Tüzet öntene az Olajba

Az új vezetőedző szerint támadószellemben csatákat lehet ugyan nyerni, de háborút nem.

Arday Attila
2015. 10. 28. 3:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig akkor hívják, ha nagy a baj?
– Ilyen az edzősors, egyszer fent, másszor lent. Nekem nagy öröm, hogy itt dolgozhatok, már gyerekként arról álmodoztam, hogy egyszer a Szolnok vezetőedzője leszek, és ez megint valóra vált.

– Azért csak egyszerűbb lenne mindjárt tíz évre kinevezni...
– Az a jó, ha minél tovább dolgozhat folyamatosan az ember. Amikor először betöltöttem ezt a tisztséget, évről évre felépítettünk egy rendszert, a 2007-es bajnoki cím ennek lett a gyümölcse. Aztán 2011-ben és 2012-ben megint a miénk lett az arany és mellé a kupagyőzelem is, az EuroChallenge-ben pedig be tudtunk jutni a négyes döntőbe.

– Szakmai vagy morális változásra van most elsősorban szükség Szolnokon?
– Először is fel kellett rázni a társaságot. Egy edzőváltás után mindenki nagy elánnal lát neki a munkának, új impulzusokat kap, és tiszta lappal indul. Ezt a lendületet lehet kihasználni a szakmai változtatásokhoz, de ott csak kis lépésekkel lehet haladni, mert sűrűn vannak a meccsek. Egyik pillanatról a másikra nem lehet átalakítani mindent, de nem is kell. Dragan Alekszics, az elődöm jól végezte a dolgát, persze valamennyire minden edző a saját filozófiát követi.

– Ahhoz kell ragaszkodni, vagy inkább a játékoskerethez igazítani?
– Nem szabad a saját gondolatvilágát erőltetni az embernek, kivéve akkor, ha én válogathatom össze a keretet. Különben figyelembe kell venni a csapat tudását, az egyéni képességeket.

– Azért most már mondja el, mi a filozófiája?
– Nekem mindig is az volt a lényeg, úgy nyerjük meg a meccseket, hogy egy ponttal kevesebbet kapunk, mint amennyit dobunk. Ez majdnem ugyanaz, mintha azt mondanám, dobjunk egy ponttal többet az ellenfélnél, csakhogy nálam a védekezésre építünk. Az alacsony pontszámú, küzdelmes, brusztolós meccsek híve vagyok, így is nyertünk korábban bajnoki címet. Ha a támadójátékra építenénk, benne lehetne a félelem a csapatban, mi van, ha nem jönnek be a dobások, ezért fontosabb a stabil védelem. Csatákat meg lehet nyerni jó támadójátékkal, a háborút viszont csak jó védekezéssel.

– A fanatikus szolnoki közönség mennyire vevő a pontszegény kosárlabdára?
– Azért itt százkilós, kétméteres emberek harcolnak egymással, kemény, férfias játékot játszva, amiben benne vannak a látványos elemek és az érdekességek.

– Mi az, amit már szerda este, a Szentpétervár ellen viszont akar látni a pályán?
– Látni a játékosok szemében a tüzet, azt, hogy egymásért küzdenek, és közben kiszolgálják a közönséget.

– Mire lehet jó a Szolnok az Európa-kupában?
– A csapatok erőssége itt már súrolja a legrangosabb sorozat, az Euroliga határait, de próbálunk minél több meccset nyerni, és a tapasztalatokat kamatoztatni itthon, hogy elérjük a céljainkat, a bajnoki és a kupagyőzelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.