A labda mindenekfelett

Pingpong és golf lábbal? Megőrültek ezek? Épp ellenkezőleg.

Énekes András
2016. 04. 30. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgásban több mint 150 éve fektették le az alapszabályokat, de a mai napig születnek döntések apróbb szabálymódosításokról, hogy a modern kor és a változó körülmények igényeit is kielégítse a játék. Ami viszont még jobban jelzi a focira való mindenkori igényt, az a belőle kifejlődő új sportágak születése.

Kialakulása óta a legnagyobb tömegeket megmozgató sport a labdarúgás, ez nem kérdés. A 20. század első felében mindegyik kontinensen kialakult valamilyen formában a szervezeti háttere. Az első világbajnokságot 1930-ban rendezte meg Uruguay, amelyet meg is nyertek a házigazdák, és nem is meglepő, hogy a kis dél-amerikai országhoz kötődik a futball kispályás változata, a futsal is.

A 30-as években Uruguayban és Brazíliában elsősorban az ifjúság versenyeztetésére találták ki, és a mai napig elemi szerepet tölt be a mediterrán és a dél-amerikai országok sportéletében. A nagypályás labdarúgás mellett kiegészítő sportként 14 éves korig rendszeresen futsalt játszatnak a spanyol, portugál és brazil növendékekkel, ez pedig jócskán meglátszik azon, hogy ez a három ország dominálja a nemzetközi futsaltornákat, vagyis nagyon sokan néznek professzionális szemmel a sportágra, nem pedig fejlesztő, a focit kiegészítő lehetőségként.

Csak hogy a legnagyobb neveket említsük, Pelé, Ronaldinho, Ronaldo és Neymar is kispályázott gyermekként, ahogy a jelenlegi spanyol válogatott nagy százaléka is. A pontos és gyors passzolás, a labdabirtoklás és a technikai képességekre fordított extra figyelem a 21. század legsikeresebb futballklubjának, az FC Barcelonának a szellemiségét idézi meg, ugyanakkor az említett jellemzők mind a futsal alapját képezik. Pep Guardiola, a Barcával két BL-címet is nyerő spanyol szakember előszeretettel használta nagypályán a futsalban bevett, szűkített játékterekre alapozott, előre megtervezett játékot, amelynek eredménye, hogy csapatai eldugják a labdát az ellenfél elől.

Futball és futsal kapcsolata, mint látható, talán a laikusként elgondoltnál is szorosabb. Ettől függetlenül Nyugat-Európában évtizedek óta önálló szakágként, profi keretek között szerveződött meg a futsal, Magyarországon pedig ha nem is rohamléptekkel, de szisztematikusan próbálják követni a nyugati mintát. Hazai megítélése a sportágnak persze a közelében sincs nagy testvérének, a labdarúgásnak, noha már a 60-as években népszerű volt a magyar találmányú minifutball, amely az aranycsapat játékának hagyományait vitte tovább kispályán.

Drucskó Zoltán, a Magyar Labdarúgó-szövetség futsalbizottságának elnöke szerint az utánpótlás-nevelés a futsalban is kulcskérdés, de szinte sosem késő átcserélni a stoplist teremcipőre. Drucskó Dróth Zoltán esetét hozta, aki jelenleg a legjobb magyar futsaljátékos. A 27 éves Dróth egész gyermekkorában „hagyományos” labdarúgó-karrierre készült, és még 19 évesen is egyszerre nagypályázott megyei szinten, és futsalozott az újonnan megalakult győri csapatban, amikor utóbbira tette le a voksát. Számos hazai bajnoki cím után, jó válogatottbelii teljesítményének is köszönhetően 2015-ben leigazolta a kazah Kajrat Almati, a futsal Bajnokok Ligája címvédője. Kellő tehetség és alázat mellett akár felnőttkorban is megváltozhat az ember élete, ha szakít az anyasportággal.

A futsalnál jóval később, az utóbbi évtizedekben alakult ki, de legalább olyan dinamikusan fejlődik a strandlabdarúgás. A homok, a napsütés és a tengerpart bűvöletében kialakult strandfoci lényegében a kispályás labdarúgás egzotikus kültéri változata. Gyorsan növekvő népszerűsége ezzel is magyarázható.

Izsvák Zsolt sportolóként röplabdás volt, majd sportvezetőként is a röpisek kötelékében dolgozott, később pedig a strandröplabda hazai felfuttatására koncentrált. De elmondása szerint nagyon hamar rájött, hogy a labdarúgás népszerűségével semmi nem veheti fel a versenyt, és valamilyen módon mindenki a focilabda közelében akar lenni. Így volt ezzel ő is, és a strandlabdarúgásban rejlő lehetőségeket nem szerette volna kiaknázatlanul hagyni a kilencvenes években, jelenleg pedig az MLSZ-be betagozódott strandlabdarúgó-szövetség elnöke.

A sportág Brazíliában, a riói Copacabanán született meg, 1992-ben rendezték az első hivatalos versenyt, pár évvel később pedig Európában is egyre szervezettebbé váltak a keretei. A hazai strandlabdarúgás igen szép eredményeket tudhat magáénak, az európai ranglistán jelenleg hetedikek vagyunk, az MLSZ-szakágain belül pedig bevallottan a strandfoci fejlődik a leggyorsabban. Izsvák az U20-as magyar válogatottal Szentpéterváron vett részt egy edzőtúrán beszélgetésünkkor, de az idén például már Dubait is megjárták a fiatalokkal, akik között 18 éves gimnazista fiúk is vannak.

„Kialakulhatna egy brand, amely az intelligens, fiatal, nyelveket beszélő, saját sportágukban világszínvonalon teljesítő strandlabdarúgókról szólna, akik már tizenévesen bejárhatják a világot.”

Tapasztalatai szerint viszont nagyon kevesen ismerik el itthon komoly sportágként a strandfocit, holott rendkívül komoly fizikai igénybevételt és labdás koordinációt igényel. Korántsem arról van szó, hogy pár haver két sörrel lemegy rugdosni a homokos strandra, márpedig hazánkban még mindig sokak fejében él ez a kép.

A tavalyi strandfoci vb 10 legszebb találata:

Az edzőképzés fontosságára Izsvák is felhívta a figyelmet, mondván – ahogy a labdarúgásban, úgy a futsalban és a strandlabdarúgásban is – csak komoly szakmai képzést kapott edzőkkel lehet eredményeket elérni, de mindehhez nem kevés pénzügyi ráfordítás is kell, mert „20-30 ezer forintért senki nem adja fel az egzisztenciáját”. Magyarországon jelen pillanatban még mindig rengeteg alkalmatlan, hivatástudat nélküli ember dolgozik a labdarúgásban, akik „többet vesznek ki a közösből, mint amennyit beletesznek”.

A hazai futball egészét érintő problémakörök ellenére a strandlabdarúgás rendkívül vonzó lehetőség akár itthon, akár külföldön. Játékosként lehetőség a hírnévre, a világjárásra, nézőként pedig lehetőség egy nem átlagos sportélményre, hiszen például a Copacabana, de akár a siófoki aranyparton felépített strandfociaréna a legkevésbé sem egy steril, négy fal közé beszorított élményt garantál.

Jelentős mértékben különbözik az imént érintett sportágaktól a footgolf, amelyet a golfpályán, ütő és golflabda helyett hagyományos futball-labdával és lábbal űznek szerte a világon. Friss találmány ugyan, de médiamegjelenéseit tekintve kifejezetten jól menedzselt, izgalmas játék, amelynek elsődleges magyarországi szervezőjét, Gelencsér Gábort kérdeztük. Szerinte a footgolf legnagyobb erénye az, hogy kortól és nemtől függetlenül űzhető.

Egy kis kóstoló:

Nem igényel speciális fizikai erőnlétet, nincsenek ütközések a golfpályán, és ellentétben a labdarúgással, a futsallal és a strandlabdarúgással, egy nyugdíj előtt álló ember is megtalálhatja benne a sportolás örömét, és ugyanolyan sikerélménye lehet egy versenyen, mint egy harminc évvel fiatalabb játékosnak. Mindezt erdők és tisztások találkozásánál, természetközelben teheti meg, ezzel pedig a footgolf egy igazi zöldsportág, hiszen például a strandfocinál az erős nyári napsugár folyamatos veszélyt jelent. Persze a kisoroszi footgolfpályán is érheti meglepetést az ember, ugyanis a tavak és az erdők melletti pályán népes szúnyograjok is hozzájárulnak a természetközeliség élményéhez. A térdzokni mellett ajánlott szúnyogriasztó kenőcsöt is magunkkal vinni.

Érdekes vonatkozása a footgolfnak, hogy talán több köze van a másik anyasportághoz, a golfhoz. Alapvetően egy nyugodt, arisztokratikus szabadidősportról van szó, amely közben barátságok, de – Gelencsér elmondása szerint – nem egy esetben fontos üzleti kapcsolatok is kötődnek, a klubélet pedig a sportág indulása óta kísérője a versenyeknek. Magyarországon jelenleg három állandó footgolfpálya áll rendelkezésre, és több mint tíz egyesület létezik, de ezek a számok folyamatosan nőnek. Ahhoz, hogy legitimitását igazán elnyerje a sportág, szükség is van a létszámbeli gyarapodásra – mondta Gelencsér.

Hazánk egyébként az egyik meghatározó résztvevője az új sportágnak, hiszen a footgolf 2009-es hollandiai indulása után 2010-ben már megalakult az első magyar footgolfegyesület Gelencsér Gábor elnöklésével, 2012-ben pedig hazánkban rendezték meg az első világbajnokságot, amelyet honfitársunk, Lengyel Béla nyert meg. A footgolf még nem áll olyan előkelő helyen a labdával játszott sportok hierarchiájában, azonban Magyarországon már előkelő rajongótábora van. Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland is volt már nem hivatalos reklámarca a játéknak, de Fehér Csaba, volt válogatott futballistánk is el van ragadtatva a footgolftól, amely elmondása szerint valójában egy kellemes kirándulás labdával.

Szót kell ejtenünk egy másik olyan labdarúgáshoz kapcsolódó sportról, amelynek erős magyar vonatkozásai vannak. A teqballt két éve két magyar fiatal, Borsányi Gábor és Huszár Viktor találta ki, ebből is kiderül, hogy az egyik leginkább gyerekcipőben járó sport kis felsorolásunkban. Talán pontosabb definícióként szolgál a szabadidős játék, amely egyben edzőeszközként is funkcionál. Huszárék pontos matematikai és fizikai számítások alapján elkészítették a világ első teqboardját, amely gyakorlatilag egy lekerekített, íves végekkel átszerelt pingpongasztal. Ennek célja az, hogy a labda minden esetben a játékosok felé pattanjon. Lábbal és fejjel továbbíthatjuk a játékszert az ellenfél térfelére, a cél pedig az, hogy ő ne tudja visszajuttatni a miénkre.

Borsányi Gábor akcióban:

Az egyesben és párosban is játszható teqball az asztalitenisz és a lábtengó hibridizációja, egy első hallásra egyszerűnek tűnő sport, amelyhez azonban rendkívül nagy koncentráció és technikai képzettség szükséges. Nekem is volt szerencsém kipróbálni a játékot egy nyári zenei fesztivál alkalmával, ami talán rámutat arra, hogy a teqball esetében egy gondosan kitervelt, PR-eszközöket tudatosan használó játékról beszélünk, amely egyben szórakozás és látványosság.

Kétéves pályafutása alatt a teqballt Jari Litmanentől Ronald Koemanon át a Premier League-es Southampton gárdájáig számos híres külföldi labdarúgó és szakvezető kipróbálta. Létezése egyelőre inkább egyfajta exkluzív sportélményt jelent, de mivel egy potenciálisan közönségkedvenc labdajáték, a későbbiekben szinte biztosan fognak teqballegyesületek és -tornák alakulni. Huszár Viktor őszinte és bizakodó, az álma az, hogy éveken belül bekerüljön az olimpiai sportok mezőnyébe.

Ha visszautazunk pár száz évet képzeletben, és az első mérföldköveitől vizsgáljuk a labdarúgás történetét, azt mindenképp megállapíthatjuk, hogy az innovációra való igény és a bátor ötletek folyamatosan alakították a sportot, amely az utóbbi évtizedekben szó szerint kinőtte magát a hagyományos keretei közül, és világhódító útnak indultak leszármazásai is. A labda ugyanúgy gömbölyű, mindegy, melyik féltekén és milyen talajon játsszák. Magyarországon pedig az itt felsorolt sportágak űzésére megvan a lehetőség, s mivel az emberek legnagyobb része valamilyen módon a labda közelében szeretne lenni, ezt megteheti szórakozásból, hobbiszinten, de komoly karrier-ambíciókkal is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.