Az Egervári-korszaknak ezennel vége

Taktika, elképzelés és küzdés nélkül nemhogy győzelmet, de egy pontot sem érdemelt az Egervári-válogatott a Románia elleni, várva várt, sorsdöntő vb-selejtezőn. És nem is szerzett.

2013. 09. 06. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

55 esztendeje nem sikerült legyőzni Romániát Bukarestben, 1981 óta pedig sehol sem. A tavaszi „majdnem” siker (2–2) után abban reménykedtek sokan, hogy az utolsó percben kapott gól a véletlen műve volt csupán, és Bukarestben úgyis megmutatjuk, hogy mi lett volna a reális eredmény Budapesten. Az önbizalmunkba viszont már Egervári Sándor kapitány kést vágott, nem kevesebb, mint öt védőt állított a kezdőbe (Lipták, Guzmics, Kádár, Korcsmár, Vanczák), egy szűrőt (Varga), két szélsőt (Koman, Dzsudzsák) és két csatárt, utóbbit nyilvánvalóan a közvélemény nyomására. Szervező középpályást tehát nem.

Románia pedig köszönte szépen, a meccsre egy hetet pihent a Piturca-csapat, amelyben helyet kapott a magát rossz nyelvek szerint bevásároló (egyébként klubcsapat nélküli) Marica, és ha már így esett, gyorsan elintézték a románok (jobban mondva a Haladás védője, Guzmics Richárd), hogy a magyar televíziónézők ne a szlovák zászlón háborogjanak a magyar csapat összeállítása láttán.

Bukarest, Nemzeti Stadion, 41 405 néző, v.:  Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
gólszerzők: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
sárga lap: Bourceanu (50.), illetve Korcsmár (14.), Lipták (45.), Vanczák (61.)

A magyar csapat: Bogdán (Bolton) – Vanczák (Sion), Lipták (Győr), Korcsmár (Greuther Fürth) (Hajnal Tamás, 34.), Guzmics (Haladás), Kádár (Diósgyőr) – Varga (Middlesbrough) (Lovrencsics Gergő – Poznan, 68.) – Koman (Ural) (Szabics Imre – Sturm, 85.), Dzsudzsák (Dinamo Moszkva) – Böde (Ferencváros), Szalai (Schalke 04)

A második percben kapott gól (ahogy ezt már mondani szokták) „nagyon rosszkor jött” és „megfogta a csapatot”, a pofonból pedig nem tudott felállni. A gyakorlatilag 5-1-2-2-ben felálló magyar csapat (mert Korcsmár nem találta a helyét a középpályán, s folyvást vissza is kellett lépnie) középen teljesen lyukas volt, ami mellé irtózatos passzolási mutató társult. Egyetlen valamirevaló támadásunkból az lett, hogy amint Bödét elválasztották a labdától, a felpasszból Marica Pintilii elé tálalt, a ki tudja, merre kóricáló védők pedig tágra nyílt szemekkel nézték, ahogy bő 30 méterről látványos gólt tekert Bogdánnak a Steaua középpályása (2–0).

Egervári azonnal cserélt, az addig valamit legalább csináló Korcsmár Zsoltot leszedte, a helyén Hajnal Tamás folytatta. A játék viszont nem lett gyorsabb és izgalmasabb sem ettől, a sokat futó, agresszív románok mindenhol ott termettek, Dzsudzsák és Szalai pedig gyakorlatilag fuldoklott a pályán.

Fordulás után tökéletesen maradt minden a régiben, és hiába növelte válogatottságai számát Lovrencsics Gergő és Szabics Imre is, nem tettek semmit a játékhoz. És amikor már mindenki azt várta, hogy a spanyol játékvezető vessen véget a magyar válogatott szenvedéseinek, jött a csereként beállt Tanase, és két kómás védőjátékos közt kilőtte a hosszú alsó sarkot.

Túl azon, hogy 3–0-s vereségünk után már nem mi vagyunk a csoportmásodikok a 2014-es vb-selejtezőn, gyakorlatilag eldőlt, hogy Egervári Sándor második kétéves ciklusa is sikertelenül zárul, sőt a nullázással már a csoport harmadik helye sem biztos. Kedden az észtek jönnek, akik remekül helytálltak pénteken Hollandia ellen (úgy játszottak 2–2-t, mint mi tavasszal a románok ellen, de pont úgy), míg Törökország szanaszéjjel kapta Andorrát.

De ne menjünk el a kapitány szerepe mellett ilyen simán: mivel már csak a matek szerint vagyunk versenyben, most lenne jó kapitányt cserélni, Egervári Sándor ezzel a vereséggel ugyanis a múlttal tette magát egyenlővé – nem a 3–0-s vereséggel, hanem mert három éve övé a csapat, és ennyire képes kétciklusnyi építkezés után.

Egervári: A román válogatott megérdemelte a győzelmet

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem keresett mentséget a Romániától elszenvedett 3–0-s vereségre, mint mondta, a román válogatott megérdemelte a győzelmet.

 

„Sajnos nem tudtuk megvalósítani, amire készültünk, ehhez kellett egy korai hibából kapott gól. Ettől függetlenül a román válogatott megérdemelte a győzelmet, mindenben felülmúlt minket” – Egervári így értékelte a mérkőzést, s többet tulajdonképpen nem is akart mondani, de illendőségből válaszolt még néhány kérdésre.

 

Hogy a hibán felül mi vezetett a kudarchoz, arra így felelt: „Lényegesen jobban játszott a román válogatott, mint Budapesten. Az ő teljesítményük jobb volt, a miénk pedig gyengébb. A második percben kapott gól mélyebbre tolta a csapatot, mint kellett volna. Nem a román csapat játéka lepett meg, hanem a sajátomé.”

 

Utólag is magyarázatot kértek tőle Guzmics beállítására, amire ezt mondta: „Nem először állítottam be Guzmicsot, többször szerepelt már a válogatottban. Most kényszerből, Juhász és Mészáros elvesztése miatt.”

 

Azt is nekiszegezték, bízik-e még a második hely megszerzésében. „Nehéz négy nap alatt felállni egy ilyen vereségből, kemény meccs vár ránk Észtország ellen. De természetesen hiszek még a sikerben, igaz, ahhoz nagyon nagy bravúrt kellene végrehajtanunk.”

 

Az általában visszafogott román kapitány, Victor Piturca diadalittasan értékelt: „Nagyon nagy győzelmet arattunk, ami után elérhetjük célunkat, megszerezhetjük a második helyet a csoportban, s jó esélyünk lesz kijutni a világbajnokságra.”

 

(Novák Miklós)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.