Kismamáink nélkül is éremeső várható Moszkvában

Tíz érem az elvárás válogatottunktól a kajak-kenu világbajnokságon, de ez visszafogott célkitűzésnek tűnik.

2014. 08. 07. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jószerivel emberemlékezet, de legalábbis tizenhét év után rendeznek kajak-kenu világbajnokságot Kovács Katalin nélkül, a londoni aranynégyesünkből Fazekas Krisztinát is az anyaság köti le, s nincs itt Moszkvában a gerincsérvvel műtött Janics Natasa sem. A sportág hazai erejét azonban mi sem bizonyítja jobban, mint hogy válogatottunk az előjelek alapján jottányit sem gyengült.

Nem állíthatjuk, hogy Moszkva a kajak-kenu világbajnokság lázában ég, még az Aeroflot fedélzeti magazinjának augusztusi számában is kifelejtették a havi sportkínálatából, szemben például a hó végi, cseljabinszki cselgáncs-vb-vel, de még a lengyelországi férfiröplabda-vb-t sem hagyták ki. Mindenesetre olybá tűnik, az orosz főváros éves bontásban újból összehoz egy olimpiát, mint 1980-ban. Jövőre itt lesz a vívó-világbajnokság, tavaly itt volt az atlétikai vb, a Luzsnyiki stadionban, csak Misa mackó hiányzott, most pedig az alaposan kicsinosított, szó szerint csillogó-villogó krilatszkojei evezőspályán vagyunk. Amely emblematikus helyszín a magyar kajak-kenu sportban. Azután, hogy az 1972-es és az 1976-os ötkarikás játékokon is arany nélkül maradt a bombaerős csapatunk, a Foltán László, Vaskuti István kenukettős 500 méteren itt vetett véget a szűk esztendőknek. De gyaníthatóan az sem keveseknek égett be az agytekervényeibe, hogy csapatunk topfavoritja, Wichmann Tamás itt blokkolt le az 1000-es döntőben és tette le a lapátot – elmondása szerint azóta sem tudja, hogy mi történt vele.

Efféle talányoktól most megóvnánk magunkat, és az előfutamokkal csütörtökön kezdődő vb-n nem érnénk be egy, de két első hellyel sem, még az olimpiai számokban sem. Dacára annak, hogy a londoni női aranynégyesünkből Kovács Katalin és Fazekas Krisztina egyaránt kivált, a Dombi Rudolf, Kökény Roland kenukettes pedig már külön utakon jár. Tudniillik a mérleg másik serpenyőjébe jóval többet pakolhatunk. Kozák Danuta úgy áll rajthoz, hogy K–1 500-on ő az olimpiai, a vb- és Eb-címvédő is, regnáló világbajnok C–1 1000-en pekingi olimpiai bajnokunk, Vajda Attila, C–2 1000-en a Vasbányai Henrik, Mike Róbert alkotta egység, és persze női négyesünk is, amely a duisburgi vb-hez képest egy helyen változott: tavaly a Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Fazekas Krisztina összetételű hajó gyűjtötte be az aranyat, azóta Fazekas helyett Kárász Anna lapátol, hasonló nívón. A kvartett júliusban nyert a brandenburgi Eb-n, miként 500-on a Szabó Gabriella az Ausztráliából hazatalált Csipes Tamarával; s el ne feledjük, az Európa-bajnokságon Kozák megmérette magát 200-on is – ugyancsak olimpiai szám –, és ebben is csak a hátát látták a többiek. Az Eb-n Vasbányaiék is nyertek, Vajdát viszont itt meglepte régi nagy ellenfele, a német Sebastian Brendel. A Kökény–Dombi-kenyértörésből utóbbi jött ki rosszul a válogatón, mert új párjával, Boros Gergellyel csak 500-on indulhat, ami nincs az ötkarikás játékok műsorán, 1000-en Kökény és az U23-as világbajnok Hufnágel Tibor képviseli a színeinket. Moszkvában újra harcba száll a dobogóért az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyesfogat, amely az Eb-n nem indult, tavaly pedig éppen csak lecsúszott a vb-dobogóról. Rajta kell tartanunk a szemünket a K–1 1000 méteren vb-harmadik Dombvári Bencén, 200-on pedig Dudás Miklóson is. Terjedelmi korlátok miatt részletekbe menően az olimpiai számokra szorítkoztunk, de ha tágítjuk a kört, a duisburgi vb komplett éremtablóján hét arannyal, öt ezüsttel és öt bronzzal hajszállal szorultunk a németek mögé (8-6-2), az Eb-n azonban már mi zártunk az élen (8-5-0).

„Ezek a számok kiugró teljesítményekről tanúskodnak, és a lehetőség Moszkvában is adva van a jó szereplésre. Lehet és kell is nagyot álmodni, mert a csapatunk képes megvalósítani ezeket az álmokat, ám az esélylatolgatást illetően maradjuk a realitások talaján. Az mondom, tíz érem esetén már jól teljesít a válogatott” – fogalmazott még az elutazás előtt a magyar szövetség honlapján erősen visszafogottan Storcz Botond vezetőedző.

S bár a színeloszlást nem részletezte, aligha négy ezüstről és hat bronzról álmodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.