Ha az európai nemzetek sajátlagos ételeinek kihatását, elterjedtségét vizsgáljuk, aligha tagadható, hogy a legnépszerűbb konyha kontinensünkön az olasz, melyre nagyon illik a magyar szólás: egyszerű és nagyszerű. Nem tagadjuk persze az olasz konyha mélységeit és sokszínűségét, nem állítjuk, hogy az csak pizzából és pastaból állna, de e kettőt úgyszólván minden európai ember ismeri és majdnem mindenki szereti. Ugyanakkor ezeken a könnyen elkészíthető fogásokon komoly haszon realizálható. Nem jártam még olyan országban földrészünkön, ahol ne találkoztam volna olasz étteremmel, a street food műfajban is a legnépszerűbb ételek egyike a pizzaszelet mindenfelé.

Melyik banán a leginkább egészséges? A zöld, a sárga vagy pedig a barna?
A kérdés jogos: vajon mikor a legelőnyösebb a fogyasztása – zölden, sárgán vagy barnán?