idezojelek

Bődületes badarságokat hordott össze Fekete Giorgio

Gondolta volna? Giorgio a focihoz is ért.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: Vasvári Tamás

Interjút adott Fekete Giorgio énekes a HVG-nek, amelynek tartalmát egészen kitűnően szemlélteti az írás címe: „Fekete Giorgio zenész: Fellépésünk megakadályozásáról ugyanazt gondolom, mint a politikáról: lesz...rom”.

A fenti cím csak azért furcsa, mert az utóbbi időben erőteljes politikai üzeneteket kürtölt szét mindenféle módon a zenész, aki ráadásul egy szélsőbaloldali figurával is közreműködött többször is a zenekarával.

Ám egy érdekességet valóban megtudhattunk, kiderült, hogy Giorgio nagy futballrajongó, sőt Olaszországban is szokott mérkőzésekre járni. És ugyan elmondása szerint „Budapestet nem cserélné el semmiért”, de azért a futball kapcsán is belerúgott hazánkba az olasz anyától, és magyar apától származó Giorgio.

Ha Olaszországban járok, mindig elmegyek focimeccsre, hatalmas Torino-drukker vagyok. Meccsre járni szerintem tök jó dolog, de Magyarországon nem szívesen megyek. Már kisgyerekként az volt itt az első stadionélményem, hogy a lelátón folyamatosan megy a buzizás, románozás, cigányozás, ez pedig teljesen elborzaszt. Ezzel szemben Olaszországban a szurkolás olyan kulturált módon történik, hogy az emberek a gyerekeikkel mehetnek meccsre

– ócsárolta a hazai futballállapotokat az énekes.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzünk most akkor pár hírt az elmúlt évekből, az olasz bajnokságból.

„Edin Dzeko, a milánóiak bosnyák csatára rasszista beszólásokat kapott Torinóban, amire vulgáris gesztussal válaszolt. A Corriere dello Sport beszámolója szerint a Juventus szurkolói az egész meccsen célba vették Dzekót, akit végig sértegettek, egy ponton pedig rasszista éllel cigánynak tituláltak. Erre a bosnyák csatár is válaszolt, a torinói ultrák felé fordulva vulgáris gesztust tett, látványosan megmarkolta a férfiasságát.” 

„Az Olasz Kupa elődöntőjében 1-1-es döntetlennel ért véget a Juventus és az Internazionale párharcának első, torinói felvonása. A meccs óriási balhéval zárult, Samir Handanovic, Juan Cuadrado és Romelu Lukaku is piros lapot kapott. A belga támadó képviselői szerint a konfliktus kiváltó oka a Juventus szurkolóinak rasszista viselkedése volt.”

„Botrányosan áll az olasz labdarúgás a rasszizmus kérdéséhez. Azt mondhatjuk, hogy az olasz futball nem tanul. Sem a labdarúgó-szövetség, sem a klubok, sem a szurkolók. A legutóbbi Cagliari–Internazionale mérkőzésen ismét rasszista megnyilvánulások borzolták a kedélyeket. A legaggasztóbb az, hogy rendszeresen előfordul ez az olasz bajnoki találkozókon, azonban még sincs elegendő retorzió büntetés gyanánt.”

„Élő adásban használt rasszista kifejezést egy olasz újságíró, akit egy reklámszünet után el is távolítottak a stúdióból. A Telelombardia nevű televíziós csatorna elhatárolódott a kijelentésektől, és azonnali intézkedést jelentett be.”

„A francia labdarúgó-válogatottal 2018-ban világbajnok Samuel Umtiti könnyek között hagyta el a pályát csapata, a Serie A-ban szereplő Lecce–Lazio elleni mérkőzését követően, mivel a római szurkolók folyamatos rasszista abúzusának volt kitéve.”

„Giorgio Chiellini, a Juventus csapatkapitánya olaszként és toszkánként is szégyelli magát a Napoli játékosait ért rasszista szidalmazás miatt, pláne, hogy korábban volt a Fiorentina labdarúgója, amely csapat szurkolótáborából érkeztek a szidalmak.”

„Egy német férfit és két román drukkert tiltottak ki a Stadio Olimpicióból. Az előző hétvégén Lazio–AS Roma derbit rendeztek az olasz élvonalban. A mérkőzés nemcsak az 1-0-s végeredmény miatt maradt emlékezetes, hanem azért is, mert egy szurkoló egy Hitlerson88 feliratú Lazio-mezben látogatott ki a Stadio Olimpicóba.”

„Komoly felháborodást váltott ki a Serie A legújabb rasszizmusellenes kampánya az olasz fociklubokból. A bajnokság szervezői három kifestett majomról készült festménnyel rukkoltak elő hétfőn.”

„Sulley Muntari tüntetőleg lesétált a pályáról a vasárnapi Cagliari–Pescara olasz bajnoki mérkőzésen, miután a bíró sárga lapot adott neki, amiért panaszkodott a hazai szurkolók rasszista bekiabálásai miatt.”

Ehhez vegyük még hozzá, hogy az olasz huligánok verekedéseinek időnként halálos áldozatai is vannak. Így történt ez a leghíresebb, nagy vihart kavart szomorú esetnél, amikor egy Lazio-vezérszurkolót lőttek fejbe, de sajnálatos módon halt meg a közelmúltban egy milánói ultra is, egy verekedés során. 

Az erőszakot néha importálják is az olasz huligánok, egy Liverpool BL-meccs előtt pedig tragédiával végződött egy ilyen támadás.

És ha már a „családbarát” Torinót emlegette Giorgio, éppen Magyarországon kaptunk belőlük ízelítőt, négy éve a debreceni stadionban verekedtek össze egymással a Bikák ultrái.

A fenti néhány találat nem egy hosszabb kutatómunka, hanem egy gyors Google-keresés eredményei, bizonyára találnánk még néhány hasonló híradást.

És azt valóban nem állíthatjuk, hogy a magyar stadionokban ne lenne tennivaló, de a magyarországi helyzetet borzasztónak, míg az olasz stadionokat ehhez képest kiemelten kulturált közegnek minősíteni, nincs rendjén. 

Főleg egy olyan közszereplőnek, aki rendőrgyilkosságról daloló szélsőbaloldali alakkal készít közös produkciót.

Borítókép: Fekete Giorgio énekel a mikrofonnál az EFOTT első napján a Velencei-tó melletti Sukorón 2023. július 12-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.