idezojelek

A 444-es Herczeg Márk szerint viccesek a gusztustalanságai

Nem kér bocsánatot, inkább másokra mutogat a Soros-blog szerzője.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Helyénvaló, ahogyan Gábor Lászlónak, az Origó főszerkesztőjének testalkatán gúnyolódott, sőt: üdítően tréfás volt a cikke, hiszen ő írta, személyesen, Herczeg Márk – nagyjából ez az üzenete a 444-es blogger mai opusának, amelyben korábbi, nagy botrányt kiváltó írásművét próbálta védeni az utolsó ukránig. Szó se róla, szilajul erőlködik Herczeg kartárs, hogy bemutassa, miért neki van igaza akkor is, amikor nincs. Csak hát a nagy kínlódástól, az erőltetett példáktól úgy izzadságszagú az egész, ahogy van.

De kezdjük az elején! Két hete Herczeg Márk „Kifolyik a szemed, megőrülsz és megfulladsz, ha meglátod az Origo gyönyörű főszerkesztőjének tökéletes alakját” címmel tett közzé testszégyenítő dolgozatot a Soros-blogon. Ebbe olyan cizellált gusztustalanságokat sűrített, mint például: 

A szuperszexi Gábor László izzasztóan gömbölyű pocakkal, férfiasságát nadrággal takarva érkezett Kötcsére.

És így tovább. Alkotása a Magyar Nemzeti Médiaszövetség és a Magyar Újságírók Közössége mellett még a balliberális sajtó elhajlásaira többnyire süket és vak MÚOSZ-nak is sok volt: etikai bizottságuk küldött egy tőle szokatlan ejnye-bejnyét. 

Majd eltelt két hosszú hét, és Herczeg Márk ma hajnalban közzétette legújabb gyöngyszemét „Illiberális könnyek: visszatért a PC-diktatúra, snowflake-ek szállták meg a fideszes médiát” címmel. Ennyiből is sejthető, hogy emberünk azóta sem találkozott tükörrel. Ilyeneket ír: 

A magát keresztény-konzervatívnak tekintő lap [mármint az Origó] egyfolytában egykori és mai híres emberekről (vagy teljesen ismeretlen influenszerekről) mutogat erotikus fotókat, kangörcsöt ígérve a férfi olvasóknak. Mindezt úgy művelik az ország egykori legolvasottabb és egyik legkomolyabb lapjával, hogy annak főszerkesztőjéről, Gábor Lászlóról gyakorlatilag nincsen elérhető kép vagy videó az interneten, és sosem nyilatkozik sehol.

Vagyis skandalum, hogy miközben az Origón vannak bulvárhírek, aközben a főszerkesztőről nem találnak fotót, videót. E kettő összekapcsolása egyfelől hülyeség: mi köze a főszerkesztő kinézetének a tartalom minőségéhez? Ha az Origó vagy a 444 okosakat vagy sületlenségeket ír, az független Uj Péter vagy Gábor László pocakjától. Másfelől nem is igaz: az ominózus 444-cikkbe is beillesztettek például egy 2021-es Gábor László-képet, amelyet ők, a 444-es fiúk-lányok készítettek. Ezek szerint mégsem sikerült elbújnia?

Aztán így folytatja Herczeg Márk: 

Ahogy az az olvasók többségének át is ment, tréfásnak szánt cikkem lényege éppen az volt, hogy valahogyan érzékeltesse az olvasókkal – és persze Gábor Lászlóval is –, hogy mennyire ellentmondásos, amikor valaki a sötétben bujkálva ad utasítást egy szörnyen kínos, végeláthatatlan vizuális pornótámadásra. A fideszes média véleményvezérei viszont váratlanul heves, hablegényeket megszégyenítő hisztériarohamot kaptak.

És sorolni kezdi, mely jobboldali véleményvezérek mondtak erőseket az utóbbi években. Mintha mások esetleges túlkapásai miatt neki joga lenne még förmedvényesebbeket írnia. Meg dedós is ez a „ki szidta jobban a másik mutterját” típusú játék, amit általános iskola alsóban többnyire kinő az ember. Kivéve Herczeg Márkot.

A szerző próbál példákat hozni, hogy bezzeg az Origó milyen gyakran ír elhízott celebekről. Mintha a saját testüket önként és pénzért áruba bocsátó celebekről szóló (nyilván nem kultúrembereknek való) bulvárcikkek miatt indokolt lenne a főszerkesztő „bodyshamingelése”. Továbbá fölrója: a jobboldali véleményvezérek is tesznek célzásokat a politikai ellenfelek kinézetére. Lám, Philip idén márciusban fogtündérnek nevezte Guy Verhofstadtot. (Bevallom: én már 2020-ban is ezt az eposzi jelzőt használtam rá. Szánom-bánom.) 

S ekkor következik el a pillanat, amikor Márkunk nekifutásból, spiccel, tiszta erőből hónaljon küldi – saját magát. Tudniillik megemlíti: „A Pesti Srácok munkatársai korábban tévéadásban beszélgettek arról, hogy Ferencváros polgármestere se nem okos, se nem túl szép, inkább dugnának kecskékkel, mert azt utána legalább meg lehet enni.” Azt viszont már nem teszi hozzá, hogy Jeszenszky Zsolt nyilvánosan bocsánatot kért Baranyitól a hülye viccért. Persze, hogy nem említi Herczeg, mert akkor valamit makognia kéne arról, ő miért nem szór hamut a fejére. (A Magyar Nemzet kérdésére, terveznek-e bocsánatkérést, csupán annyit feleltek a 444-nél: „Jót nevettünk.”)

Sokunkkal megesik, hogy a napi csaták hevében túltoljuk a biciklit. Ám a lelkiismeret (már akinek van) dolgozik, s pár nap után általában a fejünkhöz kapunk, komolyabb esetben meaculpázunk. Megtette ezt például Herczeg Márk főnöke, Uj Péter is, miután kínai vendégmunkásnak csúfolta Liu Shaolin Sándort. Meg még sokan mások, hadd ne kezdjek hosszas fölsorolásba. Herczeg Márknak sem ártana ha végre fölnőne, jellemet növesztene.

Borítókép: A 444 portál logója (Forrás: Wikipédia)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.