Örökrangadó – örökös botrányok

Ha a 60-as, 70-es éveket nem is, az akkori örökrangadók ma már angyali békességűnek tűnő hangulatát igenis visszasírhatták a szurkolók vasárnap este az Üllői úton, ahol a labdarúgás is szerepet kapott ugyan, de távolról sem akkorát, mint amekkorát és amilyet a 99 évre visszatekintő FTC–MTK párharc megérdemelt volna.

Róth Ferenc
2002. 09. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- LABDARÚGÁS -

Feltételezhetően volt időszak, amikor még finom urak és úrhölgyek ültek a lelátókon, s udvarias tapssal köszöntötték a kőkemény bőrcipőben fűzős labdát rugdalókat, volt egy rövid szakasz a Fradi–MTK összecsapások sorában, amikor nem nyerhetett ez vagy az az együttes, s volt olyan – a felemlegetett hatvanas években –, amikor már a „Hülye vagy!” felkiáltás is a szomszéd széken ülők rosszallását váltotta ki, s volt olyan időszak is, amikor még futballról és magas színvonalú játékról beszélhettünk.
A fentiekből mára jószerivel semmi sem maradt.
Hogy mi az, ami mégis, abból és arról álljon itt néhány példa, amely bizonyítja, hová jutottak a magyar „sportközállapotok” és a hazánkban ez a csodásan megalkotott sportág.
Még le sem fújta Bede bíró az első félidőt, amikor a Ferencváros körülbeül ötvenezres veszteséget könyvelhetett el magának. Történt még a bemelegítés során, hogy az egyik labda átpattant a kerítésen. Oda, ahol a zöldek kemény magjának néhány tagja ült. Amikor meglátták a Fevernovát – az FTC ezzel a labdarúgó vb-n is megismert labdával játssza a hazai meccseit –, az egyikük felkelt, s ahelyett, hogy viszszadobta volna, szép csöndesen a széke alá rejtette. A labdát váró MTK-játékost pedig néhány barátságos mondat kíséretében elzavarták a kerítés elől. Az új tulajdonos később a hóna alá vágta a labdát, és kisétált vele a szektorból. A jelenet, más nézőtéri szereplővel, a 30. percben megismétlődött. Akkor, amikor közvetlenül a Dragóner-féle talpalást megelőző bedobásnál a kutya sem törődött a nézők közé pattant labdával. Az ügyes fradista egy gyors mozdulattal a szék alá dugta. Kimentenie sem kellett, mert ki törődött itt a Fevernovával, amikor bent a gyepen állt a balhé…
A mérkőzés során történt bedobálások miatt elképzelhető, hogy a szövetség pénzbírsággal sújtja majd az Üllői útiakat, s fizetniük kell. Ennél sokkalta fájóbb lehet a számukra, hogy ferencvárosi szurkolók – legalábbis papíron azok – meglopták a saját klubjukat.
Ha már Bede neve felvetődött… A játékvezetőnek – ha megnézte azóta a meccs videóját – be kell látnia, meghaladta erejét az örökrangadó. Ítéletei és ítéletek elmaradása miatt mindkét tábor okkal dühöngött. Különösen a második félidőben hagyott ki a bíró sípja. Először akkor, amikor a dühödten hátulról szabálytalankodó Gerát nem küldte az öltözőbe. Feltételezhetően mérlegelt, Dragóner teljesen jogos kiállítása után nem akart újabb balhét hozni a saját fejére. (Kapott amúgy is hideget-meleget.) Mérlegelt, ami egy sípos ember ember esetében a lehető legrosszabb. Gera megúszta, mint ahogyan az MTK is azt a büntetőt, amelyet nem is tudni miért, nem ítélt meg a házigazdák javára. Komlósi kezezése iskolapéldája volt a 11-est érő szituációnak. Ha esetleg nem látta volna a bíró – az ő hibája. Ha nem érezte büntetendőnek az MTK-s tettét – az is… Dragónernek röpke harminc percig tartott a 183. örökrangadó. Ekkor olyan belépővel lepte meg a hazai szurkolókat is, amilyen a könyörtelen szabálytalanságok sorába tartozik, s amelyért egyértelműen kiállítás jár. Bede ítélete – ami jogos volt – után szemmel láthatóan meglepődött a ferencvárosi hátvéd, azt azonban ő is tudta, nem tehet semmit ellene, szó nélkül leballagott a pályáról. Utána már csak az öltöző ablakából nézhette a meccset, miközben elgondolkodhatott azon, volt-e értelme annak, hogy tovább nehezítse az amúgy sem mindig acélos Fradi-védősor dolgát.
Biztosan sok pénzt fektet a magyar futballba az a sörgyár, amelyiknek a nevét a bajnokság viseli. Így van ez rendjén. A cég pénzt ad, ennek fejében jó hírét költik mindenfelé az országban, ahol még foglalkoznak ezzel a játékkal. Az Üllői úton igen, hiszen olyan sörmajális volt a találkozó előtt és a szünetben, hogy még az is megszomjazott, aki nem híve a nedűnek. Ám az már érthetetlen, hogy a korsóknak öltözött emberek vajon miért állhattak és billeghettek egyméternyire az oldalvonaltól a meccs két félideje alatt is, amikor ugyebár létezik egy szabály, amely szerint a vonalaktól három méterre senki – még ha „sör” is az illető – nem tartózkodhat.
Ismét balhéztak a szurkolók a lelátón. Ezúttal nem a kapu mögött ülők – ahogy telnek az évek, a kemény magnak ez a része lesz az, amelyik csak a buzdítással törődik –, s nem is a II-es szektor tagjai. Most a XVI-osba rendelték be a rohamrendőröket, akik némi közelharc árán és után tudtak úgy-ahogy rendet tenni az ott ülők között. Vagy tíz percig tartott a lelátói csata, s közben egyetlen szektorbélit sem érdekelt, hogy a zöld-fehérek – akik miatt elvileg eljöttek az Üllői útra – az év egyik legfontosabb mérkőzését vívják, tőlük alig néhány méterre. S hogy minden illúziót eloszlassunk: szűk két hét múlva, szeptember 14-én, Újpest FC–FTC mérkőzés lesz a Megyeri úton. A többi sejthető…

Ferencváros–MTK 0-1 (0-1). Üllői út, 8 627 néző, vezette: Bede. FTC: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Balog, Lipcsei, Szkukalek – Gera (Andone, 66.), Tököli (Jovic, 66.), Leandro. Vezetőedző: Garami József. MTK: Hajdu – Molnár, Szmiljanics, Komlósi, Füzi Á. – Zavadszky, Jezdimirovics, Illés, Rednic (Elek, 91.) – Ferenczi, Juhász (Czvitkovics, 55., Némethy, 78.). Vezetőedző: Egervári Sándor. Gólszerző: Zavadszky (26.). Kiállítva: Dragóner (31.), illetve Jezdimirovics (78.).
ÚJPEST–Zalaegerszeg 0-2 (0-2) Megyeri út, 2500 néző, vezette: Juhos. ÚJPEST: Vlaszák – Tamási (Szélesi 54.), Léránt, Juhár – Simek, Farkas, Kunzo, Móri (Tokody 39.) – Rósa H. (Poljakovics, 56.) – Horváth, Kovács. Vezetőedző: Szabó András. ZTE: Ilics – Kocsárdi, Csóka, Urbán, Szamosi – Babati (Faragó 91.), Molnár, Ljubojevics, Vincze (Balog 87.) – Kenesei, Egressy (Koplárovics 90.). Vezetőedző: Bozsik Péter. Gólszerzők: Babati (3.), Kenesei (29.).

Az állás:
1. MTK 6 5 – 1 13-6 15
2. FTC 6 4 1 1 12-3 13
3. Győr 6 4 1 1 11-6 13
Siófok 6 4 1 1 11-6 13
5. Debrecen 6 3 1 2 13-14 10
6. Újpest 6 2 1 3 11-12 7
7. Videoton 6 1 3 2 8-9 6
8. ZTE 4 1 2 1 8-9 5
9. Dunaferr 6 1 2 3 11-13 5
10. Békéscsaba 5 1 – 4 7-12 3
11. Kispest 6 – 3 3 6-15 3
12. Sopron 5 – 1 4 3-9 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.