Nagyszombat valamiképpen kikopott a magyar köztudatból, pedig évszázadokon keresztül igen fontos szerepet játszott történelmünkben. 1543-ban ide költözött az esztergomi érsekség és itt is székelt közel háromszáz évig, 1822-ig, a Pázmány Péter által 1635-ben itt alapított egyetem a magyar kultúra akkori központjának számított, 1777-ben költöztették Budára, majd Pestre, hogy csak két vonatkozást említsek. Trianon előtt a magyarság közel egyharmadát tette ki a város népességének. 1910-ben 15.163 nagyszombati polgárból 8.032 vallotta magát szlováknak, 4.593 magyarnak és 2.280 németnek. Száz évvel később 66.385 lakosból mindössze 141 magyar akadt, érdekes, hogy tíz évvel később fogyás helyett enyhe létszámemelkedést regisztrált a népszámlálás, ekkor 189-en vallották magukat magyarnak. Nem is hallani ma már magyar szót ebben a leglakottságában is szép magyar történelmi városban, melynek pezseg a vendéglátása.

Egy teljes napot töltöttünk itt el, jártunk kiemelkedő sörözőkben, melyekről lesz még szó e rovatban, sörszaküzletben, egy borokat is kínáló csokizóban, egy kiváló cukrászdában, mely szerényen csak La Gelaterianak, azaz fagylaltozónak nevezi magát, egy speciality kávézóval egybeépített borbárban, egy „all you can eat” rendszerben működő távolkeleti helyen, a Cosmo névre keresztelt ázsiai étteremben, ahol a kínai egyenbüfék szokásos kínálata mellett meglepő módon bármilyen mennyiségű élvezhető sushit is lehetett enni potom 7.90 euro ellenében. Még azt sem mondhatjuk, hogy technikásan az italon igyekeznek keresni, hiszen a fél literes kiszerelésű helyi söröket 2 és 2,5 euro között adták. Ettünk egy csúcsokat nem verdeső, de nem is élvezhetetlen pacallevest a vasútállomás Koruna nevű restijében, a végül, de nem utolsósorban meglátogattuk a város egyik csúcséttermét, az Akadémiát.

Nagyszombati gasztrotúránk vezérfonalát a sörök képezték, így akadt horogra ez a remek étterem. Van ugyanis egy telefonos alkalmazás, amit az igazi sör-geekek jól ismernek, a hozzám hasonló lelkes amatőrök által is nagy élvezettel használt Untappd elődje, a RateBeer. Itt bármely várost beütve meg lehet nézni, hogy a sörrajongók mely vendéglátóegységből jelentkeztek be legtöbbször. Lehet, hogy az Untappdnek is van ilyen funkciója, én nem leltem. Végignézve az egyes helyek étel- és beltérfotóit a saját honlapjukon, a Facebook oldalukon, a Google Mapsen és/vagy a Tripadvisoron, elég evidens volt, hogy hol fogunk ebédelni.