Ahol megállt az idő: a szegedi Jobb, mint otthon kisvendéglő

A Jobb, mint otthon megfelelő célpont azoknak, akik a jól elkészített szegedi halászlére vágynak vagy hagyományos technológiával készült édesvízi halra.

Borbély Zsolt Attila
2022. 03. 30. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több személyes ismerősöm, sőt barátom is van, aki életében nem evett halat. Meg sem kóstolta soha. Eldöntötte valamikor, hogy az neki nem kell, és ehhez konokul ragaszkodik. Mások a belsőségekkel vannak ugyanígy vagy a nyúllal, vaddal, báránnyal, birkával. Holott a kóstolás sokszor segít az ellenérzés leküzdésében.

Egyik kedvenc alapanyagom, a pacal vonatkozásában tucatnyi esetet fel tudok idézni, amikor ismerőseim kóstolás után megbarátkoztak vele. Persze nem mindenki, volt, aki nagyon drasztikusan reagált, amikor megtudta, hogy a krokett, amivel kínáltam, pacalból készült, inkább nem részletezem.

Jellemzően a kulinárisan nyitott embereknek is, akik elvből bármit megkóstolnak, ami ehető, vannak bizonyos gasztronómiai averzióik, melyeket vagy sikerül leküzdeni, vagy nem. Lehet valamit megszeretni fokozatosan, vagy egy csapásra.

Fotó: A szerző felvétele

Az olajbogyót, amit gyermekkoromban egyáltalán nem kedveltem, nem tudom felidézni, mikor szerettem meg, lassan megszoktam, mára megszerettem. A vesevelő esetében pontosan emlékszem, mikor ettem először. A Bertalan Lajos utcai Borpatikában 1998 őszén megszervezett politikai tárgyú megbeszélésen eldöntöttem, hogy legyőzöm magam és megrendelem. Elfogyott. Utána több ízben is kértem vesét más helyeken, nem egy gyakori alapanyag, így a barátkozás még zajlik, de jó úton vagyunk.

A halászlével szemben nem volt soha averzióm, de annyira szerettem a sült vagy rántott halat, hogy inkább azt rendeltem halászcsárdákban. Eladdig, míg Szőcs Géza, a Bem rakparton működő egykori Erdélyi Híradó életre hívója és tulajdonosa meg nem hívta a teljes munkatársi kört, tételesen négy embert az azóta megszűnt Paksi Halászcsárdába. Majd, amikor a pincér szétosztotta az étlapokat, azt némi teatralitással összecsukta és azt mondta: „most mindenki rendel egy korhely halászlevet, elvégre azért jöttünk ide”. Engedtünk a gyengéd erőszaknak és jól tettük. Így lett a halászlé kedvenc ételeim egyike 1995 táján.

Fotó: A szerző felvétele

Kiemelkedő halászléélményeim jelentős része szegedi vagy Szeged környéki halászcsárdákhoz kötődik. A domaszéki Rózsakert vendéglő, az algyői halászcsárda, a Kiskőrössy, illetve Jobb, mint otthon, ezek hozták az 1995 óta eltelt több, mint negyed évszázadban a legjobb és legstabilabb élményeket.

Utóbbi kettő azonos tulajdonban van, egyik sincs a város központjában, mégis mindkettőnek stabil vendégköre van. Itt nincs szezonalitás, kreativitás, itt ugyanazokat az ételeket ehetjük évtizedek óta ugyanúgy elkészítve, két új fogást leszámítva, a harcsából készült szögedi roppanós halfalatkákat Panko morzsában csípős citromos joghurtmártogatóssal és a málnapürés túródesszertet, amelyek nem sokkal a vírusjárvány előtt kerültek a választékba. E két jól elképzelt és jól elkészített ételről már írtam a Kiskőrössy halászcsárda kapcsán. (A két étteremben azonos az ételkínálat.)

Fotó: A szerző felvétele

A klasszikus magyar halételek mellett tartanak egyszerűbb fogásokat csirke-, pulyka-, illetve sertéshúsból, továbbá marhapörköltet is. Különlegességnek mondható az étlapon szereplő békacomb és csuka, a Kiskőrössyben ettem utóbbiakat a 2010-es évek első felében, érződött, hogy hosszan pihentek a fagyasztóban. Tegyük hozzá, hogy a slágerételek alapanyagai, a gyorsan kipörgő ponty, harcsa és fogas mindkét egységben mindig friss volt.

A borválaszték korrekt, mintegy húsz tételt kínálnak a magyar élvonalból, beleértve Balla Géza ménesi kadarkáját. A palackos borok mellé rövid, szakszerű leírást is mellékelnek. A kommersz tömények között a minőségi pálinkák jelentenek felüdülést, a sörök sajnos mind nagyipariak.

Fotó: A szerző felvétele

Az étlap háromnyelvű, magyar, szerb és román, ami nyilván a vendégkörhöz igazodik. Helyenként a román ételnevek helyén megmaradt a korábbi, német megnevezés, akad egy-két vicces félrefordítás, a hasábburgonyából tuskóburgonya lett (busteni de cartofi), a cigánypecsenye kakastaréjából román billentyűzet híján kókusz. De ha rendelkeznek román ș betűvel, akkor meg kakast írtak volna sült szalonna helyett.

A Jobb, mint otthon kisvendéglőbe először a 2000-es évek elején jutottam el, tisztes, fősodratú, kétszemélyes vegyes tálat ettünk. Kint ültünk a Lencsés-tóra csodás kilátást biztosító uszályon, nyáridőben csakis oda érdemes helyet foglalni. A beltér intimitásmentes, de a gerendás mennyezet ad némi rusztikus hangulatot. Az asztalon bors-, csili- és sódaráló, ami jó pont.

Fotó: A szerző felvétele

Azóta pár évente visszatértünk, s bár mindannyian előszeretettel rendelünk ugyanazon a helyen mindig mást és mást, itt lassan kialakult az a négy-öt fogás, amit nem tudunk kihagyni, másra pedig nem jut már hely. Ezek a halászlé, a haltepertő, a rántott haltej és az egyszemélyes vegyes haltál. Esetleg a haltatár. A tartalmas, jó ízű lébe mindig frissen főzik bele tálalás előtt a halat. Nekünk a filézett pontyhalászlé a kedvencünk, azt szoktuk kérni. Ára itt is megemelkedett, mint mindenütt, ezidőtájt a kisbográcsnyi, fél literes adag 3200 forintba kerül, kérhetünk bele 15 dkg belsőséget is további 2000 forintért.

Nagyjából ezeket rendeltük legutóbbi, e hónapban megejtett látogatásunk alkalmával is, valamennyi fogás hozta a maga formáját, a halak frissek voltak, a haltepertő egy cseppet túlsült, de nem vált élvezhetetlenné, a haltej nem adta szokásos krémességet, de jó volt így is. Kértünk mellé tartárt, amely old school stílusban, helyben készült, azt adta, amit vártunk.

A Jobb, mint otthon megfelelő célpont azoknak, akik egy jól elkészített szegedi halászlére vágynak vagy hagyományos technológiával készült sült, esetleg rántott édesvízi halra.

Elérhetőségek:

Jobb, mint otthon kisvendéglő

Szeged, Lencsés horgásztó, Napos utca 5/b

Honlap: https://www.jobbmintotthonkisvendeglo.hu

Telefonszám: +36-62/555-808 

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A szegedi Jobb, mint otthon étterem (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.