Szerdától kis téli olimpia a SYMA-csarnokban

Szocsi leendő érmesei közül néhányat borítékolhatóan láthatunk a hazai rendezésű műkorcsolya Eb-n is.

2014. 01. 13. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, 2005-től már teljesen más szisztémában pontoznak, az elemeknek meghatározott értékük van, így az összpontszámban gyakorlatilag nincs felső határ. Sebestyén Júlia már edzőként dolgozik, és ezúttal tanítványaival lép fel a szerdai megnyitóünnepségen. De hogy visszakanyarodjunk a 2004-es Eb-hez, azon a versenyen a női mezőnyben az ötödik helyen egy olasz kislány végez, akinek a vezetékneve addig inkább csak a keresztanyja révén ismert. Isolde Kostner alpesi sízőként a világbajnokságokon két aranyat, az olimpiákon egy ezüstöt és két bronzot szerzett. Ám csakhamar keresztlánya, Carolina Kostner is elkezdi az éremgyűjtést a jégen: 2007-ben már ő az Európa-bajnok, majd 2008-ban, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is. 2010-ben pedig megnyeri a világbajnokságot is, s emellett bezsebel két vb-ezüstöt (2008, 2013), és két vb-bronzot (2005, 2011).

A tavalyi, kanadai vb-n közvetlenül a kűrje előtt elered az orra vére, és vérző orral korcsolyázik, ám így is csak a vancouveri olimpiai bajnok Kim Jun Na előzi meg. S a 23 éves dél-koreai versenyzővel Szocsiban is nagy meccset vívhat. A ma már 26 éves Kostner azért is igyekszik magát felszívni az olimpiára, mert az ötkarikás játékokkal nincs szerencséje. 2006-ban Torinóban, tehát hazai pályán 9., Vancouverben pedig összeomolva csak 16. De vissza Budapestre!

„Emlékszem, a tíz évvel ezelőtti Európa-bajnokságon az egyik legfiatalabb versenyző voltam. Budapest gyönyörű város, és az akkori Eb gálavacsoráján, 2004. február 8-án ünnepeltem 17. születésnapomat. A 27. azonban most a téli olimpiára esik majd! A budapesti Eb óta rengeteg csodás pillanatot éltem meg, voltak persze nehezebbek is, de mindegyik arra késztetett, hogy küzdjek az álmaim eléréséért. Nagyon hálás vagyok a sorsnak azért, hogy egészséges vagyok, és azt csinálhatom, amit igazán szeretek” – mondja Kostner, aki tavaly mintegy kikapcsolódásképpen már harmadik alkalommal csatlakozott a szívéhez oly közel álló Opera on Ice produkcióhoz. A világ legnagyobb szabadtéri színházában, a veronai arénában a klasszikus zene legismertebb mesterműveire korcsolyázott. Élő zenekar kísérte az Aida, a Turandot és a Carmen zenéjére bemutatott előadást, amelynek végén rajta kívül olyan sztároknak is tapsolhatott a közönség, mint Jevgenyij Pljuscsenko.

Az oroszok immár 31 éves extraklasszisa, aki a torinói olimpiát megnyerte, előtte Salt Lake Cityben, valamint utána, Vancouverben ezüstérmes volt, nem mellékesen háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok, a budapesti Eb-t kihagyja; Pljuscsenko Szocsiban azonban indulna, s a legfrissebb hírek szerint nemcsak a most debütáló csapatversenyben, hanem egyéniben is. Az oroszok az Eb után jelölik ki az olimpiai csapatukat. Nem indul Budapesten a jégtáncban címvédő Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjev duó sem, viszont a Zágrábban tőlük hajszállal, tizenegy századdal lemaradt ezüstérmes Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov egységet láthatja a SYMA-csarnok közönsége. A páros műkorcsolyázók versenye pedig egyenesen olimpiai színvonalúnak ígérkezik, hiszen jégre lép a tavalyi vb arany- és ezüstérmese is: az orosz Tatyjana Volosozar, Makszim Trankov, valamint az amúgy négyszeres vb-első német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duó. Az már a sportág sajátossága, hogy mindkét páros hölgytagja egy harmadik országban, jelesül Ukrajnában látta meg a napvilágot

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.