Erdei Zsolt: Nem köpködni kell a mások háta mögött

Madár szerint szakmailag is fel kell zárkózni az élmezőnyhöz és muszáj megreformálni a felkészülések menetét.

B.M.L.
2015. 10. 09. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az első meccsek után minden magyar – az a kettő – jöhet haza a világbajnokságról, idehaza talán minden idők legnagyobb belháborúja kezdődött el az amatőr ökölvívásban. Tényleg ilyen nagy a baj?
– Mélyponton van a magyar amatőr bunyó, és sajnos a meglátásom szerint ennél nem is lehetne mélyebben. Lehet, hogy az utolsó órában vagyunk, mindenkinek össze kellene fogni ahelyett, hogy állandóan a másikba keresi a hibát. Nem köpködni kell a mások háta mögött, hanem önvizsgálatot tartani, mert ma már az sem biztos, hogy lesz magyar bokszoló a riói olimpián, tehát nem az kérdés, szerzünk-e végre-valahára érmet a nyári játékokon.

– Miben kellene a leggyorsabban változtatni?
– A fent említetteken mindenképpen, hiszen összefogás nélkül nem lesz eredmény. Aztán anyagilag talán jobban meg kéne becsülni a válogatott ökölvívókat, erre egy megfelelő finanszírozási rendszerre lenne szükség. És, ami talán a legfontosabb, szakmai szinten is fel kell zárkóznunk a nemzetközi mezőnyhöz. Muszáj megreformálni, átalakítani az edzések, felkészülések menetét, mert ma már a magyarokra jellemző technikás bunyó egyáltalán nem nyerő, hiszen a kondíció és az erő hiánya miatt egyszerűen elsöprik őket már a második menettől.

– Ez utóbbiban éppen eleget tehet, hiszen egyrészt szakmai igazgatóként felügyeli a Madárfészek Akadémia munkáját, másrészt immár az egyik legnagyobb tehetségünk, Bacskai Balázs edzője is lett.
– Bacskai bunyóját megpróbálom átalakítani a nemzetközi elvárásoknak megfelelően, hogy a jövő évi kvalifikációs tornákon megszerezhesse az olimpiai kvótát, és újra a tehetségének és a tudásának megfelelő eredményeket érjen el. A Madárfészekben már most van egy-két olyan ökölvívó zseni, akik a jövő nagy generációjának a tagjai lehetnek. Kozák Lászlóban mintha magamat látnám, abszolút etalon az edzésmunkája, míg Kontretz Márk egészen fantasztikus meccsember, neki a hozzáállásán kell még csiszolni.

– Az egy-két éve kialakított akadémiai rendszer lehet a megoldás?
– Úgy látom, ez a rendszer alkalmas arra, hogy a jövő nagy generációját kinevelje. A legtehetségesebb fiatalok heti tíz edzésen komoly partnerekkel megfelelő terhelést kapnak, és a lehető legjobb edzőkkel dolgozhatnak. Biztos vagyok benne, hogy ha ez a rendszer kap elég időt, akkor újra a régi fényében ragyoghat majd a magyar ökölvívás.

– Komolyan hisz ebben?
– Komolyan, de ehhez nem a múltból kell megélni, mert abból nem lehet. A magyar ökölvívás vezetőinek rá kell arra jönniük, hogy muszáj változtatni, mert az utánpótlás korosztályokban elért kétségtelen sikerek nem fedik, fedhetik el a gondokat. Még egyszer mondom, a hazai boksz szégyene lenne, ha nem lenne magyar ökölvívó a riói olimpián. Pont az ilyen belháborúk viszik el a figyelmet a fő gondról, a magyar amatőr boksz válságáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.