Ha aurát kell szúrni, Szász Emese nyer

Nem jutott magyar párbajtőrözőnő a Westend GP négyes döntőjébe.

2014. 02. 02. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap reggel az Angyalföldi Sportközpontban úgy indult a tusakodás a női párbajtőr Westend Grand Prix 64-es főtábláján, hogy rögtön kiesett a regnáló olimpiai bajnok (az ukrán Jana Semjakina), a pekingi aranyérmes (a német Britta Heidemann) és a tavalyi budapesti vb győztese (az észt Julija Beljajeva) is. S nagyon reméltük, hogy a hulló csillagok közé a második körben becsatlakozik a világranglista-vezető is, nevezetesen a román Ana Maria Branza, aki a 16 közé jutásért sorra kerülő asszója előtt Tóth Hajnalkát méregethette.

A BVSC kétszeres világbajnoka tavaly három év kihagyás után tért vissza, és 37 évesen esztendősen is megmutatta, hogy nem lehet fél vállról venni. A selejtezőben a hat asszójából ötöt megnyert, a főtábla első körében simán vert egy észt vívónőt, és Branzát is megszorongatta. Amikor a harmadik harmadban csak 7-6-os hátrányban volt, a tavalyi Eb aranyérmese igencsak aggódhatott, de végül 10-7-re felülkerekedett. „Nem lehetek elégedetlen, amióta újra vívok, ez az első nagy versenyem. Fokozatosan lépegetek előre, a következő héten megyek a lipcsei Világkupára is, de ott csak a csapatba szállok be” – mondta el Tóth Hajnalka.

A főtáblára jutott öt versenyzőnkből Budai Dorina és Kolczonay Anna már a 64 között elvérzett, a világranglistán harmadik Szász Emese, valamint Révész Julianna azonban a bemasírozott a 16 közé. Itt aztán sajnos Révész is befejezte a szereplését. A dél-koreai Csoj Jeong ellen 9-11-ről 11-11-re kiegyenlített, de ezután a „hirtelen halálban” az ázsiai talált. Szász Emese viszont 15-5-re kiütötte az orosz Olga Kocsnyevát. S ekkor aligha gondolta bárki is a teremben, hogy ezután, immár a négyes döntőbe jutásért ő még nagyobb vereségbe szalad bele. Márpedig ez történt, az olasz Rossella Fiamingó 15-3-ra győzte le.

„Nem tudom, mi az a jobb, egy tussal kikapni, vagy így... Talán így jobb, de persze most ez sem vigasz. Nem is emlékszem, hogy valaha ilyen súlyos vereséget elszenvedtem volna. Akármivel próbálkoztam, semmi sem jött be, és ha az olasz lány lerakta volna a pengéjét, szerintem akkor sem találom el. Hol felette, hol alatta, hol mellette szúrtam el. Ha elég lett volna egymás auráját eltalálni, akkor biztosan én nyerek” – jegyezte meg fanyar mosollyal, a könnyeit törölgetve Szász Emese, aki a végelszámolásnál a hatodik helyen kötött ki. Révész Julianna pedig 13. lett a 149 fős mezőnyben.

Kovács Iván vezetőedző a következőképpen értékelte a válogatott szereplését: „A tizenkét versenyzőnkből öt feljutott a főtáblára, ez mindenképpen pozitívum. Lehettek volna persze jobb eredményeink, Juli csak egy tussal kapott ki, Emese pedig a nyolc között túl simán, de nekem azt kell néznem, hogy 2016-ban odaérjünk a Rio de Janeiró-i olimpiára, és ehhez jó úton járunk. Másrészt az is nagyon fontos, hogy a versenyzőink kiegyensúlyozottan szerepeljenek. S ha azt nézzük, hogy a dohai Világkupán Juli bronzérmes volt, Emese pedig a tizenhatban, akkor esetükben megvan a kiegyensúlyozottság.”

A szombati nap krónikáját itt olvashatja.

A 64 között:
Szász Emese – Alexandra Ndolo (német) 15-11
Révész Julianna – Auriane Mallo (francia) 15-12
Tóth Hajnalka – Julia Oleinik (észt) 15-11
Clementine Fernandez (francia) – Budai Dorina 15-8
Emma Samuelsson (svéd) – Kolczonay Anna 10-15

a 32 között:
Szász – Magdalena Piekarska (lengyel)
Révész – Olena Kryvytska (ukrán) 15-12
Ana Maria Branza (román) – Tóth 10-7

a 16 között:
Szász – Olga Kocsnyeva (orosz) 15-5
Csoj Jeong (dél-koreai) – Révész 12-11

a 8 között:
Rossella Fiamingo (olasz) – Szász 15-3

az elődöntőben:
Branza– Ljubov Sutova (orosz) 11-10
Irina Embrich (észt) – Fiamingo 15-13

a döntőben:
Branza – Embrich 15-7

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.