Megvan a 2022-es téli olimpia helyszíne

Peking rendezi az ötkarikás játékok téli változatát.

MTI
2015. 07. 31. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenkettedik ülésén döntött így pénteken Kuala Lumpurban. A rendezésért a kazah Almatival vetélkedő kínai főváros – amely a 2008-as nyári olimpia házigazdája volt – első ízben rendezhet téli játékokat.

Peking az első olyan város, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont ad. A hét évvel ezelőtti esemény rendezési tapasztalatán kívül Peking mellett szólt az a terv is, amely szerint az ország északi régiójában több mint 300 millió embert ismertetnének meg a téli sportokkal.

Lehetséges problémaként merült fel ugyanakkor az előzetes elemzések során a főváros és a síszámoknak otthont adó hegyi versenyhelyszínek közötti mintegy 200 kilométeres távolság, jóllehet az épülő gyorsvasút segítségével 50 perc alatt megtehető lesz az út. Aggályok merültek fel a kínai helyszínek műhótól való függőségével kapcsolatban is, azonban a szervezők állásfoglalása szerint semmiféle gondot nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítaniuk.

A szavazás előtt a kínai és a kazah delegáció is megtartotta utolsó prezentációját. A pekingi bemutatkozásban Liu Peng kínai sportminiszter leszögezte: „a szükséges hómennyiség előállítása minimális környezeti hatásokkal jár majd”.

Ezt követően 85 NOB-tag – köztük Schmitt Pál – az elektronikus szavazórendszer meghibásodása miatt kézírással, papíron adta le voksát. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja szerint a NOB elnöke, Thomas Bach felmentést kért, három kínai sportdiplomata érintettsége miatt nem vehetett részt a döntéshozatalban, tizenegyen pedig nem jelentek meg a maláj fővárosban – közöttük Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke sem.

A szavazás a vártnál jóval szorosabb eredményt hozott, a kínai főváros egy tartózkodás mellett 44-40-re győzött.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a NOB ismét bizalmat szavazott nekünk, és újra megkapjuk az esélyt, hogy sportolóközpontú, fenntartható és gazdaságos olimpiát rendezzünk, olyat, amilyet ígértünk. Emlékezetes esemény lesz a Nagy Fal lábánál az egész olimpiai családnak” – olvasható a pekingi pályázati bizottság közleményében. „A sportolók és a szurkolók is megtapasztalják, milyen lehetőségek vannak a téli sportban Kínában, Ázsiában és az egész világon. Köszönjük minden kínainak a támogatást, és valamennyi embernek a Föld bármely részén, aki kiállt mellettünk.”

Karim Maszimov kazah elnök elégedetten értékelt az eredményhirdetés után. „Ez egy nagyon jó lehetőség volt, kiváló tapasztalatokat szereztünk a jövőbeli pályázatokhoz” – mondta.

A kazah delegáció vezetői közé tartozó korábbi műkorcsolyázó, Andrej Krjukov sem volt elégedetlen. „Rendben vagyunk. Mi mindent megtettünk, tökéletes pályázatot nyújtottunk be, a NOB pedig meghozta a döntést. Ez egy verseny, amelyben valaki győz, valakinek pedig veszítenie kell.”

John Coates, a NOB alelnöke reményét fejezte ki, hogy a kazah város újra kandidálni fog. „Remélem, hogy Almati vissza fog térni, remek pályázatot nyújtottak be.”

A korábbi NOB-elnök, Jacques Rogge szerint ez egy remek nap az olimpiák történetében. „Két életképes pályázatot ismerhettünk meg, végül Peking nyert” – nyilatkozta.

Peking a negyedik ázsiai ötkarikás házigazda lesz a téli játékok történetében, két japán színhely, Szapporo (1972) és Nagano (1998), illetve a következő, 2018-as olimpia után, melynek a dél-koreai Pjongcsang ad majd otthont.

A NOB döntött a 2020-as ifjúsági téli olimpia helyszínéről is: a 15 és 18 év közötti sportolókat felvonultató viadal rendezési jogát a svájci Lausanne nyerte el a romániai Brassóval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.