idezojelek

Mérő professzor eltévedt a fociultrák között és forradalmat vizionál

Mérő László eleddig visszafogottabban átkozta az „Orbán-rendszert”, ám most a lánya által képviselt harciasabb üzemmódra kapcsolt.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined

Mérő László matematikus váratlan kifakadással lepte meg a tavaly áprilisi választások után a közvéleményt, ám úgy tűnik, kezd elhalványulni az akkori megvilágosodása.

A liberális értelmiség ikonikus matematikusa akkor úgy fogalmazott, hogy nem a vidékiek agya lett átmosva, hanem az övé. Mérő László ezt a kijelentését azzal magyarázta, hogy egy olyan hangulat alakult ki az országban, amely szerint vidéken „sötétség” és „butaság” uralkodik, de ez nem így van.

Ehhez képest a Magyar Hang Kompország című műsorában Mérő László a minap már arról beszélt, hogy szerinte hogyan lehet felvenni a harcot „az erőszakos propagandával”.

Mérő végül eljutott oda, hogy a „forradalom az egyetlen opció”, de azért egyből megnyugtatott minket, mert szerinte ennek a forradalomnak azért „nem kell véresnek lennie”. 

Köszönjük, tanár úr!

A fentiekben igazából az az érdekes, hogy Mérő László eleddig visszafogottabban átkozta az „Orbán-rendszert”, ám most a lánya által képviselt harciasabb üzemmódra kapcsolt.

A mostani interjújában viszont Mérő egy olyan terepre merészkedett, ami egészen biztosan nem az ő asztala: futballhasonlattal élt. Mentségére szóljon, nem ő az egyetlen. 

Míg Magyarország korábban a tízmillió szövetségi kapitány országa volt, ma már ez a sok szövetségi kapitány nemcsak a szűken vett szakmához, de a futballhoz, a sporthoz tartozó körítéshez, például a stadionépítéshez, a sportinfrastruktúra-fejlesztéshez vagy a lelátói hangulathoz is ért. 

Így járt például a Carson Coma nevű zenekar énekese is, aki jókora szamárságot állított a minap.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérő pedig így fogalmazott: „Mondok egy nagyon egyszerű példát. Azért a Fradinak az ultra közössége eléggé lojális szokott lenni a rendszerhez, és az oroszok mellé is többé kevésbé átállt. De, amikor a Feröertől kikapott a csapat, akkor a B közép egyből elkezdte üvölteni, hogy »ruszkik haza«, ami az edzőnek szólt”.

A ferencvárosi ultrák általában történelmi okokból valóban inkább a jobboldali értékrendhez közeli üzeneteket fogalmaznak meg a kiírásaikban, ám az, hogy „átálltak volna az oroszokhoz”, hatalmas butaság. Mérő László ezt csak a 444.hu-n megjelent emlékezetes cikkében olvashatta, akkor a liberális portál hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy a Fradi-ultrák barátainak számító Rapid Wien fanatikusai tiszteletére felmutatott élőképet orosz zászlónak nézte. Később a 444 maga is elismerte, hogy benézte a látottakat.

De ha a 444 helyesbítése nem jutott el Mérőig, akkor nézzünk meg néhány ukrán beszámolót. Az orosz–ukrán háború kitörésekor – és azóta is – a ferencvárosi tábor kétszer foglalkozott a történtekkel (mint ahogy más hazai szurkolótábor sem foglalt állást a kérdésben). 

Először egy Kárpátaljáért aggódó üzenetet raktak ki a zöld-fehér ultrák, másodszor pedig akkor, amikor a Fradi akkori ukrán játékosa, Olekszandr Zubkov először lépett pályára a harcok kitörését követően.

Zubkov a mérkőzés végén ukrán zászlóval a hátán könnyek között körbe futott a Groupama Arénában, ahol vastapsot kapott, majd megállt az „oroszbarát” Fradi-tábor előtt, ahol kórusban kiabálták a nevét, együttérzésükről biztosítva az azóta már a Sahtar Donyeckben futballozó csatárt. (A történtekről lelkesen beszámoló ukrán hivatkozásokat itt, itt, itt vagy itt lehet elolvasni.)

Zubkovot élteti a ferencvárosi szurkolótábor a 2022. március 6-án lejátszott Ferencváros–Kisvárda bajnoki mérkőzést követően (Forrás: Mediaworks/Szabó Miklós)

Hogy is mondta mondta Mérő a tavalyi választások után? 

Nem a vidékiek agya lett átmosva, hanem az enyém.

Mégiscsak igaza volt akkor a liberális matematikusnak.

Borítókép: Mérő László (Forrás: Hír TV/YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.