Cikket egy női magazinba

Horváth Gábor a kajak-kenu presztízsét félti a párkapcsolati edző választásától.

2013. 11. 20. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól ismeri a magyar kajak-kenus közeget, és személyesen Kökény Rolandot is, akivel hosszú éveken át együtt versenyzett, 2006-ban egy hajóban ülve nyertek világbajnokságot. A tapasztalt kajakos, London bajnoka komolyan gondolja, hogy újságíró barátnője irányításával akar készülni a jövőben, vagy csak a bolondját járatja – nemcsak a kajak-kenusokkal, hanem az egész magyar sportélettel?
– Kökszi már a nyáron beszélt erről a tervéről, szerintem komolyan gondolja. Úgy van vele, hogy ha a női szakágban minden versenyzőnek lehet külön edzője, több esetben a férje vagy barátja, akkor ő miért ne nevezhetné meg a barátnőjét az edzőjének.

– Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Tehát csak megnevezi edzőjeként Szalai Vivient, nem a kedvese írja az edzéstervét.

– Mit? Legfeljebb PR-cikket valamelyik női magazinba. Engem ebben az egész ügyben ez bánt a legjobban. Kökszire nem tudok haragudni, hiszen végtére ugyanazt csinálja, amit a lányok. De komolyan gondolja bárki is, hogy ha én egy OKJ-s tanfolyamon megszerzem a középfokú edzői végzettséget tornából, akkor a jövő héten már edzést tarthatok Berki Krisztiánnak? A saját sportágunkról állítunk ki szegénységi bizonyítványt ezzel a trükközéssel.

– Tehát csak a pénzről szól az egész?
– Nyilván. Ha lesz olyan klub, amelyik papíron hajlandó edzőként alkalmazni Szalai Vivient, akkor a szövetség jelenlegi álláspontja szerint kénytelen tudomásul venni, hogy ő Kökény Roland edzője. Aki így igényt tarthat arra, hogy részt vegyen a központi edzőtáborokon, s ha Kökszi a következő években a világversenyeken eredményt ért el, akkor a jutalom is a családi kasszában marad, s még az állami edzői státust sem zárhatjuk ki.

– Ön szerint Kozák Danuta is csak trükközött, amikor egy éve ilyenkor úgy döntött, hogy a vőlegényével, Somogyi Bélával dolgozik közösen?
– Meggyőződésem, hogy az anyagiak, ha nem is kizárólagos, de fontos szerepet játszottak a döntésében. Egy évvel ezelőtt a Honvéd szakosztály-igazgatójaként én nem is voltam hajlandó alkalmazni Somogyi Bélát, és őszinte leszek, azt gondoltam, a kajak-kenus társadalom felsorakozik mellém ebben a kérdésben. Tévedtem. Az egyéni érdekek fontosabbak az elvi kiállásnál. Ugyanakkor azt is készséggel elismerem, hogy Kozák Danuta jól felkészült az idei versenyekre, a három világbajnoki aranyérme elismerésre méltó. Persze az idei sikereiben az előző évek munkája is benne van. Somogyi Béla edzői ténykedését egyelőre nehéz lenne azon szakemberekéhez mérni, akik hosszú évek óta nevelnek válogatott versenyzőket.

– Ön szerint hogyan lehetne elejét venni az ehhez hasonló eseteknek?
– Az eredeti szándékot, miszerint becsüljük meg az edzőket, lehetőség szerint tartsuk őket itthon, azt gondolom, mindenki üdvözli. De tisztán látható, hogy néhányan a kiskapukon át közlekednek. Ezeket be kell zárni. Nem az én feladatom megszabni, hogy miként, de talán egy lehetséges megoldás, ha csak adott hosszúságú szakmai gyakorlat után lehet bekerülni az állami edzők sorába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.