Hosszú Katinka egyelőre nem hozza a tavalyi szintet

A 2016-os, szerződéstépős januárban 1 versennyel többje volt, mint az ideiben, emiatt 6-tal több aranya is.

2017. 01. 31. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olimpiai számban kezdte a tavalyi évet világranglista-elsőként Hosszú Katinka, majd az év során három ötkarikás számban is első helyen végzett, ami egyértelműen mutatja: a 27 éves úszócsillag 2016-ban rátett egy lapáttal előző évére, és meg sem állt 172 arany-, 35 ezüst- és 17 bronzéremig, pályafutása legeredményesebb évét zárva.

Idén ugyan nem lesz olimpia, lesz hazai rendezésű úszó-világbajnokság, ami miatt mégis érdemes méricskélni, hogyan áll időarányosan a tavalyi év első hónapjához viszonyítva az Iron Lady a szerzett érmeket tekintve. Annál is inkább, mert ő maga mondta azt lapunknak évértékelő gyanánt:

„Sokan kérdezik, hogy hogyan tudom majd túlszárnyalni a 2016. évet, de az, hogy itthon versenyezhetek, és itthon tudok nyerni, önmagában tízszeres motiváció.”

Nos, Hosszú Katinka az elmúlt esztendőt ama bizonyos 12 milliós szerződéstépéssel kezdte vízkeresztkor, majd a fél ország azt várta, mi történik majd január 14-én Az Év Sportolója-gálán, ahol biztos volt, a legjobb női atlétának Baja büszkeségét választják majd. De Hosszú csak nem jelent meg a Nemzeti Színház nagy eseményén, mert míg a hazai sportélet krémje a dicső közelmúltat elevenítette föl, a világ legjobb női úszója már Austinban tempózott az Arena Pro Series elnevezésű pénzdíjas sorozat első állomásán, ahol 100 méter háton, valamint 200 és 400 méter vegyesen aranyérmet szerzett – pontosabban: emlékplakettet vihetett haza –, 200 méter háton pedig másodikként ért célba. Nem akármilyen verseny volt egyébként, itt döntött világcsúcsot 800 méter gyorson a 18 éves Katie Ledecky, és itt oktatta 200 méter vegyesen Michael Phelps a világcsúcstartó Ryan Lochtet.

Austinból „alig” egy-két átszállással máris Nizzában találta magát Hosszú, ahol a Golden Tour szintén fizetős francia sorozat nyitóversenyén úszott, majd nem kevesebb mint hétszer fel is állhatott a dobogó legfelső fokára. A januárnak pedig még mindig nem volt vége, az aranyvonat máris robogott tovább Luxemburgba a Katinka–Shane duóval, hogy ott hat aranyat, három ezüstöt és egy bronzot gyűjtsön be január utolsó három napján. Ez utóbbi volt az a viadal, ami miatt megint kihagyott egy „pukedlizős” budapesti úszóeseményt, a Gyárfás Tamás akkori úszóelnök által hazánkba hozott nemzetközi úszógálát, ahol távollétében tüntették ki Hosszú Katinkát a világ legjobb női úszója címmel.

A 2016. januári mérleg tehát: 16 arany, 4 ezüst, 1 bronz.

Nézzük az idei év januárját, amely ugye már – háromszoros – olimpiai bajnokként érte az ország Katinkáját.

Egy hét lemaradást rögtön az elején begyűjtött az Iron Lady, ugyanis csak január harmadik hétvégéjén versenyzett először. Brüsszelen át Antwerpenbe vezetett a sportoló első idei útja, ahol öt elsőséget tempózott össze, és jutott a nyakába még egy ezüst- és két bronzérem is. A hét közepén már újra Luxemburgból posztolt, ahol tavaly a harmadik versenye volt, az előző évi hat-három-egyes termést azonban nem sikerült reprodukálnia, öt aranyéremmel tért haza, ezüst és bronz nélkül. Nem mi követeljük tőle a különleges nyakbavalókat, maga állította a mércét ennyire magasra. Az idei januári mérleg: 10-1-2.

Az idei Hosszú Katinka lemaradása a tavalyi Hosszú Katinkához képest tehát az év első hónapját tekintve 6 arany és 3 ezüst, de egy bronznyi „szufficit” van a házi kincstárban.

2017-ben a sportoló megjelent Az Év Sportolója díj kiosztóján is, ami ilyenformán egy versenyébe kerülhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.