idezojelek

Szoboszlai és a térdelés: szertartásos rendetlenség

Csupán akkor lenne okunk elgondolkozni, ha netán Szoboszlai Dominik a magyar válogatott mérkőzése előtt térdelne le.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined

Nézegetem a Chelsea–Liverpool Premier League-mérkőzés BLM-szertartásáról készült felvételt és csóválom a fejem. A játékosok egyik része – miként is – a bal, a másik a jobb térdére rogy le, Mohamed Szalah meg úgy gubbaszt, mint amikor a gyerekek nyuszi ül a fűbent játszanak. Másfelől van, aki felemeli, van, aki leszegi a tekintetét, a hazaiak egyik embere mintha egyenesen a cipőfűzőjével babrálna. 

Hol itt az egységes rend?

A szertartás ugyanis attól szertartás, hogy adott, mindenkire nézve kötelező rendje van. A koronázási szertartásnak (ordo coronationis) például könyvtárnyi az irodalma, tilos az abban foglaltaktól eltérni. A magyar történelemből továbbá azt is tudjuk, hogy a különféle aktusokon felül a király koronzása három további feltétel együttállása esetén volt csak érvényes: ha annak eszköze a Szent Korona, helyszíne a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika, személye pedig az esztergomi érsek volt. Trónviszályhoz, sőt háborúhoz vezetett, ha valaki ezek együttes teljesülése híján kívánt uralkodni, Károly Róbert történetesen csupán harmadik nekifutásra vált hivatalosan is Magyarország királyává.

Amikor a BLM a sportesemények már-már kötelező, de legalábbis elmaradhatatlan kellékévé emelkedett, olyan áhitat övezte, mint a himnusz eléneklését, a majd egyperces ceremónia során mindenki átérezte annak súlyát, hogy George Floyd csupán a WASP-törvényalkotás kirekesztő és eltörlésre ítélt szellemisége folytán tekinthető köztörvényes bűnözőnek, valójában hős, szabadságharcos.

Ma már a térdelés olyan, mint egy gimnasztikai gyakorlat, a fiúk leereszkednek fél térdre, gyorsan felpattannak, sípszó, s már kezdődik is a meccs. A testbeszéd legalább olyan árulkodó, mint a megrázó vallomás, a játékosok többségének kissé unott, kényszeres mozdulata a szertartás magasztosságának egyfajta tagadása. A BLM nem hogy 2023 nyarára, már tavaly kiüresedett, maguk a fekete játékosok szorgalmazták az eltörlését, mert átélést mímelni rosszabb, mint azt tagadni.

Van-e tehát jelentősége annak, hogy Szoboszlai Dominik a társaihoz hasonlóan féltérdre ereszkedett?

Ugye, hogy nincs. Miként – utólag már ezt is pontosan tudjuk – annak sem, hogy a Liverpool korábbi csapatkapitánya, a nyáron Szaúd-Arábiába szerződött többször hitet tett az LMBTQ-jogok mellett. Ez is, az is kényszer, a különbség csupán annyi, hogy egyik-másik mennyire kínos, kellemetlen. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Szoboszlai Dominik új fiú Liverpoolban. A pályán kell bizonyítania, nem pedig külsőségekkel. Az a lényeg, hogy a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp elégedett vele. Egészen diszkréten esetleg azzal fejezhetne ki különvéleményt, ha térdelés közben netán keresztet vetne, de eszem ágában sincs olyasmire rávenni, ami nem a szívéből fakad.

Akkor lenne okunk csupán elgondolkozni, ha Szoboszlai Dominik a magyar labdarúgó-válogatott valamelyik mérkőzése előtt térdelne le csapatkapitányként. De kizártnak tartom, hogy ezt forgatná a fejében. Olyankor Szoboszlai is a szívére tett kézzel hallgatja, sőt énekli a himnuszt, mi több, az Izland elleni sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtező előtt megüzente az őt elengedni vonakodó akkori klubjának, a Salzburgnak, hogy ha kell, gyalog jön haza.

Szoboszlai Dominiknek lesz még alkalma arra a Liverpool játékosaként, hogy kimutassa az igazán mély érzelmeit. Például amikor megszerzi az első gólját. Felőlem akár térdre is ereszkedhet...

A Chelse–Liverpool mérkőzés összefoglalója:

Borítókép: A játékosok térdelnek a Chelsea–Liverpool Premier League-mérkőzés előtt (Fotó: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.