Ázsiából tért haza olimpiai bajnokunk edzője

Decsi András, Szilágyi Áron új edzője az egyenrangú viszonyban hisz.

Arday Attila
2015. 10. 30. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neves vívócsaládból származó Decsi Andás nem akart ugyanis elszakadni kedvenc sportágától, édesapja hivatását választotta, és egy évtizede előbb nyugat, majd kelet felé vette az irányt, mígnem néhány hete hazaköltözött, immár Szilágyi Áron edzőjeként.

– Egy rövidebb Egyesült Államok-beli időszak után 2006 elején érkeztem Ázsiába, először Hongkongban vezettem a kardválogatottat, majd 2011-ben egy akkor induló pekingi klubhoz kerültem – meséli máris regényes életét a fiatal szakember. – Szepesi László mester irányította a kínai kardozók felkészítését, neki köszönhetően lehetőségem nyílt bekapcsolódni az ottani válogatott munkájába. Három éven át a szingapúri kardválogatottat vezettem mostanáig.

Augusztus végén személyesen kereste meg Szilágyi Áron, aki 2008-ig nevelőedzőjével, Gerevich Györggyel készült, majd első mestere halála után Somlai Bélát választotta, vele nyert olimpia aranyat 2012-ben és Európa-bajnoki címet az idén. A sportoló mégis úgy érezte, váltania kell, hogy még jobb legyen, Decsi András pedig egy rövid egyeztetés után örömmel vállalta mellette az új feladatot.

– Azonnal értesítettem a szingapúri szövetséget, hogy a jövőben Magyarországon folytatom tovább az edzői tevékenységemet. Szomorúan, de együttműködve segítették, hogy mielőbb hazatérhessek, és bekapcsolódhassak az Áron felkészülését támogató csapat munkájába – mondja. – Mindig is a terveim között szerepelt, hogy hazatérek, és a magyar vívás érdekében tevékenykedem. Az Ázsiában töltött közel tíz év alatt sok tapasztalatot gyűjtöttem a nemzetközi trendekről, betekintést nyertem többek között a dél-koreai válogatott felkészülésébe, amely szintén a világ élvonalába tartozik, és komoly riválisnak számít.

Szilágyi Árontól és az európaiaktól a velük való fizikai harchoz rengeteg energiára van szükség, igaz, Szilágyira is nagyon készülnek az ellenfelek. A világ élvonalához tartozó összes versenyzőt külön elemzi mindenki, de Áronra, mint egyéni olimpiai bajnokra ez különösen igaz. Éppen ezért folyamatosan arra kényszerül, hogy újabb és újabb akciókat próbáljon beépíteni a repertoárjába, újabb taktikai elemekkel bővítse a vívását. Közben alkalmazkodnia kell az éppen aktuális bíráskodási trendekhez is, ami így együtt nagyon komplex feladat, folyamatos kihívás.

Amiben új edzőjeként mást tud nyújtani a konzervatívabb felfogású Somlai Bélához képest, arról így beszél Decsi András:

– Nekem meggyőződésem, hogy egy érett, klasszis versenyző esetében elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció az edző és a versenyző között. Hiszek abban, hogy az együttműködés akkor a legsikeresebb, ha egyenrangú partnerként tekint egymásra a versenyző és az edző.

Szilágyi Áron már túl van új trénerével egy világkupán, de előtte nem tudott asszózni, csak iskolázni a bokasérülése miatt. A második nagy megméretés a budapesti lesz, amelyen trénere szerint már feltöltve, jó formában lép majd pástra, és ki is akar tenni magáért a hazai közönség előtt.

Decsi András világbajnok öccse, Tamás is egészségesen vívhat majd, bár hétfőn még magas láz gyötörte, tegnap már edzhetett. A riói olimpiai kvóta megszerzésére ő is esélyes, és ehhez jól jönnének a világranglistapontok, de ő előbb a főtáblára jutásért harcol a mai selejtezőben. Aztán jöhet a holnapi egyéni és a vasárnapi csapatvilágkupa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.