Az iskolai történelem után

Aranyak, órák: Sterbenz László csapata végre otthon ünnepelhetett.

Arday Attila
2016. 04. 29. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dolgozatot íratok, puskázás lesz ebből, ha nem figyelek, felhívna fél tizenegykor? – kérdezett vissza Sterbenz László, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola igazgatójaként, amikor tegnap délelőtt megkerestük. Fél tizenegykor, a történelemóra után folytattuk.

– Hogyan vezet egyszerre NB I-es bajnokcsapatot és iskolát?
– Harminc éve dolgozom párhuzamosan edzőként és tanárként, rutinom van benne. Igazgatóként csak heti három órát tartok, az idegenbeli Euroliga-meccsekre kiveszek egy-egy nap szabadságot, de például a bajnoki döntő utolsó napján, hétfőn is tartottam órát.

– Azért amikor tavaly elvállalta a vezetőedzői posztot, fel kellett adnia valamit addigi életéből.
– A tavalyi extra év volt, hiszen összesen öt aranyat nyertem a klubjaimmal. A bécsiekkel elsők lettünk az osztrák kupában és bajnokságban, a soproni kadét fiúkkal is országos bajnoki címet szereztünk. Most már csak az iskolára és a soproni női csapatra koncentrálok.

– A meccsekkel járó stresszt mikor piheni ki?
– Két teljesen más jellegű munkát végzek, ami így feloldja a monotóniát, az agyamat pedig akkor is könnyen átállítottam egyikről a másikra, amikor minden délután, este és hétvégén is dolgoztam. Szeretem a pezsgést. Amikor minap leültem a tévé elé a Galatasaray és a Strasbourg meccsére, kérdezték tőlem, hogyan lehet ennyi kosárlabdát nézni. Úgy, hogy nagyon érdekel. Azért sokat jelent, hogy már nem éjfélre érek haza, mint Bécsből. Az iskolánk és a sportcsarnokunk ötszáz méterre van egymástól, nem olyan az életvitelem, mintha Budapesten laknék.

– Hanem tősgyökeres soproni.
– Akik rám bízták a női csapatot, tudták, hogy nem megy egymás rovására a két tevékenységem. Török Zoltán, a klub ügyvezetője szurkoló volt még, amikor már a fiúcsapatot edzettem, a másodedzőnk, Seres Éva pedig a játékosom volt.

– Az ön számára miben más fiúcsapatot és lánycsapatot vezetni?
– A kommunikációban. A játék fizikai oldala, sebessége, az ütközések a nemzetközi női mezőnyben kezdenek hasonlítani a férfiakéhoz. Tudtuk, hogy nem vagyunk olyan erősek, mint más euroligás csapatok, mégis beneveztünk közéjük is, hogy a fiatalok felvegyék ezt a fajta ritmust. A bajnoki rájátszásban kijött ennek az eredménye, de ott van előttünk a perspektíva, hogy a jövőben az euroligában is egyre jobban vitézkedjünk, és még több lehetőséget adjunk a fiataloknak.

– A Győr ellen simán, 3-0-s összesítéssel megnyert bajnoki döntő megadta azt az örömet, amire vágyott?
– A szépségét az adta, hogy hazai közönség előtt ünnepelhettünk az utolsó meccs végén. Máskor Bécsből vagy Miskolcról jöttünk haza győztesként a csapataimmal, és a szeretteimen kívül nem várt senki Sopronban. Most itthon nagyon emlékezetes partit tartottunk, ami maga volt a boldogság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.