A WADA felfüggesztette a pekingi doppinglabort

A felfüggesztés legfeljebb négy hónapig tarthat, a döntés ellen 21 napon belül fellebbezhetnek a kínaiak.

MTI
2016. 04. 22. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfüggesztés legfeljebb négy hónapig tarthat, a döntés ellen 21 napon belül fellebbezhetnek a kínaiak a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A WADA közleménye szerint az azonnal hatályba lépett szankció értelmében tilos a laboratóriumban vizelet- és vérmintákat elemezni. A Kínai Doppingellenes Ügynökség (CHINADA) elismerte, hogy a laboratóriumuk tavaly néhány alkalommal hamisan tájékoztatta negatív vizsgálati eredményről a WADA-t, amely ezt követően kezdett vizsgálódni a pekingi intézményben. A Xinhua állami hírügynökségnek a labor egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a téves negatív eredményeket egyrészt technikai hiba, másrészt gondatlanság okozta, mert a vizsgálati módszereik akkoriban még nem feleltek meg a WADA legfrissebb követelményeinek.

„A laboratórium jelenleg teljes felülvizsgálaton megy keresztül, és a vizsgálati módszereinket is javítjuk annak érdekében, hogy megfeleljenek a WADA legújabb elvárásainak” – tette hozzá. Kína doppingellenes programjának ellenőrzése hetekkel ezelőtt kezdődött, miután a brit The Times című lap megírta, hogy állítólag több úszó pozitív vizsgálati eredményét eltitkolták, mert az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia előtt el akarták kerülni a botrányt. A CHINADA tagadta a riportban foglaltakat, és azt közölte, hogy időre van szüksége a B-minták elemzéséhez, illetve a sportolók meghallgatásához, mert csak ezek után adnak ki további információkat.

Március 24-én jelentették be, hogy hat kínai úszó akadt fenn a doppingvizsgálatokon tavaly augusztus vége óta, és a Kínai Doppingellenes Ügynökség szerint – szemben a The Times beszámolójával – minden esetet jelentettek a WADA-nak. A kínai ügynökség igazgatóhelyettese, Csao Csien egy hónappal ezelőtt elmondta: augusztus végén és szeptember elején három úszó szervezetében mutattak ki klenbuterolt. Idén januárban újabb három úszó mintájában találtak tiltott szert. Hangsúlyozta, hogy minden esetben a WADA-szabályzat alapján járnak el. „A kezdetek óta egyetlen pozitív doppingesetet sem tussoltunk el” – jegyezte meg Csao hozzátéve: a The Times meglehetősen homályosan fogalmazott, de nem igaz, hogy szerették volna eltitkolni az eseteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.