Via étterem – a megnyitás óta a kolozsvári élbolyban

Nem kétséges, hogy a Via továbbra is a kolozsvári élbolyhoz tartozik, őrzi a helyét a megnyitás óta.

Borbély Zsolt Attila
2023. 02. 17. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest vendéglátásának pezsgéséhez a Kárpát-medencében csak Kolozsváré mérhető. Sajnos mindkét metropoliszban be is zárnak színvonalas helyek, de egyelőre úgy tűnik, hogy több minőségközpontú egység nyit, mint ahány megszűnik. Kolozsváron a legnagyobb veszteséget a Fragment, valamint a Cabinet de Vin & Cocotte bezárása jelentette, Budapest esetében a lista hosszabb, már csak a város méretéből adódóan is. Hármat azért említsünk a legnagyobbak közül, melyek hiánya pótolhatatlannak tűnik: Fricska, Csalogány 26, Olimpia.

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, 2010-ben nyitott Via étterem a minőségi gasztronómia úttörője volt a kincses városban. Nem véletlen, hogy a Kolozsvár legjobb éttermeire összpontosító, a kétezertízes évek első felében megjelent Dining Guide-írás a Via-ra is kitért. 

Ez volt egyébként ismereteim szerint az első Belső-Magyarországon megjelent szakmailag értékelhető szöveg, mely a magyar vendéglátás gasztroforradalomnak is nevezett minőségelvű megújulásának erdélyi vetületeivel foglalkozott. 

A Via éttermet a történelmi belváros egyik boltíves földszinti polgári lakásában rendezték be. A beltér puritán, letisztult, talán túlságosan is az, némi dekorációt még elviselne. Fehér abrosz, asztali lámpa, modern sódaráló, kredenc, fapadló, a falon díszes tükör adja az alaphangulatot. Nyáron kellemes belső teraszt működtetnek. 

Legutóbbi látogatásom óta megnyitották a boltíves pincehelyiséget, ennek kiképezése rendkívül hangulatos, itt működik a látványkonyha is. Kolozsvárnak az egyik erősségét képezik a belváros műemlék épületeinek több évszázados pincéi. Az első, átlag feletti atmoszférával bíró hely, amit az anyaországi igényes kocsmák mellett lehetett emlegetni, a kilencvenes években nyitott Diesel volt. Bár a dohszagot nem tudták eltüntetni, a vakolatmentes, patinás kő- és téglafalak mindenkit rabul ejtettek.

Mint megtudtam a Via egyik szakácsától a Taste of Transylvania nevű rendezvényen, a tulajdonosok magyarok, a konyhán csak magyarok dolgoznak, a pincérek között viszont furcsamód senki nem kommunikál magyarul. 

Az pedig teljességgel érthetetlen, hogy miért nem tisztelik meg a magyar vendégeket magyar étlappal. Érthető, ha nem is helyeselhető, hogy nincs magyar honlap, és a Facebookon sem kommunikálnak magyarul. Tarthatnak attól, hogy a román vendégkör jobban megcsappan, ha magyarul is kommunikálnak, mint amennyivel a magyar vendégek száma gyarapodna, ha magyar vendéglő hírébe kerülnének. Ha a magyar vendégnek magyar nyelvű étlapot adnak a kezébe és nem angolt, az biztos, hogy nem jelent semmilyen üzleti hátrányt, előnyt viszont igen. 

A kreatív séf kezdetben az erdélyiek által a brassói Pilvaxból is ismert Náday Egon volt, a honlap fotóinak egy részén még ma is ő látható, az „emberek” menüpont alatt. Jelenleg Segal Viktor tölti be ezt a funkciót, akinek ételkreációit Kerekes Margit irányításával varázsolja az asztalra a konyha legénysége. Jó alapanyagokkal, kíméletes technológiákkal dolgoznak, egyfajta minimalista koncepció mentén. Nem kombinálják túl az egyes fogásokat, a tálalás sallangmentessége egyes esetekben túlzottnak tűnik. Tisztességes, megbízható, de többnyire katarzismentes tányérok kerülnek az asztalra.

Első látogatásom 2013-ra esett, az élményt nem nevezném abszolút értékben meggyőzőnek. Relatíve, ahhoz viszonyítva, hogy akkor hol tartott a vendéglátó szektor a tágan értelmezett Erdélyben, jónak ítéltem a helyet.

Másodszor 2017-ben jártam náluk a végül soha napvilágot nem látott, Budapesten szerkesztett, de közép-európai kitekintésű Gault Millau kalauz tesztelőjeként. (A kalauz tesztelői nem ismerték egymást, a legszigorúbb konspiratív elvek érvényesültek, mindenki csak a maga által tesztelt anyagnak volt a birtokában. A megjelenést a kiadó 2017 őszére, majd 2018 tavaszára tervezte, de végül a hatalmas munkával és anyagi befektetéssel elkészült kötet sosem jelent meg.) Akkori tapasztalataimat a konkrét ételek említése nélkül itt összegeztem a Kolozsvár legjobb éttermeit bemutató írásomban.

Egyértelmű volt a pontokban is kifejezhető fejlődés, 2013-ban 10 pontra tettem a konyha teljesítményét, 2017-ben viszont 12-re, ami bizony két nagyságrendet jelent. Tegyük hozzá, hogy 2019-ben a budapestitől teljesen független, Bukarestben megjelent Gault Millau kalauz román szerkesztői is 12 ponttal jutalmazták a helyet. 

Ettünk akkor jó alapanyagból készült, de szinte teljesen fűszerezetlen lazactatárt, jól sikerült tandoori rákot humusszal, szépen sütött sertésoldalast, héjában sült krumplival, salátával és BBQ-szósszal, valamint egy eredeti, ízletes desszertet, joghurthabot és sponge-ot passiógyümölcsös coulis-val. 

Végére hagytam a legerősebb fogást: a palócleves ízegyensúlyát remekül eltalálták, belekanalazva az embernek az volt az érzése, hogy hagyományos keretek között, azaz mellőzve az elemekre bontást, illetve a molekuláris konyha eszközeit, nem lehet jobbat főzni a műfajban. A zöldbab roppant, a hús állaga kifogástalan, a sós és savas ízek harmóniája remek volt.

Nézzük akkor a 2023 februárjában megejtett látogatásom tapasztalatait! 

Az étlap összefogott, átgondolt, majd minden tétele kóstolásra csábít. A jól hangzik a tormával, telemea-val és meggyel készült céklakrémleves, a lángossal, pirított savanyú káposztával és tormahabbal körített mangalicakaraj, a diós almás galette-tel, vörösboros pecsenyemártással (jus) és sültalma- pürével társított kacsamell, de izgalmasak a vegetáriánus fogásaik is, a vörös pestóval, paprikakrémmel és humusszal tálalt zellersteak, illetve a vargányás, shiitake-s pirított gnocchi. (A galette-nek több változata ismert a piteszerűtől a sós palacsintára emlékeztetőig, egy műfaj-összefoglalót találhatunk például itt. A telemea a fetára emlékeztető, de annak krémességét és homogenitását nélkülöző, sajátos, sózott román sajtféleség.) 

Az italkínálat igényes, tartanak a nagyipariak mellett helyi kézműves söröket a Hophead nevű főzdétől, mely a műfaj úttörőinek egyike, a tömény italok között is a prémiumszegmens dominál. A borlap közel hetventételes, kiemelkedő erdélyi magyar, illetve anyaországi borok is megtalálhatók a kínálatban, többek között a ménesi Balla Géza, a krasznabélteki Hetei család, a villányi Gere vagy a mádi Royal Tokaji pincészettől. 

Előételképpen tintahalat rendeltem édesköménnyel, s petrezselymes, mentás bulgurral. Kifejezetten jól sikerült, fantáziadús, esztétikus tálalású fogást kaptam. Jók voltak az ízek, az állagok, nem gumis a hal, remek a harmónia az elemek között. 

Korrekt volt az egészben sült pisztráng, jó hozzá az édesköményes póréhagymás burgonyasaláta, de a tányér hagy némi hiányérzetet. 

A csokiláva kifogástalan, kiváló hozzá málna-coulis és a Chantilly-krém. A tálalás lehetne kidolgozottabb. Az az igazság, hogy ezen az áron (38 lej, ami 3000 forintnak felel meg nagyjából) az ember többet vár egy kétségkívül jól elkészített, minőségi slágerdesszertnél. Fantáziát, kreativitást és egyediséget.

Mindent egybevetve nem kétséges, hogy a Via továbbra is a kolozsvári élbolyhoz tartozik, őrzi a helyét a megnyitás óta. Pontokban kifejezve a hat évvel ezelőtti szintet hozza. Ismerjük el, a korrekt színvonal megtartása is értékelendő teljesítmény, különösen egy olyan városban, mely a vendéglátás szempontjából a Kárpát-medencében Budapest és Pozsony után a harmadik helyen áll.

 

Elérhetőségek:

Via étterem

Kolozsvár, Búza (jelenlegi román nevén Inocentiu Micu Klein) utca 6.

Telefonszámok: +40 264 593 220, +40 733 060 666

Honlap: viarestaurant.ro

E-mail-cím: [email protected]

 

A képek a szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.