Megkockáztatható a kijelentés, hogy a balatoni gasztronómiai kínálat minőségi szempontból az utóbbi évtizedben többet fejlődött, mint az azelőtti fél évszázadban. Tíz éve még könnyű volt összeállítani a legjobb öt-tíz étterem listáját, a nehézséget inkább az jelentette, hogy van-e annyi valóban színvonalas hely, ma már ez komoly feladat, mivel szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik kiváló egység maradjon ki belőle. Nem véletlen, hogy a 2010-ben a magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának (lásd még „gasztro-forradalom”) szolgálatába állott Magyar Konyha éves balatoni kiadványa külön műfajokra osztja a legjobb helyeket, szempontok szerint állít fel toplistákat (lásd fine dining éttermek, strandbisztrók, halsütők, cukrászdák stb.)
Új magyar vendéglátóegység nyílt Brassóban: az Old City Pub by Csíki Sör
Közhely, de ugyanakkor kőkemény tény, hogy vegyes területeken a magyar népesség apadása három okra vezethető vissza.