A Nemzetközi gastroblues fesztiválnak köszönhetően Pakson eltöltött közel három nap alatt a szokásosnál kevesebb idő jutott a kulináris kalandozásra, annyira gazdag volt a rendezvény programja. De ezzel együtt sikerült eljutni néhány karakteres helyre, ezeket venném most számba.

Első utunk a szobánk elfoglalása után az Erzsébet nagyszálló tőszomszédságában működő Malberri-be vezetett, konkrét célunk a Sár-kert volt, de megtetszett e BBQ-ra specializálódott hely kívülről, s úgy döntöttünk, hogy egy sörre ide is betérünk. A Brew Your Mind főzde barackos sourje is csapon volt, a kedves, szívélyes felszolgáló hölgy ízelítőt is hozott belőle. Kiváló nedű volt, de mi nem vagyunk e trendi irányzat nagy rajongói, ha a Human Experiment sorozat egyik darabját kínálták volna, vagy egy másik ikonikus BYM NEIPA-t a sok közül, akkor elcsábultunk volna, így inkább a Carlsberg mellett döntöttünk, jobb IPA vagy lager-alternatíva nem lévén.
Sörkorcsolyának Buffalo csirkeszárnyakat kértünk, a fogás korrektnek bizonyult. Jó lenne alkalomadtán ide még visszatérni egy BBQ marhaszegyre, egy Chili con BBQ-ra és/vagy egy sült kolbásztálra.

Ezután egyenesen Sár-kertbe mentünk volna, de útbaesett a Street Kitchen Guide által is ajánlott Stella cukrászda, ahol volt szerencsém megfordulni négy évvel ezelőtt, fel is kaptam a fejem akkor, hogy mennyire igényes cukrászda működik e Duna menti kisvárosban, jó lenne, ha minden húszezer lelkes Kárpát medencei településen működne egy hasonló. Mint a honlapjukról megtudható, az 1992-ben nyitott cukrászdát Sitkei Balázs 2015 júliusában vette át nagymamájától, az alapítótól. Négy éve két sütit kóstoltunk, egy gombóc málnafagyit meg egy macaront, egyik jobb volt a másiknál, most csak fagyit és macaront kértünk. A minőség ezúttal is kifogástalan volt.
Az említett kalauzban egyébként Paks két egységgel szerepel, a Stellán kívül a már említett Sár-kert kapott még benne helyet, melyről részletes leírást is olvashattunk a népszerű gasztroműhely honlapján.
Paks épített örökségének gyöngyszeme a Sárgödör téri parányi pincefalu. (A város ezen elvarázsolt részéről tartalmas összefoglalót kínál a paks.hu.) Itt nyitott meg a szóban forgó étterem két régi egybenyitott présházban. A berendezés, a térkialakítás egyszerre rusztikus, hagyományőrző és korszerű: gerendás mennyezet, ötletes és szemgyönyörködtető világítótestek, hajópadló, szolid bútorzat. Jó időben hangulatos, tágas teraszt működtetnek, mely szép kilátást biztosít az óváros e különleges részére. Az asztalon só-, bors és chilidaráló, bourdeaux-i típusú borpalackban élő virág.