Szívünk elárulja, mit sportolunk

Elengedhetetlenül fontos a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.

MNO
2016. 12. 21. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzív sportolás esetén a sportolók szívében különféle elváltozások figyelhetők meg: megnagyobbodik a szív, megnő a tömege, megvastagodik a szívizom. A szív nagyságának növekedése mellett egyéb, nem kóros tünetek is jelentkeznek, ilyen például az átlagosnál lényegesen alacsonyabb pulzusszám. A jól edzett személyek EKG-eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest – hívta fel a figyelmet Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa. Ezeket a változásokat összefoglaló néven sportszívnek nevezzük.

Hozzátette: az adatok sportáganként eltérőek lehetnek, hiszen alacsonyabb terheléssel jár például a sportlövészet, az íjászat és a golf, míg a fallabda, az evezés vagy a gyorskorcsolya extrém terhelést jelent a keringési rendszerre nézve.

A szív struktúráját érintő változások is különbözőek az egyes sportágak között. A jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál, mint például a súlyemelés, a jellemzőbb inkább szívizom megvastagodása, míg a dinamikus sportágak esetében, mint a futás, a kézilabda, labdarúgás vagy a kosárlabda a szívüregek tágulhatnak ki.

Sztancsik Ilona kiemelte, hogy a sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza, melynek során a szívizomban új kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg annak érdekében, hogy a megnövekedett szívizomtömeg elég oxigént kapjon a működéséhez. Ugyanakkor a folyamatos és nagymértékű terhelés hatására bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára.

Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizomelhalás, azaz szívinfarktus, illetve kitágult, renyhén működő szívizomzat talaján életveszélyes ritmuszavar.

Az elváltozások időbeni felfedezéséhez és a hirtelen bekövetkező halálesetek megelőzéséhez elengedhetetlenül fontos az intenzív testmozgást végzők esetében a rendszeres sportkardiológiai ellenőrzés. Nehezebb helyzetben vannak a hobbisportolók, hiszen esetükben a kötelező sportorvosi vizsgálatra sem kerül sor, így megfelelő kontroll hiányában nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve – közölte a szakember.

Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata. Brit szakértők szerint a troponinteszt jóval hatékonyabb annál, mint amikor csak a vérnyomásból és a koleszterinszintből következtetnek a szív lehetséges betegségeire. Az új módszer azt a proteint vizsgálja, amely akkor szabadul fel, ha megsérül a szívizom. Az orvosok már használják ezt a tesztet annak megállapítására, hogy a páciensnek volt-e éppen szívrohama. Az Edinburghi és Glasgow-i Egyetem kutatói úgy vélik, a vizsgálat a pácienseket segítheti annak elkerülésében is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.