Megkockáztatható a kijelentés, hogy a balatoni gasztronómiai kínálat minőségi szempontból az utóbbi évtizedben többet fejlődött, mint az azelőtti fél évszázadban. Tíz éve még könnyű volt összeállítani a legjobb öt-tíz étterem listáját, a nehézséget inkább az jelentette, hogy van-e annyi valóban színvonalas hely, ma már ez komoly feladat, mivel szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik kiváló egység maradjon ki belőle. Nem véletlen, hogy a 2010-ben a magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának (lásd még „gasztro-forradalom”) szolgálatába állott Magyar Konyha éves balatoni kiadványa külön műfajokra osztja a legjobb helyeket, szempontok szerint állít fel toplistákat (lásd fine dining éttermek, strandbisztrók, halsütők, cukrászdák stb.)
A nemrégiben, már szezonon kívül alkalmam volt a Balaton körül meglátogatni több, mint egy tucat számon tartott, toplistás helyet. Ezek zömmel valóban jók voltak, a Gasztrotérkép, illetve az azzal nagyfokú átfedésben levő Balaton magazin 2020 (benne a „100 jó hely a Balatonnál” fejezettel) tippjei megfontolásra érdemesek. Persze vegyesek, van közöttük házias fogásokat hangulatos, trendi környezetben kínáló, sok kulináris izgalmat nem nyújtó, de tisztes minőséget képviselő bisztró és a fine dining irányába kacsingató étterem egyaránt.
Számomra toronymagasan a Kiskert vitte a prímet. A korrektség kedvéért jelezném, hogy hasonló szintet képvisel a korábban már meglátogatott Kreinbacher étterem, a Pántlika porta, a Kistücsök, a Kristinus és a Sparhelt is, melyek most nem kerültek be a merítésbe.
A Kiskert a közigazgatásilag 1950 óta Siófokhoz tartozó Balatonszéplak főutcáján, nem messze az Ezüst parttól nyitotta meg kapuit. Korábban e helyen a Kovács vendéglő működött az éttermi fősodor tagjaként.
A beltér otthonos, hangulatos, a rusztikus, fagerendás tetőzettel fedett igényes kerthelység is vendégmarasztaló. Kívül belül rengeteg zöld növény, az asztalon élő virág.
A We Love Balaton egyik tavalyi cikkéből kiderül, hogy a tulajdonosok a Kistücsökben dolgoztak, Horváth Szilárd főpincérként, felesége, Südy Ágnes pedig szakácsként. Az étterem honlapjának bemutatkozó soraiból megtudhatjuk, hogy a Kiskert a magyaros, kisvendéglős ételekre alapoz, „ám minden ételbe kerül egy kis csavar vagy újítás”, hogy nemcsak az ízekben, hanem tálalásban is igyekeznek maximumot nyújtani, továbbá azt is, hogy a fine-dining stílusból is kölcsönöznek ötleteket.