időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Stadionozók! Nézzetek a táblára!

Kis Ferenc
2023.09.23. 10:31 2023.09.23. 10:48
Stadionozók! Nézzetek a táblára!

Minek kell ekkora? Leuralja a Belváros látképét. Üresen fog tátongani. Biztos, hogy nem hozza be az árát. Még a teteje sem behúzható. Így fanyalogtak és próbálták hergelni a közvéleményt az új Puskás Aréna 2019. november 15-i átadásakor azok, akik igazán akkor érzik magukat formában, ha bele kell rúgni a magyarokba. 

Élen jár ebben a 444 nevű, „testszégyenítő”  Soros-blog, amelynek szerzője a stadionavató mérkőzés előtt írt egy terjedelmes cikket arról, hogy miért nem kellett volna ilyen formában megépíteni a magyar futball-legendáról elnevezett arénát. Néhány év távlatából visszatekintve, újra olvasva még hihetetlenebbnek tűnik az a megátalkodott buzgalom és együgyűség, amivel időt és energiát nem kímélve összehordta az „érveit.” Hosszan sorolta a szomszéd országokat és fővárosokat, ahol a Puskás Arénánál kisebb stadionnal is beérték, sőt még annak is utánanézett, hogy egész Kaposvár lakossága beférne, de talán még Szolnoké is. Az aréna „monumentális” méreteit igyekezett érzékeltetni azzal is, hogy az építmény „leuralja a Belváros látképét”.

A legfőbb ellenérvként azonban azt akarta bizonygatni, hogy soha nem fog megtérülni a stadion ára. Utólag is nehéz eldönteni, hogy pusztán a rosszindulat munkálkodott a szerzőben, vagy a vaksötét tájékozatlanság a témakörben, de lehet akár a kettő egyvelege is. 

Érdemes szó szerint idézni: „A stadionban van egy 1500 fő befogadására alkalmas konferenciahelyszín, ami valószínűleg hoz majd bevételt, de az egész létesítmény fenntartási költségét messze nem fedezi. Ahhoz tömegrendezvények kellenek, tömött lelátókkal. A nettó 150 milliárdos ár pedig egészen biztosan soha nem térül meg.”

Bátor jóslás volt, de bölcsnek semmiképp nem nevezhető, amit a történések elég gyorsan cáfoltak is. Aki képes azt leírni a jövőbeli kihasználatlanságot előrevetítve, hogy „pár koncertnap a focival együtt elvihet már akár 15 napot is a 365-ből”, az nem ezen a bolygón él. Mindezt megtoldotta azzal, hogy a hasznosítható napok száma egyébként is kevesebb, mint amennyi lehetne, ha behúzható tetővel építették volna a Puskás Arénát. De ha így törtét volna, akkor azt olvasnánk a 444-en, hogy pazarolja a kormány a közpénzt, urizálnak, luxus arénát építenek. 

A magyar válogatott gyengébb szereplése esetén nyolcezres nézőszámokat, sőt a szerinte rasszista szurkolók miatt zárt kapus meccsek sokaságát vizionáló propagandista az utóbbi időben nem ír hasonló cikkeket, talán ráébredt, hogy már akkor is kár volt a gőzért.

A Puskás Aréna ugyanis évek óta telt házzal üzemel, már egy barátságos mérkőzésen is elfogy minden jegy, az októberi Szerbia elleni Európa-bajnoki selejtező előtt pedig pénteken kevesebb mint három óra alatt szétkapkodták a belépőket. Egyébként az összes hazai Eb-meccsre érvényes bérletből is elfogyott harmincezer, tehát már a selejtező sorozat előtt a befogadóképesség felét lefoglalták a szurkolók.

De nem csak a futball mérkőzések vonzzák a tömegeket, idén nyáron két emlékezetes telt házas koncertet adott a német Rammstein zenekar, egyet az amerikai Guns N’ Roses, az angol Depeche Mode, és jövőre háromszor tölti meg a Puskás Arénát a szintén szigetországi Coldplay nevű banda, a sort pedig másnap reggelig folytathatnánk.

Talán mégsem dolgozott feleslegesen négy évvel ezelőtt a Soros-blog szerzője, mert az a cikk tökéletesen szemlélteti, hogy mit képviselnek ők: a magyar húzza meg magát, érje be kevesebbel, kisebbel. Régi igazság a fociban: aki döntetlenre játszik, az vereséget fog szenvedni. Mi viszont győzni szeretünk, és ez egyre többször sikerül.

Borítókép: Ünnepi díszkivilágításban a Puskás Aréna az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján 2023. március 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.