Negyed évszázada egy borongós téli délutánon Vincze Gábor történész barátom meghívott a Csepp a tengerben nevű halászcsárdába Szegeden. Ott derült ki, hogy életemben nem ettem haltepertőt, nem is tudtam, hogy létezik ilyen nevű étel. Ismétlem, 1995-öt írtunk, amikor ez a remek előétel és kiváló sörkorcsolya nem örvendett még országos elterjedtségnek, jómagam is gasztronómiai kalandozásaimnak csak ötödik évét írtam. Kézenfekvő volt rendelni egy adagot. (Az új, nem kóstolt ételek vonatkozásában tapasztalataim szerint erősen megoszlik a vendéglőbe járó közönség, az egyik tábor előszeretettel megkóstol úgyszólván bármi újat, sőt keresi az új helyeket és új ízharmóniákat, mi természetesen ezt a tábort erősítjük azóta is, a másik tagjai elmennek ötvenedszer ugyanoda és többnyire ugyanazt rendelik, s csak nagyon ritkán kóstolnak bármi újat.)
Tízéves a tágan értelmezett Erdély legjelentősebb boros rendezvénye, a RoVinHud
„Erdély a borok hazája. Nincs Európában a szőlőművelésre alkalmasabb, Istentől inkább annak teremtett föld Erdélynél."