Megkockáztatható a kijelentés, hogy a balatoni gasztronómiai kínálat minőségi szempontból az utóbbi évtizedben többet fejlődött, mint az azelőtti fél évszázadban. Tíz éve még könnyű volt összeállítani a legjobb öt-tíz étterem listáját, a nehézséget inkább az jelentette, hogy van-e annyi valóban színvonalas hely, ma már ez komoly feladat, mivel szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik kiváló egység maradjon ki belőle. Nem véletlen, hogy a 2010-ben a magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának (lásd még „gasztro-forradalom”) szolgálatába állott Magyar Konyha éves balatoni kiadványa külön műfajokra osztja a legjobb helyeket, szempontok szerint állít fel toplistákat (lásd fine dining éttermek, strandbisztrók, halsütők, cukrászdák stb.)
Mit jelent a terített asztal?
A Bibliában az asztal mindig is a jelenlét helye volt – ahol Isten jelen van népével, és népe tagjai egymással.