idezojelek

Stadionozók! Nézzetek a táblára!

Talán mégsem dolgozott feleslegesen négy évvel ezelőtt a Soros-blog szerzője.

Kis Ferenc avatarja
Kis Ferenc
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Minek kell ekkora? Leuralja a Belváros látképét. Üresen fog tátongani. Biztos, hogy nem hozza be az árát. Még a teteje sem behúzható. Így fanyalogtak és próbálták hergelni a közvéleményt az új Puskás Aréna 2019. november 15-i átadásakor azok, akik igazán akkor érzik magukat formában, ha bele kell rúgni a magyarokba. 

Élen jár ebben a 444 nevű, „testszégyenítő”  Soros-blog, amelynek szerzője a stadionavató mérkőzés előtt írt egy terjedelmes cikket arról, hogy miért nem kellett volna ilyen formában megépíteni a magyar futball-legendáról elnevezett arénát. Néhány év távlatából visszatekintve, újra olvasva még hihetetlenebbnek tűnik az a megátalkodott buzgalom és együgyűség, amivel időt és energiát nem kímélve összehordta az „érveit.” Hosszan sorolta a szomszéd országokat és fővárosokat, ahol a Puskás Arénánál kisebb stadionnal is beérték, sőt még annak is utánanézett, hogy egész Kaposvár lakossága beférne, de talán még Szolnoké is. Az aréna „monumentális” méreteit igyekezett érzékeltetni azzal is, hogy az építmény „leuralja a Belváros látképét”.

A legfőbb ellenérvként azonban azt akarta bizonygatni, hogy soha nem fog megtérülni a stadion ára. Utólag is nehéz eldönteni, hogy pusztán a rosszindulat munkálkodott a szerzőben, vagy a vaksötét tájékozatlanság a témakörben, de lehet akár a kettő egyvelege is. 

Érdemes szó szerint idézni: „A stadionban van egy 1500 fő befogadására alkalmas konferenciahelyszín, ami valószínűleg hoz majd bevételt, de az egész létesítmény fenntartási költségét messze nem fedezi. Ahhoz tömegrendezvények kellenek, tömött lelátókkal. A nettó 150 milliárdos ár pedig egészen biztosan soha nem térül meg.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátor jóslás volt, de bölcsnek semmiképp nem nevezhető, amit a történések elég gyorsan cáfoltak is. Aki képes azt leírni a jövőbeli kihasználatlanságot előrevetítve, hogy „pár koncertnap a focival együtt elvihet már akár 15 napot is a 365-ből”, az nem ezen a bolygón él. Mindezt megtoldotta azzal, hogy a hasznosítható napok száma egyébként is kevesebb, mint amennyi lehetne, ha behúzható tetővel építették volna a Puskás Arénát. De ha így törtét volna, akkor azt olvasnánk a 444-en, hogy pazarolja a kormány a közpénzt, urizálnak, luxus arénát építenek. 

A magyar válogatott gyengébb szereplése esetén nyolcezres nézőszámokat, sőt a szerinte rasszista szurkolók miatt zárt kapus meccsek sokaságát vizionáló propagandista az utóbbi időben nem ír hasonló cikkeket, talán ráébredt, hogy már akkor is kár volt a gőzért.

A Puskás Aréna ugyanis évek óta telt házzal üzemel, már egy barátságos mérkőzésen is elfogy minden jegy, az októberi Szerbia elleni Európa-bajnoki selejtező előtt pedig pénteken kevesebb mint három óra alatt szétkapkodták a belépőket. Egyébként az összes hazai Eb-meccsre érvényes bérletből is elfogyott harmincezer, tehát már a selejtező sorozat előtt a befogadóképesség felét lefoglalták a szurkolók.

De nem csak a futball mérkőzések vonzzák a tömegeket, idén nyáron két emlékezetes telt házas koncertet adott a német Rammstein zenekar, egyet az amerikai Guns N’ Roses, az angol Depeche Mode, és jövőre háromszor tölti meg a Puskás Arénát a szintén szigetországi Coldplay nevű banda, a sort pedig másnap reggelig folytathatnánk.

Talán mégsem dolgozott feleslegesen négy évvel ezelőtt a Soros-blog szerzője, mert az a cikk tökéletesen szemlélteti, hogy mit képviselnek ők: a magyar húzza meg magát, érje be kevesebbel, kisebbel. Régi igazság a fociban: aki döntetlenre játszik, az vereséget fog szenvedni. Mi viszont győzni szeretünk, és ez egyre többször sikerül.

Borítókép: Ünnepi díszkivilágításban a Puskás Aréna az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján 2023. március 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.