19 éves hokist csodál a világ

A magyarok ellen is játszott a vb-n, szerda éjjel négy góllal mutatkozott be az NHL-ben Auston Matthews.

Földi Bence
2016. 10. 13. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág történéseit nem túl szorosan követő magyar hokidrukkerek akkor találkozhattak először Auston Matthews nevével, amikor a tavaszi, szentpétervári A csoportos világbajnokságon összetalálkozott az amerikai válogatott a magyar csapattal. Matthewst – a finn Patrik Lainével egyetemben – előzetesen a vb két legnagyobb sztárjának kiáltották ki, jól is szerepeltek, igaz az amerikai ellenünk nem villogott a mieink 5-1-es veresége alkalmával.

A meccs előtt tisztelettudóan nyilatkozott a Jégkorongblognak a magyar csapatról: „Ezen a tornán nem lehet senkit lenézni vagy könnyedén venni. Biztosak lehetünk benne, hogy a magyarok is a lehető legjobb meccsüket fogják ellenünk játszani, készen kell majd állnunk a küzdelemre az elejétől” – jelentette ki. Üzent a fiatal magyar hokisoknak is: „Minden egyes nap száz százalékot kell nyújtani, és megállás nélkül törekedni arra, hogy jobb legyél, minden egyes apró dologban. A figyelem középpontjába ezt kell állítani, és ha megnézzük, kik játszanak az NHL-ben jelenleg, akkor nem túlzás azt állítani, hogy tényleg nem az számít, honnan származol.”

Ő már csak tudja: Matthews – aki 13 éves koráig bézbólozott is, akkor döntött véglegesen a hoki mellett – a sivatagos Arizonában nevelkedett. Itt sokat tanult az ukrán Borisz Dorozsenkótól, és innen került az NHL-be. Szakértők szerint ha valaki Arizonából jut az NHL-be a draftlista elejéről, az majdhogynem olyan, mintha Magyarországról lenne első kiválasztott játékos a börzén. Egyébként kétévesen volt először hokimeccsen, hatévesen pedig már művelte is a sportágat.

„A mexikói anyától származó arizonai játékos, aki egy Mexikóból áttelepült, az orosz és európai hokit kombináló ukrán edző keze alatt lett korosztályának legjobbja Észak-Amerikában, igen szép példája a diverzitás megtermékenyítő erejének.”
(Jégkorongblog)

A vb-t követően aztán Matthews nemcsak a draflista első felébe, hanem egészen az élére került, így a mostanában gyengén muzsikáló Toronto Maple Leafs vihette el – a csapat, amely Galló Vilmossal is levelezett nyáron. Hogy nem egy évvel ezelőtt draftolták, annak oka, hogy két nappal a vonatkozó dátum után született.

Ám ebben az esztendőben sem tétlenkedett: családja – amelyben akad még sportoló, nagybátyja, Wes Matthews amerikaifocista volt az NFL-ben – támogatásával a középiskola utáni első szezonját, a tavalyit a zürichi ZSC Lionsban töltötte. Ez is merőben szokatlan egy amerikai tini hokistól, így nem csak arizonai háttere miatt meglepő, hogy ő lett az első az elsők között. Az európai hoki egyébként is más, mint az amerikai, így értékes tapasztalat volt számára a svájci esztendő, amely során meg is erősödött: 189 centiméteréhez ma már 98 kiló párosul, Matthews tiszta izom. Plusz Zürichben skandálták először a drukkerek a nevét.

Hamarosan Torontóban is fogják, ez elég biztosnak tűnik az alapján, milyen teljesítménnyel rukkolt elő. Az NHL-ben eddig mintegy hétezer hokis szerepelt, az elmúlt 99 évben senki sem volt képes arra, amit Matthews tett szerda éjjel, a Toronto Maple Leafs nyitómeccsén az Ottawa ellen: négy gólt vágott. (1917-ben ketten is öt gólig jutottak.)

Élete első NHL-es lövése bement – ezzel ő lett a tizenkettedik olyan 1/1-es játékos a ligában, aki góllal mutatkozott be. Majd a következő két lövésével is betalált, így a 22. percben már mesterhármasa volt. A második harmad lefújása előtt három másodperccel jött a negyedik, így az sem számított, hogy a harmadikban már nem talált be: a torontói 34-es lett a modern idők legtöbb gólt lövő debütánsa.

Nem csoda, hogy mindenki odavolt érte: a Jégkorongblog gyűjtése szerint Marián Gáborík, Tyler Seguin, Kris Letang, Martin St. Louis, Teemu Selänne és Roberto Luongo is csak méltatni tudta a meccs után. Persze Matthews édesanyjának reakciója volt a legcukibb mind közül. Sokat elárul egyébként az idén 100. születésnapját ünneplő torontói csapatról, hogy még így is kikapott: Kyle Turris a hosszabbításban lőtt győztes gólt – éppen Matthews hibáját kihasználva.

„Az utolsó gól, amellyel vesztettünk, kétségkívül az én hibámból született. Turris találata előtt hibáztam a backcheckkel. Fejlődnöm és tanulnom kell, de ezért vagyok itt” – mondta a Jégkorongblog szerint Auston Matthews. A 19 éves csatár édesapja, Brian azonban a The New York Times szerint ezt mondta az AP-nek adott interjújában:

„Remélem, senki sem fog felébreszteni engem a közeljövőben. Egyszerűen hihetetlen.”

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.