Árt-e a sportolónak az alkohol?

Nem mindegy, a léc alatt vagy fölött jutunk-e át.

Arday Attila
2015. 12. 31. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sört, pálinkát soha, mert az első lustít, az utóbbi idegessé tesz. Jobb nem inni szeszt, mint inni, de hát mint egyszeri orvos a töltött káposztáról feljegyezte: magyarnak orvosság, németnek halál. A tudomány már régen eldöntötte, hogy az emberi szervezetnek alkoholra semmi szüksége sincs, eldöntött kérdés az is, hogy az alkohol, ha legcsekélyebb mértékben is visszaélünk vele, károkozó méreg, a vitás tehát csupán egy lehet, hogy árt-e a mérsékelt alkohol fogyasztás is, és különösen ami minket illet, árt-e a sportolónak”

– írta több mint száz éve a Good Templar szakértője.

Aztán a huszadik század folyamán lett az alkoholból a magyarnak és németnek is orvosság az izgalom ellen, éppen egy másik fegyveres sportágban, amelyhez párbajtőrre és pisztolyra is szükség volt. A sport és az alkohol legmagasabb szintű és legismertebb találkozása a hatvanas években történt, amikor az öttusázók rájöttek, hogy egy kis tokaji, egy kis pálinka – ki mit szeret – kimondottan jót tesz a lövészet előtt. Oldja a feszültséget, a versenyző szebbnek lát mindent, és jobban látja a céltáblát.

Az új teljesítményfokozó szer használatának Herbert Polzhuber esete vetett véget, aki négy olimpián járt, de nem ettől lett híres. Az 1965-ös lipcsei világbajnokságon – egyes jelentések szerint – tíz sör és egy üveg konyak elfogyasztása után állított be a lőtérre. Akkor még természetesen nem a mai, ártalmatlan lézerpisztolyokat, de nem is légpisztolyokat használtak, hanem sorozatlövésre és az élet kioltására alkalmas, éles fegyvereket. Az osztrák Polzhuber – erre magyar szemtanúk is vannak – ilyennel kezdett lövöldözni, nemcsak a céltábla irányába, hanem a földre, aminek hatására a nemzetközi szövetség bevezette a szondáztatást. Hivatalosan ekkor ért véget a célzóvíz története, és eljött a Heminervin nevű nyugtató, továbbá a Trazikor nevű béta blokkoló (pulzuscsökkentő) szer divatja – de ez már egy másik történet.

A sport és az alkohol kapcsolatának talán legnépszerűbb esete azóta Ivan Uhov 2008-as lausanne-i magasugrása. A barátnőjével összevesző, pekingi olimpiáról lemaradó orosz atléta a vodka és a Red Bull keverésével igyekezett szárnyakat kapni, de ebből mélyrepülés lett, rá szivacsra. Az év utolsó napján mindenkinek ajánlhatjuk e produkciót a YouTube-on, három és fél millióan már látták, tízszer annyian, mint Uhov győztes ugrását négy évvel később a londoni játékokon.
Pedig a léc itt is, ott is a helyén maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.