A pingpong nem foci

Egy hete a dániai Herningben rendezett asztalitenisz Európa-bajnokságon Tóth Krisztina immár a huszonhatodik Eb-érmét szerezte.

2012. 10. 27. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Herningben nem sokkal a 3:0-ról, majd 3:2 után két meccslabdáról elveszett párosdöntő után azt írta ki a Facebookon az üzenőfalára, hogy mindjárt megőrül, másnap viszont már azt, jobb lett volna az arany, de az ezüstnek is nagyon örülnek. Egy éjszaka elég volt ahhoz, hogy túltegyék magukat a történteken? – indítottuk a beszélgetést Tóth Krisztinával.
– Természetesen nem jó elveszíteni egy Eb-döntőt, de oda bejutni sem könnyű, így ez a második hely is nagyon értékes eredmény. Az Európa-bajnokság előtt aláírtam volna előre az ezüstöt. Éppen ezért rosszul is esett, hogy a meccs után akadt olyan magyar újságíró, aki rögtön letámadott a telefonban, mondjam meg, hogyan lehet kikapni 3:0-ról. Mert szerinte onnan illett volna nyernünk. Visszakérdeztem, hogy az illető járt-e már asztalitenisz mérkőzésen, és igyekeztem elmagyarázni neki, hogy a pingpong nem olyan, mint a foci, ahol 3-0 után elég bekkelni, arra építeni, valahogy majd csak kihúzzuk a végéig. Nálunk minden szett 0-0-ról indul, és bizony nem egyszerű behúzni a győzelemhez még hiányzót. Főleg akkor, ha a túloldalon, mint jelen esetben egy világklasszis páros, a verseny első kiemeltje áll.

– Számon tudja tartani, hogy a pályafutása során hány érmet szerzett már az Európa-bajnokságokon?
– Hogyne, a mostani volt a huszonhatodik. Hét aranyam, tíz ezüstöm és kilenc bronzom van.

– Hétszeres Európa-bajnokként azért könnyebben megemészthette, hogy nem jött össze a nyolcadik aranya, Pótának viszont csak két Eb-címe volt, és maradt is ennyi neki.
– Kettőnk közül mégis Gina volt a nyugodtabb a döntőben, és utána is. Amikor az egyik meccslabdánál úgy éreztem, hogy ziccert rontottam, egyből mondta, hogy nem baj, jót akartam. Én viszont néha tényleg majdnem megőrültem. Abban a bizonyos hatodik játszmában hárítottunk két szettlabdát, ezután jöttek a mi meccslabdáink, utána viszont rendre úgy lett egál az állás, hogy Dodean csuszát ütött, vagy a háló segített neki. Eszembe jutott, az olimpián is úgy kaptam ki egy tajvani lánytól egyesben, hogy a döntő játszma végén kétszer is hatalmas mázlija volt az ellenfelemnek. És nem akartam elhinni, hogy ez ilyen év De még egyszer mondom, ez az ezüst is nagyon értékes érem.

– Kétségkívül, főleg ha azt nézzük, hogy a tizenhat és a nyolc között, majd az elődöntőben is csak a döntő játszmában kerekedtek felül a soros ellenfelükön.
– Ezért is mondtam, hogy a fináléba jutást is értékelni kell. A nyolcaddöntőben, ahol még csak három nyert szettre játszottunk, az első játszmát elbuktuk, és a másodikban az ellenfelünknek öt labdája is volt a 2:0-hoz. Nem tudom, ilyen hátrányból fordítottunk volna-e.

– Egyetért azzal, hogy az igazán kínos mégis az elődöntő elvesztése lett volna? Elvégre női csapatunk legfiatalabb tagja, a tizenkilenc éves Madarász Dóra és alkalmi, még fiatalabb holland partnere az Eb talán legnagyobb meglepetését okozva keveredett el a legjobb négyig. S ott is közel álltak a még nagyobb szenzációhoz.
– Inkább azt mondom, kétségkívül bosszantó lett volna kikapni tőlük, azzal együtt, hogy egy Eb-elődöntőben már bármi megtörténhet. Tény, majdnem ki is kaptunk. Dóriék annyira kellemetlen stílusban játszottak és olyan pontosan, hogy egyszerűen nem találtuk a játékuk ellenszerét, csak a meccs legvégén. S azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a magyar asztalitenisznek nagyon jól jött Dóri bronzérme is, amit a hozzáállása, az edzésmunkája alapján meg is érdemelt.

– A Tóth, Póta páros pedig, amely 2008-ban már volt Európa-bajnok, a tavalyelőtti és a tavalyi bronza után feljebb lépett egyet a dobogón. Jövőre megint meglesz az arany?
– Harmincnyolc évesen ennyire egyelőre nem nézek előre. Annyi biztos, hogy jövő májusig a válogatott rendelkezésére állok, mert a világbajnokságon mindenképpen szeretnék indulni egyesben, és persze Ginával párosban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.