szezonban három nemzetközi expedíció összesen több mint ötven hegymászója akar feljutni. Egy spanyol hegymászó balesetet szenvedett és meghalt szombaton.

A Himalája
Fotó: flickr

A K2, a „vad hegy” megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté; 2008 augusztusában 11 hegymászóval végzett egy lavina, az volt az egyik legnagyobb tragédia a hegymászás történetében.

A hegymászókat mágnesként vonzza Pakisztán északi része, a világ legmagasabb csúcsai közül több is ott fekszik, a K2 mellett például a 8125 méteres Nanga Parbat, a „gyilkos hegy”. A pakisztáni közigazgatás alatt álló Gilgit-Baltisztán területén van a világ 50 legmagasabb hegycsúcsa közül 18, és ott található a világ hét leghosszabb, nem sarkvidéki gleccseréből három.

Elhunyt az Everestet a délnyugati falon elsőként meghódító páros tagja

Hetvenkilenc évesen elhunyt Doug Scott brit hegymászó, a Mount Everestet a délnyugati falon elsőként meghódító brit expedíció tagja.

Scott hétfőn halt meg rákbetegségben az észak-angliai Lake Districtben lévő otthonában – közölte a himalájai népek megsegítésére általa alapított karitatív szervezet, a Community Action Nepal.

Doug Scott az első britként társával, a skót Dougal Hastonnal együtt jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára 1975. szeptember 24-én; egyben ők voltak az elsők, akik a rendkívül nehéznek számító délnyugati falat mászták meg.

Pályafutása során Scott 40 ázsiai csúcsot hódított meg, közülük harmincat valamilyen formában elsőként.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.