Varsóból a BL-be és akár a Real Madridba is

A Sevilla és a Dnyipro az Európa-liga trófeája mellett a BL-főtáblás helyért is megküzd.

2015. 05. 27. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve, amikor a BL csoportkörében a Manchester United 2–1-re kikapott Bázelben, és ezzel a svájciak átbillentették az angol csapatot az Európa-ligába, a Vörös Ördögöket akkor még irányító Alex Ferguson rátapintott a lényegre, hogy méltó büntetés ez nekik. A sokszor lesajnált, második számú európai kupasorozat a presztízsét és a pénzdíjakat illetően sem említhető egy lapon a BL-lel. Mást ne mondjunk, a következő szezonban ott a főtáblások 12 millió euró rajtpénzzel indulnak (eddig „csak” 8,6 milliót kaptak), a csoportban a győzelem 1,5 milliót, a döntetlen félmilliót ér; míg az El-ben ezekhez a tételekhez képest aprópénzt fizet az UEFA: kezdésnek 1,3 millió, a három pontért 200 ezer, egyért 100 ezer euró folyik be a csapatok kasszájába.

Idén azonban alaposan felértékelődött az Európa-liga, most először van átjárás visszafelé is; a 2014/15-ös kiírás győztese szeptemberben a BL főtáblájára nyer besorolást. S amennyiben a mai fináléban a címvédő Sevilla újra révbe ér, megeshet, ami eddig még soha: a Bajnokok Ligája csoportkörében valamely nemzet öt együttessel képviselteti magát. A spanyoloktól a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid már főtáblás, a Valenciának pedig egy párharcot kell majd megnyernie a playoffban.

A Primera Divisónban ötödikként záró Sevilla az Európa-ligabeli csoportjában a Feyenoord mögött csak második lett, Rotterdamban kikapott, de a folytatásban a Mönchengladbachot, a Villarrealt, a Zenitet és a Fiorentinát is imponáló magabiztossággal ejtette ki. Az egyenes kieséses lebonyolításban a mérlege nyolc meccsből hét győzelem, csak a szentpétervári 2–2 „csúfítja” a képet. A csapat legnagyobb klasszisa a húszmillió euróra taksált kolumbiai válogatott, Carlos Bacca, aki a spanyol bajnokság góllövőlistáján húsz találattal ötödikként zárt. Ám a sajtóban most inkább Unai Emery (nyitóképünkön) neve forog, a tréner a hírek szerint a Real Madridnál az egyik komoly jelölt a lapátra tett Carlo Ancelotti helyére.

A Sevilla döntőbe jutása nem meglepetés, nem úgy, mint a játékoskeretében hozzávetőleg feleannyit érő Dnyipróé, amely minden mérkőzését idegenben játszotta(!); a kelet-ukrajnai rendkívüli helyzet miatt a hazai pályája a kijevi Olimpiai Stadion lett. Miron Markevics alakulata – itt a Liverpool által csábított Jevhen Konopljanka az ész – a Hajduk Splitet legyűrve került be a csoportkörbe, és majdnem itt is ragadt, három forduló után egy ponttal állt az utolsó helyen. Valahogy aztán továbbevickélt, majd ugyancsak nagy menetelésbe kezdett, az Olimpiakoszt, az Ajaxot, az FC Bruges-t és a Napolit búcsúztatta.

Varsóban a mérleg nyelve előzetesen kétségkívül a Sevilla felé billen, amely nem mellékesen történelmet írhat. Az Európa-ligát és a jogelőd UEFA-kupát négyszer még egyik csapat sem nyerte meg, az andalúzok a Juventust, az Intert és a Liverpoolt hagyhatják ott a triplázók között. A Dnyiprónál persze fogadkoznak: ők mindent elkövetnek, hogy a spanyolok ott maradjanak ebben az igazán remek társaságban

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.