Itt az olimpiai logónk! Önnek hogy tetszik?

Citadella, színes vonalak. Profikat nem engedtek a tervezés közelébe. Szavazzon!

Gabay Balázs
2016. 04. 14. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 14-ig kellett várnunk, hogy megismerkedhessünk az olimpiai logóval, mellyel Budapest pályázni kíván a 2024-es olimpiára. A győztes egy piros-sárga-kék-zöld vonalakból összerakott, a Citadellát központba állító alkotás lett. A budapesti olimpia hivatalos oldalán már látható is a margón.

A bejelentésre Budapesten, a Citadella közvetlen közelében került sor, ahol megjelent többek között Fürjes Balázs a pályázat vezetője, Tarlós István főpolgármester, Borkai Zsolt MOB-elnök, Chris Mattheisen, a pályázat szponzora, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kovács Ágnes egykori olimpiai bajnok úszó és több paralimpikon is. Mivel Fürjes a szabadság eszméjét említette központi gondolatként, már sejthető volt, hogy a Szabadság-szobor rajta lesz a logón.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által meghirdetett pályázatra minden 18. életévét betöltött magyar küldhetett be anyagot. A tervezés során csupán a MOB és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bizonyos technikai és tartalmi kikötéseit kellett figyelembe venni. A győztes szimbólumról egy nyolctagú bizottság döntött.

A közönségszavazás is lezárult, a több mint száz beküldött terv közül egy magyar motívumokkal tűzdelt logó győzött.

A magyar pályázat utolsóként mutatta be logóját, Róma, Los Angeles és Párizs már túl van ezen a körön.

Közben már megtekinthető a budapesti olimpiai hivatalos reklámfilmje is:

Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtófőnöke portálunknak elmondta, a logó kiválasztása nyílt pályázaton történt, több mint ezer pályamű érkezett hozzájuk. A győztes munka megálmodója 1 millió forintot kap, tulajdonképpen ennyibe került Budapest számára a hivatalos embléma elkészítése. Siklós kérdésünkre kitért rá, a MOB jobb megoldásnak tartotta lehetőséget adni fiatal magyar tervezőknek, mint megbízni egy méregdrágán dolgozó céget.

Arról is érdeklődtünk nála, miért mi mutattuk be utoljára a logót? Válaszában elmondta, a pályázati anyag első körös leadási határideje február 17. volt, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem írta elő feltételként, hogy már a hivatalos emblémát is csatolják az induló városok. Mivel nemzetközi szinten csak jövő februártól lehet majd elkezdeni lobbizni a rendezésért, a logó bemutatása sem volt sürgető.

Az egymillió forintos költség egyébként minden bizonnyal rekord lesz, ugyanis a korábbi olimpiai pályázók őrült összegeket fizettek ki az emblémák megterveztetésére. A riói olimpia logójának tervpályázatára összesen 138 kreatív cég adott be anyagot, közülük választott győztest az arculatról döntő bizottság. Az emblémát a Tátil Design de Ideias grafikai vállalat tervezte, a betűtípus megálmodásával külön logotípiai iroda foglalkozott, a brit Dalton Maag. A tervezési költséget nem sikerült kiderítenünk, de nem hivatalos információk szerint mélyen a zsebébe kellett nyúlnia az adófizetőknek. (Az is biztos persze, hogy komoly grafikai stúdiók akkor mozdulnak meg egy-egy ilyen kiírásra, ha munkájukat a piaci áron megfizetik.)

A londoni olimpia logója komoly össztűz alá került bemutatását követően. A Wolff Olins cég tervezte, de különböző kreatív szakértők szerint gyerekesre sikerült. Annak idején olyan kommentárt is fűztek hozzá, hogy a náci SS-szimbólumra hajaz. A felháborodás csak nőtt, amikor kiderült, hogy 400 ezer fontba került az elkészítése, ami mai árfolyamon több mint 150 millió forint. Az interneten hamar elindult egy petíció, mely a logó megváltoztatását követelte, komoly tömegek írták alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.