Tiszeker Ágnes: Tiszták vagyunk általában

Hamarosan a növekedési hormonnak is megálljt parancsolnak. Interjú.

Lipiczky Ágnes
2016. 04. 30. 2:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Száz nappal a riói olimpia előtt Borkai Zsolt, a MOB vezetője fokozottan kérte a magyar sportolókat, ne csábuljanak el a dopping terén. Valós a veszély?
– Mivel sportolók között élek, rendszeresen kapok tőlük kérdéseket, ez alapján azt mondhatom: a magyar sport összességében tisztának mondható. Ugyanakkor ne legyenek illúzióink, hiszen mindig lesznek olyanok, akik tiltott területre tévednek. Azt szokták mondani, vannak a biztosan nem doppingolók, de léteznek a biztosan doppingolók is. Van egy réteg azonban, amely kicsit játszana is a tűzzel, meg nem is. Őket kell meggyőzni arról, hogy milyen komoly következményei vannak, ha doppingszerekhez nyúlnak. És nem csak a csalás miatt, nem csak azért, mert a karrierjüket teszik tönkre, mert szégyent hoznak a sportágukra, az országra, de ami még fontosabb: az életüket, az egészségüket, a jövőjüket veszélyeztetik. A magyar sportolókat, akik jelentős állami és szponzori támogatásokat, ösztöndíjakat veszíthetnek el, elég értelmesnek tartom ahhoz, hogy mindezt felmérjék, és helyesen döntsenek.

– Az olimpia előtt száz-egynéhány nappal a kajakos Dudás Miklós ügye katarzist hozott?
– Katarzisnak nem nevezném, de mindenképpen fontos lépés. Olyan versenyző akadt fenn a rostán, aki bár még kvótával nem bírt, akár éremszerző is lehetett volna Rióban. A tudomány és a dopping szempontjából egy újszerű módszer, a biológiai útlevél program buktatta meg, ebből nőtt ki a gyanú. A sportoló saját paramétereit önmagához hasonlítottuk, lehetett mérni és látni a jelentős változást. És bár a Bakuban analizált tesztje negatív eredményt hozott, a tesztoszteronszint megsokszorozódása alapján szükségessé vált egy második körös vizsgálat, amely megmutatta: ez nem a saját szervezet által termelt tesztoszteron volt.

– Mondhatjuk, hogy nem minden negatív minta negatív?
– Az általános alapvizsgálatok nem mutatják meg mindig az eltérést. Sajnos nem minden esetben tudunk ilyen kiegészítő vizsgálatokat elrendelni, mert az horribilis költségekkel jár.

– Korábban említette, hogy a vér- és a tesztoszteronpanel mellé jövőre a hormonpanel is bekerül a biológiai útlevélbe. Ez rámutathat a növekedési hormon, az IGF használatára?
– Az idén a laborok már zöld jelzést kaptak a WADA-tól (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség), vagyis van arra lehetőség, hogy kimutassák az IGF-et. A bökkenő csak az, hogy szinte akkor kell elvégezni a vizsgálatot, amikor a versenyző használja a szert, hiszen csak néhány óráig mutatható ki. Van olyan szteroid, amelyet másfél évre visszamenőleg is analizálni tudunk, a növekedési hormon nem ilyen. Nyilván Magyarországon is használják, hogy hányan, nem tudom. Tippelni nehéz, 2014-ben is csak négy vérpozitív esetet tudott regisztrálni a WADA a több mint kétszázötvenezer mintából.

– A növekedési hormon használatának azonban vannak külső jegyei.
– Biológiai jeleket lehet látni. Mivel a csöves csontosodás befejeződik egy kor után, így a szervezet ott nő, ahol utat nyer magának, vastagodni kezd. Szélesedik az áll, durvul az arc, nő a fejméret, a kesztyű- vagy éppen cipőméret. De más gyanítani, és más bizonyítani. A bizonyításhoz jól mérhető, egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen módszer kell. Hát próbálkozunk. Például jövőre azzal, hogy elkezdjük mérni a hormonszinteket.

– Idehaza könnyen hozzá lehet férni a növekedési hormonhoz?
– Receptköteles, szakorvos írhatja fel, és mi is könnyen tudjuk ellenőrizni, hiszen tárgyaltunk az OEP-vel. Higgye el, a sportolók nem orvossal konzultálnak, nem ezt az utat választják, sokkal inkább az internet arctalan világát.

– Milyen költséget jelent?
– Az igazi, jó minőségű növekedési hormon több százezer forintba kerül, de vannak úgynevezett növekedési faktorok, amelyek olcsóbban beszerezhetők.

– A MACS figyel egyéb jelekre, jelentős, kiugró formajavulásra vagy sérülés, betegség miatti visszalépésre?
– Vannak komoly, intő jelek, amelyek nem jelentenek bizonyítékot. Viszont ha sok faktor, információ kerül be a nagy kalapba, és összeadódik, akkor fokozottabb szűrésnek, úgynevezett targetteszteknek vetjük alá a versenyzőt. A MACS azonban nem nyomozó szerv. A hatósággal, ha arról van szó, együttműködünk, de nekünk elsősorban a megelőzés és a szűrés a legfontosabb feladatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.