Kiborították a jegyárak az angol futballrajongókat

Tüntetni fognak a szurkolók Londonban a Premier League szemérmetlenül és indokolatlanul magas jegyárai miatt.

Ch. Gáll András
2014. 08. 09. 1:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő csütörtökön felvonulnak az angol futballszurkolók a Premier League székháza elé, hogy tiltakozzanak az egekbe szökő meccsjegyárak ellen, és követeljék a „mindenki számára megfizethető futballt”. A megmozdulást – amely a londoni Hyde Park sarkától, a Marble Archtól indul – az FSF, a Futballszurkolók Szövetsége szervezte. A szigetországban egyre rosszabbul tűrik a sportág szerelmesei, hogy a klubtulajdonosok a televíziós jogok értékesítéséből befolyó fontmilliárdok ellenére sem próbálják meg kordában tartani a jegyárakat.

Csupán maroknyi klub, köztük a Tottenham Hotspur, a Swansea City és a West Brom fagyasztotta be a 2014–2015-ös idényre a jegyárakat, ugyanakkor a többiek, élen az Arsenallal, szemérmetlenül tovább emelik  a tarifákat. Az abu dzabi tulajdonos, Manszur sejk által elnökölt Manchester City üdítő kivétel a legolcsóbb felnőtt szezonbérletével, amely 299 fontba (120 000 forint) kerül, ugyanakkor az Etihadban is árulnak 860 fontos idénybérleteket.

Ez azonban eltörpül az Emirates 1020 és 2000 font közötti bérletárai mellett – az Arsenal mindig is az a klub volt, amelyik a legjobban megvágja szurkolóit.

Történelmi összehasonlításban még arcpirítóbb az angol klubtulajdonosok árpolitikája. Az 1989–1990-es idényben, közvetlenül a Hillsborough-katasztrófa után, amikor a híres Taylor-jelentés lesújtó képet festett az angol futball közállapotairól, az Old Traffordban akár 3,5 fontért is lehetett meccsjegyet venni. Ha az elmúlt negyedszázadban bekövetkezett, összességében mintegy száz százalékos inflációval korrigáljuk ezt az árat, akkor manapság 6,94 fontba kellene kerülnie egy olcsó belépőnek a Manchester United stadionjába.
Ezzel szemben a valóság: a legolcsóbb jegy 31 fontba kerül. Kilencszeres drágulás, miközben az infláció alig kétszeres volt – a kapzsiságot leszámítva semmi se indokolja az arcátlan áremelést. No de a MU jegyárai még istenesek az Arsenaléi mellett: az Emiratesben a legolcsóbb belépő 65,5 fontba kerül. No és az Anfield Roadon? 1990-ben 4 font volt a legolcsóbb állóhelyi jegy a Liverpool-pályán, manapság 46 font, ami 11,5-szeres növekedés.

Ennek a szégyenletes árpolitikának az lett a következménye, hogy ma már az átlagnéző életkora 41 év, azaz a fiatalok számára egyszerűen megfizethetetlen egy PL-mérkőzés.

Ezzel szemben Németországban a szövetség és a Bundesliga kínosan ügyel arra, hogy mindenki számára elérhető szinten tartsa az árakat. A Bayern München, amelynek még ma is 75 százalékban a szurkolók a tulajdonosai, s amely – azon túl, hogy aktuális német bajnok és kupagyőztes, továbbá a Bajnokok Ligája 2013-as győztese – a világbajnok német válogatott gerincét adja, nagy számban árul 114 eurós (alig 35 000 forintos!) szezonbérleteket szurkolóinak.

Talán nem véletlenül Németország a világbajnok, és Anglia a futottak még mezőnyének egyik tagja...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.