Változatos tünetei lehetnek a COVID miatti szaglászavarnak

Ma már tudjuk, hogy a szaglás- és ízérzés csökkenése vagy akár tartós elvesztése is a koronavírus-fertőzés jellegzetes tünete. A szaglászavar több típusa is előfordulhat a betegeknél, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk, melyek ezek – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 13. 17:41
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan egy éve az életünk része a koronavírus elleni védekezés, az idő múlásával pedig a szakemberek egyre többet tudnak a koronavírus-fertőzés tüneteiről és kezeléséről. A kezdetben feljegyzett légszomj, köhögés, nehézlégzés, láz, izom- és ízületi fájdalmak mellett az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) listáján már tavaly tavasszal megjelent egy újabb jellegzetes tünet, amire felvetheti a fertőzés gyanúját: a szaglászavar.

Teljes illatmentességtől a romlott ételig

A szaglászavar (az angol nyelvű szakirodalomban olfactory dysfunction (OD) néven találkozhatunk vele) jelentheti azt, hogy a beteg szaglása csökkent – bizonyos szagokat érez, de nem mindent – vagy teljesen megszűnt, de jelentkezhet torz szaglás is – a beteg fantom szagokat érez, amik a valóságban nincsenek jelen. Jellemzően nem kellemes, például romlott étel vagy dohányfüst. Gyakran társul az ízérzés elvesztésével, torzulásával. A panaszok hullámzóak is lehetnek, átmeneti javulás után visszaesés is következhet.

Szaglásvesztés: több oka is lehet

Allergológus és fül-orr-gégész orvosok a koronavírus-járvány időszakában sokkal több szaglászavarral küzdő személyt látnak el és várhatóan még több betegre kell felkészülniük – erre figyelmeztet a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice januári lapszámában megjelent, a szaglásvesztéssel foglalkozó szakcikk is. Az írás részletesen közli a szaglászavar típusait, okait, kivizsgálását és bemutatja a jellegzetes tüneteket, amelyek alapján a COVID miatti szaglásvesztést meg tudjuk különböztetni az egyéb okból kialakuló szaglászavaroktól.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A szaglászavarok kialakulásának nagyon sok oka lehet. Közre játszhat a megjelenésében többek közt valamilyen trauma, fejsérülés, idegrendszeri rendellenességet (pl. Parkinson-kór, vagy SM) is jelezhet, oka lehet gyógyszer mellékhatás, autoimmun vagy endokrin betegség is. Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a fül-orr-gégészeti vonatkozású kiváltó okok közt szerepelnek műtét (pl. orrsövény) utáni állapotok, felső légúti, illetve szinonazális, vagyis az orrot- és melléküregeket érintő fertőzések és a COVID.

Ebben különbözik a COVID miatti szaglásvesztés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szinonazális szaglászavar hátterében állhat például allergiás rhinitisz (szénanátha), krónikus orrmelléküreg-gyulladás és orrpolipózis, illetve felső légúti fertőzés is. A jelenlegi helyzetben különös jelentősége van annak, hogy a koronavírus eredetű és az egyéb felső légúti fertőzések által okozott szaglászavart meg tudjuk különböztetni.

A COVID miatti szaglásvesztés hirtelen jelentkezik és jellemzően nem jár egyéb, felső légúti betegségeknél jellemző tünettel, mint az orrdugulás vagy orrfolyás. légúti betegség esetén a szaglászavar fokozatosan jelentkezik, gyulladásgátló kezelésre rendszerint jól reagál.

COVID esetében bekövetkezett szaglásvesztés okainak jelenleg több teórája is van. A bostoni Harvard Medical School kutatói összefoglalták, hogy pontosan mi állhat a háttérben.

Az egyik – és viszonylag ritkán bekövetkező – lehetőség szerint a vírus hatással lehet a központi idegrendszer szaglóközpontjára. Más elmélet szerint a kórokozó nem direkt a neurális sejteket támadja meg, hanem az azokat körülvevő ún. támasztósejteket, melyek szintén a szaglóhám részét képezik, így azokat megtámadva a neuronális sejtek „kiszolgáltatottá„ válnak, nem jutnak elég tápanyaghoz.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A gyógyulás akár több hónapig is húzódhat, illetve jellegzetesen társul hozzá ízérzészavar is és – nem feltétlenül, de társulhat – egyéb koronavírus-fertőzésre utaló tünet, mint a köhögés, légszomj, nehézlégzés, fáradtság vagy fejfájás.

A szaglásvesztés több módon is rontja az életminőséget

• A COVID miatti szaglászavar egyénenként különböző ideig tarthat. Valakinél néhány napon vagy héten belül visszatér a normál szaglás, de gyakori eset, hogy a szaglásvesztés tartósan, akár 6 hónapig is fennmarad.

• Ez az állapot a kutatások szerint is érzelmileg igen megterhelő, az érintettek körében gyakori a fokozott stressz, depressziós tünetek megjelenése.

• Táplálkozási problémák is jelentkezhetnek, hiszen nem tudja a beteg élvezni az ételek ízét, sokan kevesebbet esznek, vagy épp túlízesítik, édesítik, sózzák vagy fűszerezik az ételeiket – hosszú távon egyik sem egészséges.

• A külvilágról kapott információkat az érzékszerveink biztosítják.

Ha a koronavírus-fertőzés lezajlását követő hetekben sem tér vissza a szaglásunk, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálaton részt venni. Így az egyéb lehetséges okok kizárása mellett, a károsodott szaglószerv működését helyreállító kezelést is mielőbb el lehet kezdeni.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.