Ismét Észak Dél ellen?

„A vb legfontosabb meccse számunkra a csehek elleni. Persze csak szombatig.”

Ch. Gáll András
2013. 12. 06. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiindulási alapként érdemes felidézni a közelmúltat, az előző három világverseny élmezőnyét. Íme. 2011-es vb: 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Spanyolország, 4. Dánia, 5. Brazília, 6. Oroszország, 7. Horvátország, 8. Angola, 9. Svédország, 10. Montenegró. 2012-es olimpia: 1. Norvégia, 2. Montenegró, 3. Spanyolország, 4. Koreai Köztársaság, 5. Franciaország, 6. Brazília, 7. Horvátország, 8. Oroszország, 9. Dánia, 10. Angola. 2012-es Eb: 1. Montenegró, 2. Norvégia, 3. Magyarország, 4. Szerbia, 5. Dánia, 6. Oroszország, 7. Németország, 8. Svédország, 9. Franciaország, 10. Románia.

Norvégia egyeduralmát Montenegró a belgrádi fináléban törte meg, bár a skandinávok a londoni olimpiai negyeddöntőben is kilátástalan helyzetből fordítottak a brazilok ellen, így Észak és Dél párharca földrészünkön is túlmutathat. A brazilok mellett leginkább a dél-koreaiak szólhatnak bele „kívülről” a komolyabb kérdésekbe, míg „belülről” a dánoknak, a házigazda szerbeknek, a franciáknak, a spanyoloknak, a németeknek lehet még – természetesen a mieink mellett – érdemi szavuk. Ez máris tíz rivális, így a legjobb nyolcból minimum ketten kiszorulnak.

Kelet-Európa gyakorlatilag testületileg hiányzik majd a vb-ről, miután a selejtezőben Oroszország és Ukrajna is elbukott, méghozzá összesítésben egyaránt 11-11 gólos különbséggel, előbbi Hollandia, utóbbi Németország ellenében. Három olyan egyletet azonban üdvözölhetünk a mezőnyben, amely talán a magyar első osztályból is szabadeséssel zuhanna ki: érdeklődéssel várhatjuk az ausztrál, paraguayi és dominikai lányok, asszonyok bűvészmutatványait.

Ami a mieinket illeti, az első napokban ezúttal nem számítunk komolyabb izgalmakra, legfeljebb a magyar keret összetételét illetően. Együttesünk ugyanis csütörtökön 18 játékossal érkezett meg a már ismerős Újvidékre – az egy évvel ezelőtti Eb-csoportmeccsek és -középdöntők helyszínére –, és részben még mindig Zácsik Szandra állapotától függ, mikor és milyen módon szűkül a névsor tizenhatosra.

Szombaton, a bemutatkozáson a cseheket éppen úgy illene legyőzni, mint az eddigi tizenkét találkozás során minden alkalommal, hisz ők csak a szlovákokkal együtt tartoztak a világ élvonalába, önálló alakulatként a húsz évvel ezelőtti vb-9. hely a legjobb eredményük. Hétfőn Tunéziára azért még nem árt odafigyelni, kedden Ausztrália – Hajdu János szövetségi kapitány szavaival – könnyed levezető edzés.

Aztán következik az a fázis, amelyet Tomori Zsuzsanna így jellemzett: „Egymás utáni négy mérkőzésen százszázalékos teljesítményt kell nyújtanunk, akkor bejuthatunk a legjobb négybe. Ez tavaly, az Európa-bajnokságon sikerült, akkor harmadikok lettünk, és a csapat hangulata most is az egy évvel ezelőttit idézi, ez mindenképpen biztató.”

Jó kedvért és mosolyokért persze nem jár érem, csupán győzelmekért, így Tomori nyomán nézzük, kikkel szemben kellene azokat megszerezni!

Jövő csütörtökön a románok, pénteken a németek ellen zárja együttesünk a csoportküzdelmeket, ha mindkétszer nyer, szinte biztosan elsőként. Ennek jutalma az lenne, hogy a nyolcaddöntőben a C csoport negyedikje jönne szembe, minden valószínűség szerint Angola. A velünk egy ágon lévő nagybecskereki hatosból ugyanis a norvég, spanyol, lengyel, angolai négyes toppanhat be a kieséses szakaszra Újvidékre. Reméljük, a norvégok nem szórakoznak az első körben, így az élen zárnak, azaz szinte biztosan elkerüljük őket (hogy beléjük akadjunk, ahhoz negyedikként kellene végezni, azaz dehogy kellene).

A spanyolok vb- és olimpiai bronzérmesek, ennek dacára még mindig hajlamosak vagyunk őket picit lesajnálni, pedig „mérgezett egér” típusú, rohanós, lüktetős, nyughatatlan kézilabdájuk szinte minden statikusabb riválist felőröl. A lengyelekkel pedig azért tanácsos vigyázni, mert új generációjuk sokkal dinamikusabb a réginél – bár utóbbiból is megmaradt a gólgyáros Karolina Kudlacz –, és a selejtezőben simán ejtették ki a svédeket.

Ha a mieink csoportelsőként vagy -másodikként lépnek tovább, és túlélik a nyolcaddöntőt, akkor a nyolc között az A csoport elsőjét vagy másodikját kapnák, tehát Montenegrót vagy Franciaországot, esetleg Hollandiát vagy Koreát. Esélyt latolgatni azonban még felesleges, mert az egyenes kiesés – különösen női kézilabdában – mutat rokon vonásokat az orosz rulettel.

Csak ízelítőképpen, némi múltidézés: 1997-ben Németországban a magyarok hiába végeztek a csoportban másodikként, „odaát” a dánok átmulatozták az első kört, harmadikok lettek, így ők estek nekünk a nyolcaddöntőben, ahonnan 19–12-es félidő után 30–25-tel kisöpörtek minket, majd vb-t nyertek; 1999-ben minden idők talán legösszeszedettebb magyar csapata nem taktikázott, vállalta a házigazda norvégok elleni negyeddöntőt, ám a játékvezetők Trondheimben felbillentették a pályát, nem nyerhettünk; a 2007-es, párizsi negyeddöntő hajrájában három góllal vezettünk az oroszok ellen, és ziccerünk volt a plusz négyhez, ám az ellenfél fordított, majd világbajnok lett, mi pedig nyolcadikok.

Úgyhogy adjunk igazat Hajdu Jánosnak, aki kijelentette: „A vb legfontosabb meccse számunkra a csehek elleni. Persze csak szombatig.”

A magyar válogatott vb-kerete:

 

Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Ipress Center Vác)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Szövetségi kapitány: Hajdu János
Edző: Siti Bea

 

A női világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport (Belgrád): Montenegró, Hollandia, Franciaország, Dél-Korea, Kongói DK, Dominika 
B csoport (Nis): Dánia, Brazília, Szerbia, Kína, Japán, Algéria
C csoport (Zrenjanin): Norvégia, Lengyelország, Angola, Spanyolország, Argentína, Paraguay
D csoport (Újvidék): Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália

 

A magyar válogatott mérkőzésprogramja a D csoportban:
2013. december 7., szombat, 14.45: Magyarország−Csehország
2013. december 9., hétfő, 14.45: Tunézia−Magyarország
2013. december 10., kedd, 19.15: Magyarország−Ausztrália
2013. december 12., csütörtök, 19.15: Románia−Magyarország
2013. december 13., péntek, 17.00: Magyarország−Németország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.