Hogyan lettek az izlandiak a világ legjobb edzői?

Övék az olimpia, a vb és az Eb aranya is, dánokkal, norvégokkal, németekkel, férfiakkal, nőkkel.

Arday Attila
2016. 12. 23. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gejzírek, vikingek, labdarúgás – és kézilabda. Nem mernénk ennyiben összefoglalni Izland lényegét, de a távoli szigetországról sokan ennyit tudunk, amiről pedig a 2016. évben Izland kapcsán beszélnek, az a kézilabdaedzőik átütő sikere. Míg klubszinten továbbra is a spanyolok uralják Európát, ma az a nemzet a nyerő, amelynek a válogatottját izlandi tréner vezeti. Tavaly decemberben Thorir Hergeirssonnal világbajnokok lettek a norvég nők, januárban Dagur Sigurdssonnal Európa-bajnokok a német férfiak, augusztusban Gudmundur Gudmundssonnal olimpiai bajnokok a dán férfiak, most pedig, decemberben ismét csak Hergeirssonnal Európa-bajnokok a norvég hölgyek.

Mit tudnak az izlandiak, amit mások nem? A kérdés nem is ez, hanem az, hogy jutottak ilyen magasságba.

– Az európai edzőképzést közelről ismerem, és mondhatom, hogy Izlandon nincs olyan szintű képzés vagy valamiféle mágia, amely ilyen eredményeket predesztinálna – mondta lapunknak Marczinka Zoltán, aki mostanáig a hazai szövetség szakmai igazgatójaként dolgozott, mostantól pedig a magyar edzőképzés (drasztikus, de halaszthatatlan) átalakítását szervezi.

– Az persze igaz, hogy Izlandon sötét van és hideg, de rengeteg a csarnok, éppen ezért nagyon népszerű a kézilabdázás, rengeteg jó játékos kerül be onnan a Bundesligába.

Utána megkapják Németországban valamelyik csapat kispadját, és nem is nagyon akarnak hazamenni, erre számtalan példa akad. Itt képezik magukat, és a végeredmény, hogy az elmúlt egy évben nem osztottak világversenyen úgy érmet, hogy izlandi edző ne részesült volna belőle, öt aranyból négyet hazavittek, sőt majdnem az ötödik is az övék lett.

Utóbbival a riói olimpia női kézilabdatornájára utalt a szakember, itt Hergeirssonnak és Norvégiának a bronz jutott.

Maradjunk is egy kicsit ennél az 52 éves, apró termetű szakembernél, akit újságíróként egy nagyon rossz emlékű meccsen ismerhettünk meg. A 2004-es női Eb budapesti elődöntőjében az északi csapat váratlanul tönkreverte a mieinket (44-29). Ez volt az a nap, amikor Norvégia valójában átvette az uralmat, és immár tizenkét éve őrzi. Az izlandi tréner ekkor még Marit Breivik segítőjeként dolgozott, és

egy nagy bukásból átütő sikert kovácsoltak. 2003-ban ugyanis nem jutottak ki a csapattal a következő évi olimpiára, de nem kellett új munkahelyet keresniük, hanem építkezhettek.

Ettől a pillanattól kezdve már a négy és fél évvel későbbi, 2008-as pekingi olimpiára építették a norvég női válogatottat, és a folyamat végén, a játékokon fényes diadalt arattak az arannyal. A következő évben a korszakos egyéniségnek számító Marit Breivik elköszönt a válogatottól, az ország szövetsége viszont bölcsen a folytonosság mellett tette le a voksát, és addigi másodedzőjéből, Thorir Hergeirssonból lett a kapitány. Az eredmény ámulatba ejtő: két világbajnoki cím (2011, 2015), három Eb-győzelem (2010, 2014, 2016), egy olimpiai bronz (2016) és egy olimpiai arany (2012). Hergeirsson eddig összesen tíz világversenyen vezette a csapatot, és csak egyszer nem szerzett vele medált. A legújabb Eb-aranya után természetesen újabb négyéves ajánlatot kapott. 

Napjaink legtöbb ismert izlandi sikeredzője az erősebb férfivonalon bizonyít. A 43 éves Dagur Sigurdsson 2014-ben hazai közönség előtt bukta el a Füchse Berlinnel az EHF-kupa elődöntőjét (a Mol–Pick Szeged ellen), de abban az évben nyugodt szívvel rábízták a német válogatottat.

A 2015-ös katari vb-n a negyeddöntőig jutott vele, 2016-ban viszont Eb-arannyal és olimpiai bronzzal emelte a régi magasságokba a német férfikézilabdát.

– Dagur Sigurdsson személyiségét közelebbről ismerem, komoly játékos volt, és egy szerény, rendkívül alázatos edző lett – mondja Marczinka Zoltán. – Másoktól egy kicsit elütő filozófiája van, ennek lényege, hogy a hátrányból mindig előnyt kovácsol. Engem ezzel nagyon megfogott.

Már az első világversenyére, a 2015-ös vb-re nagyon magabiztosan állt oda, ez sugárzott róla. Amikor a 2016-os Európa-bajnokságon a legnagyobb kézilabdázói megsérültek (Genseheimertől Glandorfig nem számíthatott a legismertebb mezőnyjátékosokra és még két kapusára sem),

nem a gondokra kezdett hivatkozni, hanem azt mondta, legalább az ellenfelek nem ismerik azokat, akiket pályára küld.

Persze ehhez az is kell, hogy legyen kiből meríteni: a német juniorok 2011-ben világbajnokok, 2013-ban vb-bronzérmesek lettek. De itt van Alfred Gíslason esete is, aki szintén sokat játszott a Bundesligában, és 2008 óta ragaszkodnak hozzá edzőként Kielben, akkor is, ha gyengébb időszakot él meg a csapat.

A januári franciaországi világbajnokság egyik favoritja a Sigurdsson vezette német válogatott lesz, az izlandi tréner viszont jövőre átköltözik Japánba (ahol három évig játszott), hogy a következő három évben ütőképessé tegye a távol-keleti együttest a 2020-as tokiói olimpiára.

Dánia és Gudmundsson: kritikák után bocsánatkérés 

Sigurdssont a németek kispadján – német lapok szerint – egy másik izlandi, Gudmundur Gudmundsson követheti, aki ősszel csak annyit jelentett be, hogy 2017-től már nem lesz a dánok szövetségi kapitánya.

– A pekingi olimpián még a hazájával, Izlanddal szerzett nagy meglepetést az ezüstérem megnyerésével. A londoni negyeddöntőben is esélyes volt a mieinkkel szemben, szenzációs meccsen jutott tovább a csapatunk. Dániával Rióban olyasmit elért, ami még nagy elődjének, Ulrich Wilbeknek sem sikerült – foglalja össze szakértőnk Gudmundsson legnagyobb sikereit.

Az 56 éves, mindössze 174 centi magas Gudmundsson sosem játszott nagy csapatokban, sőt játékosként csak a hazájában szerepelt, de edzőként 1999-ben dormageni szerződést kapott. Már a 2004-es athéni játékokra is kijutott Izlanddal, és innentől csak fölfelé volt az út. A dán férfiakkal Wilbek (aki 1996-ban a dán nőkkel olimpiai bajnok lett) két Eb-győzelemig, vb-döntőig jutott, de az olimpiákon a négy közé sem tudott bekerülni, Gudmundsson viszont meg sem állt Rióban az aranyig.

A kulcs ebben az esetben is az volt, hogy kitartottak mellette azok után is, hogy a tavalyi vb-n és az idei Eb-n sem került az elődöntőbe a gárdával, amely érmekhez szokott, mindkétszer a favoritok közé tartozott. A sportágban elismert és jól értesült Balkan-Handball.com szerint kezdték is keresni az izlandi tréner utódját, aki alatt a csapat már nem a Wilbek-féle gyors tempóban játszott. Pontosabban már lélekben sokan a következő olimpiai ciklusra készültek, a Gudmundsson-időszak végét várva Rióban. Egy nehéz időszak után, sérülés, formahanyatlás miatt nagy hiányzókkal vágott neki Dánia az olimpiának, ott viszont úgy szerepelt, hogy azért a Balkan-Handball.com szerkesztője nyilvánosan bocsánatot kért Gudmundssontól.

Minket, magyarokat többször elszomorított az aktuális csapatával, persze a felejthetetlen londoni olimpiai negyeddöntő miatt jó szívvel is gondolunk rá.

Minden idők egyik leghihetetlenebb fordítását  vitte végbe a magyar férfiválogatott. 14 másodperccel a vége előtt, egygólos izlandi előnynél Fazekas Nándor hétméterest védett, de úgy, hogy a mezőnybe, magyar játékoshoz pattant a labda. Három jó passz és egy csel után Lékai Máté három másodperccel a vége előtt kiegyenlített, majd kétszeri hosszabbítás után Magyarország került a legjobb négy közé az olimpia csúcsmérkőzésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.