Párválasztás előtt a magyar kajak-kenusok

Napokon belül kis túlzással a világ minden tája felé kirajzanak a magyar kajak-kenusok. A férfi kajakosok egyik csoportja Abu-Dzabiba, a másik Sevillába, a harmadik Dél-Afrikába tart, Szabó Gabriella Floridában gyűjti a kilométereket, Kozák Danuta jelenleg is Portugáliában edzőtáborozik, Janics Natasa pedig még augusztusban Mexikóba repült, s azóta nem mozdul onnan.

2015. 02. 21. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig nem is olyan rég volt, 2009-ben, amikor takarékossági szempontból a teljes válogatott Sevillába utazott, egy nappal sem tovább, mint három hétre. Ám Mike Róbert és Vasbányai Henrik a bizonyíték arra, hogy a sikernek nincs általános receptje: világbajnok kenusaink, csakúgy mint az elmúlt években, idehaza szállnak vízre s kezdik meg – pontosabban folytatják – az alapozást.

Van mire készülni, van miért hajtani, idén ugyanis nem pusztán világbajnokságot – s persze Eb-t, továbbá először Európai Játékokat –, hanem olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek. Mielőtt legyintenénk, ez nem inger a magyar kajak-kenusoknak, nem árt rögzíteni, hogy 2012-ben Londonban a tizenkét ötkarikás versenyszám közül négyben – férfi K-1 1000 és K-2 200 m, C-2 1000 és C-1 200 m – sem volt magyar induló. Ehhez képest különösen felértékelődik a hat érem, a három arany, a két ezüst és az egy bronz.

Ha már szeretjük magunkat a világ legerősebb kajak-kenus nemzeteként látni és láttatni, akkor úgy dukálna, hogy egyetlen futamból se hiányozzanak a mieink. Rio de Janeiróban ugyanaz lesz a program, mint ami Londonban volt: öt férfi és négy női kajakos, valamint három kenus szám. A kvótaelosztás is ugyanaz: férfi kajakban nyolc, nőiben hat, kenuban négy – dacára annak, hogy ha mindenki csak egy távon indulna, akkor a lehetséges létszám tíz, nyolc és négy. Ebből következik, hogy egyeseknek kötelező a duplázás – de a női kajakot leszámítva nem a vb-n.

Storcz Botond vezetőedző férfi kajakban éppen ezért rendhagyó válogatási szisztémát dolgozott ki. Először a kajak kettesek mérkőznek meg egymással, ugyanis itt várható a legnagyobb tülekedés, s aki kimarad, utána egyesben és négyesben még kap esélyt.

Kenuban lényegében le vannak osztva a lapok, C-1 1000-en Vajda Attila, C-2 1000-en pedig Vasbányai Henrik és Mike Róbert kiemelkedik a hazai mezőnyből.

Női kajakban óhatatlanul lesz nagy vesztese a hazai válogatónak, hiszen a tavalyi vb-n remekelt Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kárász Anna, Vad Ninetta ötösfogat mellé idén újra beszáll a versengésbe három olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin, Janics Natasa és a Fazekas Krisztina. Az egyes mellett a kettesben nyújtandó teljesítmény is nyom a latban, így lassan eljön a párválasztás ideje. A Szabó, Csipes, valamint a Kárász, Vad duó biztosnak tűnik, Kozák Danuta és Fazekas Krisztina általában nem erőlteti a kettest, így Kovács és Janics, ha akar, ha nem, együtt száll vízre.

Persze inkább akar; miként Kovács Katalin megjegyezte a tegnapi sajtótájékoztatón, „el tudja képzelni” Janiccsal ezt az idényt, ám senki, így sem ő, sem Storcz nem tudja, a szintén háromszoros olimpiai bajnok társ milyen intenzitással készül, milyen formában van.

Ám mindenki arra számít, valamikor áprilisban Janics visszatér s rajthoz áll a válogatókon. Így tiszta, mert kajak-kenuban a vitás kérdések szerencsére továbbra is a vízen dőlnek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.