Újabb sportos világeseményre pályáz hazánk

Ráadásul 2024-ben, az olimpia évében. A szabadidősportok világjátékáról van szó.

MTI
2015. 10. 22. 21:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportdiplomáciai siker a TAFISA budapesti kongresszusának zárónapján született meg. A Pesti Vigadóban lebonyolított, négynapos eseményen 76 ország mintegy 400 képviselője vett részt.

„Itt most egy dupla sikerről van szó, hiszen a beválasztásom mellett remek volt a konferencia szervezése, az MSZSZ mint vendéglátó tökéletesen helytállt” – nyilatkozta az MTI-nek Czene Attila.

„A sok elismerés között a legnagyobb dicséretet a TAFISA főtitkára, a német Wolfgang Baumann fogalmazta meg, aki azt mondta, hogy ez a kongresszus fordulópont a nemzetközi szövetség életében. A tanácskozás először zajlott egy igazi világvárosban, jelen volt Navracsics Tibor EU-biztos, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabadidősport bizottságának (Sport and Active Society) képviseletében érkezett dél-afrikai Sam Ramsamy pedig megerősítette, hogy a TAFISA a NOB kiemelt partnere.”

Az úszóként olimpiai bajnok sportvezető kifejtette, a Pesti Vigadó exkluzív helyszín volt, az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket, és a tanácskozáson többször elhangzott az a vélemény, hogy 2015-ben Budapest a szabadidősport fővárosa lett.

„A szervezőbizottság több tagját elvárják még az idén a TAFISA frankfurti főhadiszállására, hogy beszámoljunk arról, hogy sikerült a budapesti esemény ilyen színvonalasra” – jelentette ki Czene Attila, aki a záróeseményen átadta a zászlót Dzsu Ho Csang dél-koreai TAFISA-elnöknek, mivel a következő kongresszust a Koreai Köztársaságban tartják 2017-ben.

Az újdonsült magyar elnökségi tag elmondta, hogy beválasztásában vélhetően közrejátszott a jól sikerült kongresszus, továbbá az olimpiai bajnoki címe is. Az elnökség egyik megüresedett posztjára eredetileg heten kandidáltak, ám visszalépéseket követően a végén három jelölt maradt, Czene Attila pedig a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezte.

„Annak idején a mesteremtől, Széchy Tamástól megtanultam, hogy akár siker, akár kudarc éri az embert egy versenyen, rögtön utána már a következő feladatra kell koncentrálni” – idézte fel az MSZSZ elnöke, akinek új szerepkörében első feladata az lesz, hogy a főtitkár helyett ő képviseli a TAFISA-t november 9-én Brüsszelben, egy Navracsics Tibor által összehívott konferencián.

Ami a további terveket illeti, az MSZSZ szeretne pályázni a 2016 őszén sorra kerülő céges világjátékok (World Corporate Games) lebonyolítására. Ezen a mintegy 10 ezer fős rendezvényen a munkavállalók egy-egy cég zászlaja alatt, számos sportágban mérik össze a tudásukat. Három év múlva kerül sor Hollandiában az első TAFISA európai játékokra, a későbbiekben elképzelhető, hogy Budapest is jelentkezik házigazdának.

„Jövő ősszel Jakarta, 2020-ban pedig Lisszabon ad otthont a TAFISA világjátékoknak, 2024-re akár mi is pályázhatunk majd. Ekkor rendezne Budapest olimpiát is, a két eseményt természetesen nem lehet összehasonlítani, hiszen a TAFISA világjátékok médiaértékében jóval kisebb rendezvény” – fogalmazott Czene Attila.

Az MSZSZ elnöke leszögezte, nagyon boldog lenne, ha Budapesten olimpia lehetne 2024-ben vagy később.

„Olimpiai bajnokként természetesen szeretnék ebben részt venni, mi a magunk részéről a szabadidősportos, szurkolói bázist tudjuk építeni” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.