NHL-szintű terhelést kapnak Sofronék

Az ünnepekkor 10 nap alatt 5 meccs, évente akár 80-100. Nem unatkozik az ember, ha volános hokis.

Arday Attila
2016. 12. 25. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentestét megelőző nap Dél-Morvaországban, karácsony másnapja Linzben, a két ünnep között salzburgi és klagenfurti vendégek fogadása a Városligetben, Újév napja Bécsben. Mindez nem egy különlegesen szép advent és karácsony programja, éppen ellenkezőleg, ez a megszokott Volán menetrend. Mármint a fehérvári Alba Voláné: amióta évekkel ezelőtt a szakmai előrelépésért vállalta a részvételt  az osztrák bajnokságban, azt is vállalta, hogy a csapat ebben az időszakban is két (három) naponta meccset játszik, nincs megállás. A liga kiírása pedig december 23. és január 1. között öt mérkőzést jelent, embertelen, és alighanem istentelen is.

– Nagyon sok ilyenkor az utazás, ezer kilométereket megyünk, nem egyszerű, mert keveset vagyunk itthon, a családdal. De profi sportemberek vagyunk, ez a munkánk – mondta a Magyar Nemzetnek Sofron István, a fehérváriak válogatott támadója, akinek a hangjából is érezni, már hozzászokott ahhoz, ami ilyenkor is vár rá. – December 24-én hajlani kettőkor érünk haza Csehországból, Znojmóból, de ez a nap a családé, a barátoké. Huszonötödikén átmozgató edzés vár ránk, arrébb kell tennünk ilyenkor minden mást. Jól megy a játék a csapatnak, folyamatosan pontokat gyűjtünk, lépkedünk felfelé a tabellán.

Az újságcikk kedvéért örömmel vettünk volna olyan letaglózó mondatokat, mint: „Micsoda kegyetlen világ ez!”, „Borzasztó, hogy így széthajtanak minket”, de ilyenek nem hangzottak el. A csíkszeredai Sofron Istvánból, a kemény profi hokisból azért egyre inkább előjött a családszerető ember.

– Sok lemondással, fáradsággal jár az életünk, de azt csináljuk, amit szeretünk, és a rokonaink, barátaink megértik ezt – mondta. – Két oldala van mindennek, és most jó időszakot élünk, hajtunk a rájátszásért, telt ház előtt játszunk.

Tudunk azért időt szentelni a családra, egy városban lakunk, de olyan is van, hogy édesanyámékat hetekig csak a meccseken látom.

A szüleim minden mérkőzésre kijönnek, édesapám is jégkorongozott, a nagybátyám is, az unokaöcséim is játszanak, a barátnőm is ott van a lelátón. Egy fehérvári fordulóban a nézők hetven százalékát ismerem.

Sofron István háromévesen került Magyarországra, amikor édesapját, a román válogatott Sofron Árpádot szerződtette az Alba Volán. Nagybátyja, Sofron Attila már a magyar válogatott tagja lett.    

Sofron István számára az EBEL, vagyis az osztrák liga alapszakasza egy évben 44 meccset jelent, ha sikerül a rájátszásba jutni, 50 körülire emelkedik a klubmérkőzések száma. A magyar válogatottal együtt egy esztendőben átlag 75-80 erőpróba vár a legjobb fehérvári magyarokra, de ez a szám, akár 90-re, 100-ra is felmehet. Mindez – amellett, hogy a játékosokat teljesen kiszakítja az otthonukból – iszonyatos terhelést jelent, a meccsszám alapján közel akkorát, amekkorát kanadai, amerikai hokisok kapnak a tengerentúli profi világban.

– A hetvenedik meccs már nagyon megterhelő szokott lenni, de nagyon jó, hogy a magyar jégkorong olyan szinten van, hogy ennyiszer jégre lépünk – folytatta a huszonnyolc éves támadó, aki az EBEL gólkirályi címét is elnyerte már, többek között a Klagenfurt idegenlégiósa is volt. – Most vagyunk fiatalok, évről évre, hónapról hónapra, napról napra igyekszünk helytállni. Ez a világ, az sport ezzel jár, sok szenvedéssel. De remélem, még sok ilyen szenvedés vár ránk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.