Minőségközpontú, többgenerációs családi étterem Röszkén: Bauer bisztró

A Forró fogadó ritka szeretnivaló hely, ide majdnem biztos, hogy visszatérek a fiaimmal a nyáron.

Borbély Zsolt Attila
2023. 02. 18. 19:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bő háromezres lélekszámú Röszke egyike azon kistelepüléseknek, melyeknek a trianoni rablóbékét követő határmegállapítás adott némi plusz ismertséget a közelben kiépített határátkelő révén, akárcsak a harmadakkora Lónyának, Vállajnak, vagy a tizedakkora Ömbölynek. S persze még sorolhatnánk a magyar fennhatóság alatt maradt szerencsés határmenti településeket. Sokszor a merő véletlenen múlt, hogy egy-egy színmagyar falu vagy város a határ melyik oldalára került. 

Bennem a délvidéki EMI-táborok kapcsán rögzült Röszke, mint az a határátkelő, ahol életemben először álltam fél napot a tűző nyári napon, közel 40 fokban, 2006-ban, Palicsra igyekezve. (A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból kivált Egyesült Magyar Ifjúság nevű szervezet délvidéki nemzetépítő tevékenységéről például itt olvashatunk

Ahogy egyre többet jártam a Délvidékre, lassan evidenssé vált, hogy más átkelőt kell keresni, akár beutazásról, akár kiutazásról van szó, jószerivel mindenki azt tanácsolta, hogy ha nem akarunk ismét araszolással tölteni egy fél napot, válasszuk inkább az ásotthalmi vagy a tiszaszigeti átkelőt. (Baráti jótanács: aki olyan kisebb határátkelőt vesz célba, mely este 7-kor bezár, időben induljon, számoljon a várakozásra legalább egy órát, mert a zárást komolyan veszik, és senkitől nem kérdik, hogy hánykor állt be a sorba s mennyit állt addig a pillanatig amikor szépen visszafordítják. Mi is így jártunk az óbecsei Gasztrofesztiválról hazafelé tartva, s végül csak a röszkei autópálya-átkelőt találtuk nyitva, kereken hat órát álltunk sorba, míg átjutottunk. Egyébként teljességgel érthetetlen, hogy ha annyira szívélyes a szerb-magyar viszony, miért nem tudják megoldani két baráti ország között a határátkelés zökkenőmentességét.) 

 

Célirányosan Röszkére első ízben a minap utaztam, ugyanis több helyről jókat hallottam-olvastam a településen működő, a határátkelőtől öt kilométerre fekvő Forró fogadóról. 

 

Fotó: A szerző felvétele

A fogadtatás kedves, szívélyes, családias. Mint megtudtam, a helyet a Forró család tagjai üzemeltetik vállt vállnak vetve. Nem állítom, hogy ez minden esetben érvényesülő szabály, de a családi vendéglőkben a kiszolgálás sokkal szeretetre méltóbb szokott lenni, mint másutt. A kilencvenes évek első felében a „családi vendéglő” kategóriáját még nem azonosítottam be magamnak, azt figyeltem inkább, hogy hol mennyibe kerül a pacalpörkölt, vagy hogy tartanak-e izgalmasabb, ételeket, például vadat vagy halat. A Google Maps szerint ma is működő Gigler családi vendéglőben esett a tantusz, amikor öcsémmel olyan kedves és szívélyes kiszolgálásban részesültünk 1996 őszén, mint addig szinte sehol. (Egyébként a Giglerben ma is tartanak pacalpörköltet, méghozzá rendkívül kedvező áron, a honlapjukon e kultikus fogás mellett 2300 forintos díjszabás szerepel. Facebook oldaluknak nem leltem nyomát.) 

Fotó: A szerző felvétele

A Forró fogadó vendéglőjének, a Bauer bisztrónak a beltere barátságos, hangulatos, a terítés igényes. Az asztalra borslisztszórót helyeztek, de kérésre hoznak borsdarálót is.

A bisztró kreatív séfje Forró Balázs, aki negyedik generáció már a szakmában. Mint megtudtam tőle, a dédszülei indították a családban vendéglátós vonalat, a kecskési Hattyú vendéglőben, később lángost sütöttek a szegedi Mars téren. Nagyszülei Röszkén kezdték a kereskedelmet egy vegyesbolttal, majd a bolt helyén épült meg a Forró Fogadó, ami 1988 óta várja a vendégeket. 

Fotó: A szerző felvétele

Útmelletti családi vendéglőként kezdték, mely az elmúlt évtizedek során fokozatosan nőtte ki magát a mai komplexummá, mely integrál rendezvénytermet, kempinget, kiadható szobákat és lovas udvart is. 

A vendéglőt a bisztrós vonalra állították át a tavaly, s Bauer bisztrónak nevezték el. Forró Balázs szerint nő az igény a minőségközpontú vidéki vendéglátásra, ennek a szellemében állították össze a jelenlegi, szezonálisan változó étlapjukat. Mint elmondta, ehhez a koncepcióhoz passzoló szobák kialakítása a következő fázis, amely várhatóan idén tavasszal lezárul. 

Hiszünk abban, hogy a helyben, vagy legalább a közelben termelt alapanyagok, termékek, a családias vendégszeretet, minőségi és modern technológiákkal is készülő ételeink mind hozzájárulnak, hogy a vendégek maradandó élményeket gyűjtsenek nálunk. Ezt segítve a szolgáltatásaink között szerepel immár a lovaglás is, később pedig szervezett programokkal és kiscsoportos tanyasi kirándulásokkal várjuk majd az érdeklődőket.” – mutatott rá. 

Megtudhattam azt is, hogy fontos szempont számukra a környezettudatosság. Több, mint 12 éve szereltek fel az egyik tetőfelületükre egy napkollektort, saját fúrt kút látja el az éttermet és panziót ivóvízzel, professzionális vízszűrőrendszerük is van. A folyamat legvégén a szennyvíz egy saját biológiai szennyvíztisztítóba kerül, majd locsolóvíz formájában kerül vissza a természetbe. A napkollektor helyét időközben egy napelem-rendszer vette át, amely szinte teljesen fedezi éves energiafelhasználásukat, és a céges elektromosautók töltését. 

Balázs húga, Forró Enikő a fazekas szakmát tanulja, de már most is vannak megvásárolható igényes és kreatív termékei „BohemainMade” márkanév alatt. Azt tervezik, hogy az étterem teljes tányér- és kávéscsésze-készletét lecserélik egy egyedi, saját kollekcióra. Balázs párja, Kristó Melánia a lovasedző és a lovakért felelős szakember a csapatban, aki ezirányú egyetemi képzettséggel rendelkezik, de azon túl több szakképzésen is részt vett. 

Hevesi Attila és Bakró Gábor séfek a házias ízekért felelnek. Forró Balázs beszámolója során szeretettel és elismeréssel említette nagyapját, ifjabb Forró Istvánt, „aki egész életében mindent megtett, hogy a családi vállalkozásuk sikeres legyen”. 

A dicséretesen összefogott és átgondolt étlap a klasszikus magyar konyha fogásaira épül, nem készítenek egy alapanyagból (például csirkemellből és/vagy pulykamellből) tucatnyi változatot, mint az útmenti csárdákban általában. 

Kínálnak két előételt, három levest, kilenc főételt a libasülttől a panko morzsás pontyból készült fish and chipsen át a batátapürével körített, vákuum alatt készült borsos sertésszűzig, ötféle hosszú kelesztésű pizzát, két pasta-t és két desszertet. 

Hétféle minőségi bort tartanak, két villányi, valamint egy tokaji pincészettől, ezeket kimérik decire is, meglepően kedvező, 450 és 650 forint közötti áron. Töményitalok címszó alatt is több prémium tételt találunk. A sörszegmens kiegészítendő lenne, ha a minőségi szemléletet akarják e téren is uralkodóvá tenni. A sör-rovatban egyelőre három nagyipari multitermék neve sorakozik, Heineken, Dreher és Pilsner Urquell. Jómagam, mivel gépjárműhöz voltam kötve, egy jól elkészített alkoholmentes almapuncsot ittam.

Fotó: A szerző felvétele

Előételképpen a „kencefice a kamrából” elnevezésű fogást választottam, mely az étlap leírása szerint szezonális kenegetőt fed. Szépen tálalt padlizsánkrémet kaptam, esztétikus, igényes kerámián. A krém selymes volt és jól ízesített, frissen sült, illetve pirított bagettet adtak mellé. Az adagot ügyesen lövik be, elvégre kell maradjon hely a következő fogásnak is. 

Fotó: A szerző felvétele

A halászlé durvára passzírozott, ízletes, színe lehetne pirosabb. A szépen irdalt ponty kissé túlfőtt, de ízre kitűnő, friss és teljességgel iszapízmentes. 

Fotó: A szerző felvétele

A Margherita pizza élvezetes, tésztája valahol a nápolyi és középeurópai között van, értékeltem rajta a koktélparadicsomot és a bazsalikomleveleket, amit sokfelé lehagynak, bizony még a jobb helyeken is. 

Fotó: A szerző felvétele

A túrógombóc házias, lehetne egy fokkal könnyedebb, jó hozzá az optimálisan, azaz kellő visszafogottsággal édesített fahéjas tejfel.

Fotó: A szerző felvétele

A Forró fogadó ritka szeretnivaló hely, ide majdnem biztos, hogy visszatérek a fiaimmal a nyáron, útban az oromi Malomfesztivál felé, megkóstolni a fish and chipset és a birkapörköltet, majd egy kis kerülővel az Ásotthalom/Bácsalmás határátkelőt vesszük célba. 

Forró Motel & Bauer bisztró

Röszke, I körzet, 4.

Telefonszám: +36 62 273 245

Honlap: https://www.forrofogado.hu/

E-mail-cím: [email protected]

 Borítókép: Forró Motel & Bauer bisztró (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.