Sidney Crosby letette a névjegyét Prágában

Megkezdődött Csehországban a jégkorong-világbajnokság. Kanada 6-1-re verte Lettországot, Crosby egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett.

2015. 05. 01. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sidney Crosby és Jaromír Jágr. Vagy ha úgy tetszik, Jaromír Jágr és Sidney Crosby. Attól függően, hogy a vendégnek vagy az idősebbnek kijáró tisztelet kívánkozik az élre. Az azonban nem is kérdéses, hogy e két játékos a Csehországban megkezdődött (megszokásból A csoportosnak mondott) jégkorong-világbajnokság két legfénylőbb csillaga.

Jágrt már többször leírták, visszavonultatták, de ő nem hagyja magát. Ebben az idényben is csak összeütött 47 pontot az észak-amerikai liga, az NHL alapszakaszában, amit sok huszonéves menő is megirigyelne. Teljes pályafutását tekintve 1550 meccsen 1802 pontot szerzett; ha 2008–2011 között nem tölt el három évet az orosz KHL-ben, valószínűleg már ő a második Mark Messier (1887) előtt, igaz, Wayne Gretzky rekordja (2857) örökre megdönthetetlen.

Jágr talán olyan nagyon nem is bánja, hogy a Florida Panthers nem jutott be a rájátszásba, mert így ott lehet a világbajnokságon – Prágában, hazai közönség előtt, ott, ahol szinte minden róla szól.

Azért csak szinte, mert a tengerentúlról átugrott Európába Sidney Crosby is, aki az „öreg” cseh center – egyik – felkent utódja. Más kérdés, hogy a Pittsburgh Penguins sztárja így, május elején szívesebben kergetné a pakkot odaát, csakhogy a csapata meglepetésre simán, 4-1-re kikapott a New York Rangerstől a keleti főcsoport negyeddöntőjében.

Crosby mindannyiunk örömére úgy okoskodott, ha már így járt, akkor kísérletet tesz arra, hogy kibővítse a jégkorong-történelem eddig 25 főt számláló elitcsoportját; azokét, akik olimpiai, világbajnoki és Stanley-kupa-győzelemmel is büszkélkednek. Crosby immár kétszeres ötkarikás aranyérmes, de vb-n korábban csak egyszer, még 2006-ban járt, ám Kanada akkor csak negyedikként végzett.

A juharlevelesek vele nyilván a torna egyik esélyesei – amit a Lettország elleni tegnapi 6-1-gyel igazoltak, Crosby egy gólt és egy gólpasszt jegyzett –, de tényleg csak az egyik. A címvédő oroszok Kovalcsukkal, Malkinnal, Kuljominnal és Taraszenkóval – ám Ovecskin nélkül – erősebbnek tűnnek, mindig kell számolni a svédekkel és a finnekkel s persze hazai pályán különösen a csehekkel.

Eredmények

A csoport:
Kanada–Lettország 6-1
Csehország–Svédország 5-6 (shootout)

B csoport:
Egyesült Államok–Finnország 5-1
Oroszország–Norvégia 6-2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.