Hosszú Katinka befogta Egerszegi Krisztinát

Soha nem volt még ilyen napja a magyar úszósportnak: öt érem termett a berlini Eb-n, a Velodrom medencéjében.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 21. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a csütörtök az aranyos csütörtök néven vonul be a magyar úszósport történetébe, elsősorban Hosszú Katinka jóvoltából, de kijár a dicséret a többi érmesnek: Biczó Bencének, Kapás Boglárkának, Jakabos Zsuzsannának és Verrasztó Evelynnek is. A britekkel együtt (4-4 arannyal) vezetjük az éremtáblázatot.

Az úszásnak valójában két Vasladyje van, de csak egyikük nevezi magát annak. Természetesen Hosszú Katinka a „hivatalos” Iron Lady, le is védték a nevet, gőzerővel – és érmek gyűjtésével – folyik a márkaépítés, ma például 40 perc leforgása alatt szerzett két aranyat a bajai hölgy, ami az úszósport történetében alighanem példa nélküli, a magyaréban mindenképpen az.

No de amit a szintén számhalmozó Mireia Belmonte García művelt, az túlmegy a józan ész – és az emberi teljesítőképesség – határain. A 23 éves badalonai lány 18.07 órakor elkezdte úszni a 800 méteres gyorsot, másodiknak ért célba, kipattant a vízből, s két és fél perccel később már egy másik gyilkos versenyszámban, a 200 m vegyesen tempózott Katinka oldalán.

Kapás Boglárka címvédőként vágott neki a 800 m gyors döntőjének, de nem esélyesként, hiszen a harmadik idővel került a fináléba. Belmonte García, a katalánok „sztahanovistája” és az angol Jazmin Carlin rögtön elhúzott, és külön versenyt vívott, Bogi viszont 300-nál már ott volt a harmadik helyen, és azt végig meg is tartotta. Carlin 650-nél megelőzte Belmontét, és fölényesen győzött.

„Ha megúszom a legjobb időmet, akkor egy századdal lehagyom Belmontét, és most ezüstérmes vagyok, kár érte – mondta a BVSC 21 éves, örökké mosolygós gyorsúszója. – Gyorsabban kellett volna kezdenem, sajnos, hagytam meglépni az angolt és a spanyolt. Lehet, hogy címvédőként érkeztem, de ez sokkal erősebb mezőny volt, mint a debreceni, úgyhogy nem lehetek elégedetlen.”

A 200 m női vegyesen, az igazi Vaslady eljátszadozott a mezőnnyel, végig csak saját Európa-csúcsa volt Hosszú Katinka ellenfele, de 65 századdal elmaradt tőle. Így is majdnem három testhosszal győzött, 2:08.11 perccel, a világ idei legjobb eredményével, Verrasztó Evelyn a gyorson a hetedik helyről jött fel negyediknek. És Belmonte? Messze leszakadva, tökutolsóként evezett célba, nyilvánvalóan értelmetlen volt bevállalni az öngyilkos duplázást. Egyidejűleg az is eldőlt, hogy a spanyol hölgy nem vaslady, legfeljebb alumínium

Biczó Bence hatalmasat küzdött a 200 m pillangó döntőjében, és bejött másodiknak a dán Bromer mögé. Ez élete legnagyobb felnőtt sikere az immár debreceni úszónak, Sántics Béla tanítványának. Az 1:55.62 perc kiváló idő, de még elmarad az 1:54.79-es, három éve úszott egyéni csúcsától.

Kozma „Doma” nemcsak a sajtó kedvence, hanem a lányoké is

Mindkét magyar lány már a 4x200-as gyorsváltóra készült, ekkor még nem nyilatkoztak, Kozma Dominik, az új kedvenc viszont annál szívesebben, miután további 3 századot lefaragva a délelőtt úszott országos csúcsából 48.83 mp-cel, az ötödik legjobb idővel beverekedte magát a 100 m gyors pénteki döntőjébe.

„Remélem, most már nem vagyok gagyi úszó, legfeljebb félgagyi, hiszen 49 másodpercen belül tudok, Zubor Attilának most már nincs oka froclizni. A fordulónál lecsúszott a lábam a falról, rettenetesen kellett igyekeznem a második ötvenen. Ebből bármi lehet, akár meg is nyerhetem a döntőt, ha jól fordulok. A last call roomban, ahol a rajtra készülünk, már egyre jobban csipáznak (csípnek, bírnak, cseretnek – a szerk.) a csajok, azt mondják, én vagyok az egyetlen srác, aki nem unalmas”, hangzott Kozma rendhagyó értékelése.

Ezután Hosszú Katinka sporttörténelmet írt: 40 perc leforgása alatt két aranyat nyert Európa-bajnokságon! A másodikat 100 m háton, ahol szívtépő hajrával jött fel az utolsó tíz méteren, és a dán Mie Nielsennel egyszerre csapott a célba, ezen az Eb-n immár másodszor osztottak ki két aranyat egy számban. A sajtószobában mindenki a fejét fogta ámulatában, maga Katka is ennek a győzelmének örült eddig a legjobban itt Berlinben, hiszen ez volt a legvalószínűtlenebb. Bár idén nagyon ráállt a hátúszásra

Vasladynk egyszersmind utolérte a három arannyal álló svéd Sarah Sjöströmöt az Eb legeredményesebb versenyzője címért folytatott külön versenyben, és még – többek között – hátra van neki egyik főszáma, a 200 m pillangó. S arról se feledkezzünk meg, hogy Hosszúnak ez már a kilencedik Eb-aranya, ezzel utolérte Egerszegi Krisztinát – igaz, „Egér” ötszörös olimpiai bajnok is

Hosszú Katinka behozta a váltót harmadiknak

És a csattanó, a 4x200-as női gyorsváltó, amelyben Hosszú Katinka ezen az estén harmadszor vetette magát a habokba, egy harmadik csütörtöki medália reményében. Hamar elúszni látszott az esély, sokáig a hetedik helyen álltunk, Kapás felhozta hatodiknak a stafétát, de amikor Katka messze leszakadva ugrott a medencébe, senki sem hitt a medáliában. Kivéve Hosszút, mert eszméletlen úszással, 1:56.58-as részidővel behozta harmadiknak a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összetételű kvartettet. Ez is felért egy arannyal

Hosszú részideje 1:56.58 perc, az egész mezőnyben a harmadik legjobb, csak az ezüstérmes svéd váltó harmadik tagja, Sarah Sjöström (1:55.40) és az olaszokat elsőnek behozó Federica Pellegrini (1:56.50) úszott jobbat nála. Mindez biztató a 200 méteres gyorsúszásra.

„A 200 vegyes tulajdonképpen kötelező győzelem volt, szerettem volna megjavítani az Európa-csúcsomat, de sebaj. A 100 m hát az egyik kedvenc számom, bár most úsztam először világversenyen, de nagyon valószínű, hogy ezen túl is fogom. A célba érkezésnél úgy vetődtem, mint egy nindzsa, még sikítottam is egyet. A váltó? Fogalmam sem volt, hányadik helyen vagyunk, csak úsztam, úsztam. Roppantul örülök, hogy harmadszor egymás után érmesek tudtunk lenni az Eb-n” – értékelt az immár háromszoros berlini Európa-bajnoknő, akinek egy bronzérme is van, és hátra van még két remek száma, a 400 m vegyes és a 200 m gyors.

Shane Tusup, az edző-férj még hozzátette: „Hát ezért volt értelme 17 számban indulni az országos bajnokságon. Az erőnlét ”

Magyarország így most már négy aranyéremmel áll a kizárólag a medencés úszás eredményeit összesítő éremtabellán, ugyanannyival, mint az éllovas Nagy-Britannia, csakhogy a briteknek több ezüst- és bronzérmük van. (Nekünk egy ezüst – Biczó – és bronz – Kapás és a 4x200-as női gyorsváltó.)

Döntők, úszás, férfiak, 200 m mell: 1. Marco Koch (német) 2:07.47 perc; 200 m pillangó: 1. Viktor Bromer (dán) 1:55.29 perc, 2. Biczó Bence 1:55.62 p; 50 m hát: 1. Vlagyimir Morozov 24.26 mp; nők, 800 m gyors: 1. Jazmin Carlin (brit) 8:15.54 perc, 3. Kapás Boglárka 8:22.06 p; 200 m vegyes: 1. Hosszú Katinka 2:08.11 perc, 4. Verrasztó Evelyn 2:12.95 p; 100 m hát: 1. Hosszú Katinka és Mie Nielsen (dán) 59.63-59.63 mp; 4x200 m gyorsváltó: 1. Olaszország 7:50.53 perc, 3. Magyarország (Jakabos Zsuzsanna 1:59.25 p, Verrasztó Evelyn 1:59. 69, Kapás Boglárka 1:58.71, Hosszú Katinka 1:56.58) 7:54.23 p;

Műugrás, férfi, 3m: 1. Patrick Hausding (német) 487.85 pont

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.