Negyed évszázada egy borongós téli délutánon Vincze Gábor történész barátom meghívott a Csepp a tengerben nevű halászcsárdába Szegeden. Ott derült ki, hogy életemben nem ettem haltepertőt, nem is tudtam, hogy létezik ilyen nevű étel. Ismétlem, 1995-öt írtunk, amikor ez a remek előétel és kiváló sörkorcsolya nem örvendett még országos elterjedtségnek, jómagam is gasztronómiai kalandozásaimnak csak ötödik évét írtam. Kézenfekvő volt rendelni egy adagot. (Az új, nem kóstolt ételek vonatkozásában tapasztalataim szerint erősen megoszlik a vendéglőbe járó közönség, az egyik tábor előszeretettel megkóstol úgyszólván bármi újat, sőt keresi az új helyeket és új ízharmóniákat, mi természetesen ezt a tábort erősítjük azóta is, a másik tagjai elmennek ötvenedszer ugyanoda és többnyire ugyanazt rendelik, s csak nagyon ritkán kóstolnak bármi újat.)
Kis túlzással kulináris megvilágosodásnak nevezhetem azt az élményt, amit ez a remekül elkészített fogás nyújtott.
Hadd szúrjam ide a receptet is, mert az pofonegyszerű. A halat tepertő formára (vagy csíkokra) vágjuk, fűszeres lisztbe forgatjuk (elég a só-bors-pirospaprika, lehet kísérletezni másféle fűszerekkel is, de sok értelme ezúttal nincs), majd bő zsiradékban szép pirosra sütjük. Jómagam mangalica- vagy egyszerű sertészsírban szoktam sütni, de semleges ízű olajban sütve is finom. Ha pontyból készítjük, ajánlott alaposan irdalni. Szerintem egyébként akasztói sziki pontyból a legfinomabb, van, aki a szürkeharcsára esküszik. Más halakból ritkán kapni, ki lehet próbálni akár fogasból is, ha nem sajnáljuk a jobb sorsra érdemes, a maximumot talán bőrén sütve nyújtó halat erre feláldozni. A halhús textúrája és szaftossága miatt szerény véleményem szerint a ponty az optimális alapanyag. Ugyanezen okból készítettem többször busából, nagyon finom lett.
Haltepertőt főként Szeged környékén ehetünk, úgyszólván minden halászcsárdában (és nemcsak), de itt-ott fellelhető a fővárosban, az Alföldön, a Keszegsütő nevű magyaros étteremláncnak köszönhetően több nagyvárosban Miskolctól Debrecenen át Sopronig. Délvidéken is többfelé kapható, Erdélyben utóbbi fél évtizedben feltűnt itt-ott, a Felvidéken még nem találkoztam vele.