Ha az európai nemzetek sajátlagos ételeinek kihatását, elterjedtségét vizsgáljuk, aligha tagadható, hogy a legnépszerűbb konyha kontinensünkön az olasz, melyre nagyon illik a magyar szólás: egyszerű és nagyszerű. Nem tagadjuk persze az olasz konyha mélységeit és sokszínűségét, nem állítjuk, hogy az csak pizzából és pastaból állna, de e kettőt úgyszólván minden európai ember ismeri és majdnem mindenki szereti. Ugyanakkor ezeken a könnyen elkészíthető fogásokon komoly haszon realizálható. Nem jártam még olyan országban földrészünkön, ahol ne találkoztam volna olasz étteremmel, a street food műfajban is a legnépszerűbb ételek egyike a pizzaszelet mindenfelé.
A gazdag gasztronómiai hagyományú Erdélyben sincs ez másként, sőt, a hatás fokozottan érvényesül, részben az olasz tőke masszív jelenlétének köszönhetően, részben pedig azért, mert aki a román nyelvet uralja, könnyebben sajátítja el az olaszt (és vice versa). A legmagyarabb erdélyi megye (nyilván a vármegyerendszer visszaállítása lebeg lelki szemeink előtt, de tetszik ez vagy nem – nyilván nem – az 1968-as megyésítés alakítja életünket), Hargita központjában a legszínvonalasabb étterem egy olasz hely volt hosszú évekig, s a város öt legjobb öt étterméből kettő olasz.

Fotó: Borbély Zsolt Attila
Az erdélyi vendéglátóiparban a második legerősebb hatás a román, ezt kár volna tagadni, alig van étterem, ahol a ne lenne az étlapon néhány jellegzetes román savanyú leves, ún. „csorba” és miccs.
Ezek után jön csak a nemzetközi és a magyar hatás.
Mindez komoly ok arra, ha egy mára már masszívan román többségű erdélyi nagyvárosban, ahol ráadásul a vendéglátás magas szintű, különösen értékeljük egy olyan helyet, mely ízig-vérig magyar a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, másrészt színvonalas, messze átlag feletti. Örömteli, hogy e tényt a román szakma is elismeri, a Pilvax bekerült tisztes pontozással a nemzetközi rangú Gault Millau kalauz mindkét eddig kiadott román változatába, az 2018-asba is, és a 2019-esbe is. A Pilvax 11 pontját mindössze hét étterem előzi meg, ami egy olyan városban, ahol legalább félszáz kiemelkedő étterem működik, igen jó eredmény. Mondhatjuk, hogy persze, számunkra, részben lelki okokból az övék a pálma, de a románok is az első tízbe sorolják.