Lábtollaspálya épül a Hősök terén, lehet foglalni

A tomboló sikerre tekintettel idén is lesz Mozgás éjszakája, 12 helyett 16 kipróbálható sportággal.

2015. 06. 06. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fekete gumiszőnyeget terítettek le a Hősök terén péntek délben. Két fehér matricát is elhelyeztek rajta kék és piros körökkel. Majd nagyobbacska korongokkal szálltak ki egy mikrobuszból iskolásforma alakok. Aztán egyszer csak a szőnyeg egyik végéből a másikba kezdték gurítani a korongokat, egészen hasonlóan ahhoz, amit a curling, azaz jégteke nevű sportban látunk, jórészt az Eurosporton. Pénteken még csak ők próbálkoztak ezzel a hazánkban éppen egy hete honos – mármint a szőnyeges – sportággal, június 27-én, a második Mozgás éjszakáján ezrek fognak tolongani ennél a játéknál este kilenctől hajnali négyig. Dr. Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgatója nagyon várja már, hogy huszonkét nap múlva besötétedjen, ő maga húszezer résztvevőre számít.

„A tavalyi tizenkettő helyett idén már tizenhat sportág várja az érdeklődőket itt. Ugyanúgy fogunk biciklizni, futni, zumbázni, szalszázni, mint tavaly, és tollasozni és teniszezni is lehet majd” – lelkesedik előre Török Krisztina, aki külön felhívja a figyelmet a lábtollasra és a street workoutra is, amelyet a világhálón is bemutatnak – természetesen a nyári curling mellett.

A megbízott főigazgató szerint nagyon fontos, hogy mindenki tudja: ugyanannyian halnak meg a világban a mozgásszegény életmód miatt, mint a dohányzás következtében. Egy magyar adat hasonlóan riasztó, az emberek negyven százaléka nem szeret mozogni, őket kellene valahogy inspirálni Török szerint arra, hogy mozduljanak meg végre – korra való tekintet nélkül.

A Mozgás éjszakáján természetesen a fogyatékkal élők is megtalálják majd a számításukat, és látás-, illetve mozgássérültek is elmondják majd civil sátrakban, milyen élményt jelent nekik a sportolás, táncolás, bármiféle mozgás.

Simicskó István sportért felelős államtitkárt elkaptuk a helyszínen egy villáminterjú erejéig:

 

– Gyakran látjuk futóversenyeken, ismert önről, hogy nem veti meg a mozgást. Mikor mozgott utoljára?
– Most reggel átadtunk Kelenföldön egy műfüves focipályát, ott is mozogtam egy kicsit a gyerekekkel. De nyilván egy ilyen, sportolást népszerűsítő rendezvény alkalmat ad új dolgok kipróbálására, például életemben először curlingeztem.

– Milyen sűrűn jut sportolási alkalomhoz egy államtitkár?
– Alapvetően igyekszem hetente egyszer-kétszer sportolni. Az igazság az, hogy olyan mértékű feladatrendszerben dolgozunk, amely miatt kevés lehetőség jut most a sportolásra, de majd nyugdíjas koromban is szeretnék sportolni, a három gyermekemet is igyekszem efelé nevelni, fontos a személyes példamutatás.

– Mióta tart a mozgás iránti szenvedélye, és mikben jó?
– Nyolcéves korom óta sportolok. Huszonöt évet részben a karate világában töltöttem, huszonkettőt a kungfuban, ez kitöltötte az életemet. Gyermekként egyébként kosárlabdával kezdtem, rögbiztem is. Testnevelés-tagozatos gimnáziumba jártam, sok mindent kipróbálhattam.

– Ennyi sportág aligha volt, mint amennyit most ki lehet próbálni.
– Ez is azt mutatja, hogy az emberi kreativitás az emberek sportolásra való rábírására egyre erőteljesebb. Nekem államtitkárként az a feladatom, hogy a magyar emberek, a gyermekek számára a sportolás feltételeit igyekezzek biztosítani a sportbarát kormány támogatásával. Ösztönözni szeretném az embereket, hogy mindenki próbálja ki önmagát, ha mást nem, legalább menjen sétálni. Sok-sok értéke van a mozgásnak. És tehetséges nemzet vagyunk, az olimpiai érmek számának tekintetében ott vagyunk a nyolcadik helyen a világ nemzetei között, lakosságarányosan a második helyen állunk.

Simicskó István sportállamtitkár szerint egyre többen sportolunk, de még mindig nem mozgunk eleget. „Tavaly azon az éjszakán én is itt voltam, bízom benne, hogy akik eljöttek, ha nem is mindennap, de legalább hetente kétszer mozognak valamit” – fogalmazta meg vágyát a politikus. Ő nem látja annyira borúsnak a helyzetet, egy Eurobarométer-felmérésre mutatva aláhúzza, egy-két év alatt 5-ről 15 százalékra nőtt a sportoló felnőttek létszáma, ami óriási eredmény, a fejlődés mértékét tekintve a legdinamikusabbak vagyunk az EU-ban. A sportoló gyermekek létszáma is növekszik, a néhány évvel ezelőttinél 114 ezerrel több gyerek teszi ezt valamilyen klub keretei közt,  jelenleg 344 ezer sportolónk van, akik többsége utánpótláskorú. „Az a célunk, hogy ezt a számot tovább növeljük, félmillióra” – teszi hozzá Simicskó, akivel a sporthoz fűződő személyes viszonyáról szóló rövid interjúnkat a keretes írásban olvashatják.

Lakosságarányt tekintve egyébként a skandináv államok és Németország áll a legjobban, ami a „sportolékonyságot” illeti. A német állampolgárok 30 százaléka valamilyen sportegyesületi tagsággal is rendelkezik, a klubokhoz kötődés pedig értelemszerűen jelenti azt, hogy többet vannak közösségben az emberek és többet is mozognak. A várható élettartam is hosszabb, valamint kevesebb az elhízott, mozgásszervi betegséggel küszködő ember, tisztességesebb az élet, és tisztességesebbek az emberek közötti viszonyok.

A Hősök terét – mint erre Szalay-Bobrovniczky Alexandra humánterületi főpolgármester-helyettes kitér – június 27-én este kilenctől másnap hajnali négy óráig kedvezményesen bocsátotta rendelkezésre a főváros.

A rendezvény támogatásába beszállt egy nagy mobilcég is, amelynek képviselője, Baráth Péter arra mutat rá, bődületes tempóban növekedik a sporttal kapcsolatos okostelefon-alkalmazások száma és az ezek letöltése, illetve magának a kütyüknek a sokfélesége is egyre színesebb palettát mutat, ami mindenképpen bizonyítja a sport iránti növekvő elköteleződést. A Mozgás éjszakáján is alkalom nyílik arra, hogy a különböző eszközök segítségével lemérjük, melyik sporttal mennyi kalóriát égettünk el, hogyan ingadozott közben a pulzusunk, mennyi kilométert tettünk meg.

Bizonyos sportágaknál a Mozgás éjszakája előtt az interneten is lehet majd regisztrálni, hogy ne kelljen várakozni, sorban állni.

És csak egy morzsa arról, hogy mennyire érdemes lesz majd kilátogatni: az alig huszonéves Palancsa Dorottya, aki ott tett-vett a fekete szőnyegnél, tizenkét éves korában édesapja noszogatására kezdett el jégtekézni, április végén pedig már másodszor lett világbajnok vegyes párosban. Vele is beszélgettünk, hamarosan őt is megismerhetik az MNO olvasói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.