Kikaptunk, de ezt annyira nem bánják Császárék

Az olimpiai bajnok ellen folytatjuk, de elkerüljük a címvédő házigazdát.

Arday Attila
2017. 01. 20. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia megint továbbjuttatta Magyarországot a férfikézilabda-világbajnokságon. Az első esetet néhány napja már részleteztük: 2003-ban a már biztos kieső arab csapat sportszerűségből megverte az utolsó csoportmeccsén az argentinokat, így őket is kiejtette, a kiesőnek hitt Magyarországot pedig bent tartotta.

Most Franciaországban nem került ilyen kiszolgáltatott helyzetbe válogatottunk, hiszen pénteken, a C csoport utolsó meccse, a 20.45-ös magyar–fehérorosz előtt a saját kezükben volt a mieink sorsa, azzal a tudattal kezdték a napot, hogy még hatgólos vereség is elég lett a negyedik helyhez, amely még éppen nyolcaddöntőt ér.

Csakhogy az első meccsen a pont nélküli szaúdiak – egy horvát szakember, Nenad Kljaic irányításával – 26-25-re legyőzték az addig kedvező pozícióban lévő chileieket. Így aztán mindkét csapat 2 ponttal fejezte be a csoportküzdelmeket, Magyarország pedig eleve 4-ről indult, vagyis a hat csapat között mindkettőt megelőzve már a saját meccse előtt továbbjutott.

Ezzel azonban nem kellett volna megelégedniük a mieinknek a fehéroroszok elleni csata előtt, de kaptak egyfajta lelki nyugalmat. Talán túl sokat is. Az önbecsülésen túl motivációt adhatott a késő esti csatára, hogy pontszerzés esetén Magyarország a vasárnapi nyolcaddöntőben elkerüli az olimpiai címvédő Dániát, és Svédországgal játszik, ami legalább ötvenszázalékos esélyt adna az újabb sikerre.

Két elég békés csapat játékát láthattuk: azt is tudni lehetett, egy döntetlen a fehéroroszoknak is kiváló lenne, nekik továbbjutást érne, a vereségük viszont kiesést jelentene számukra. 

Az Eb nagy felfedezettje, Juhász Ádám az első öt lövésből betalált, de így is kettő volt a mieink hátránya a szünetben. Fordulás után nem tűnt úgy, hogy a mieink tűzbe mennének azért, hogy utolérjék a fehéroroszokat, nem is sikerült, 27-25-re kikaptak. A tizenhat között Dánia vár csapatunkra, egy vasárnapi bravúr esetén viszont a mieink elkerülik a nyolc között a címvédő házigazdát, Franciaországot – lehet, hogy valahol ez is ott volt a fejekben a meccs közben. Vagyis a nyolc közé nehezebb lett az út, a négy közé viszont könnyebb.

Császár Gábor a meccs után el is mondta a Sport1-en, nincs nagy különbség a dán és a svéd csapat között, annyival nem járt rosszabbul Magyarország. Az viszont már hatalmas különbség, hogy jövő héten a négy közé jutásért a magyar–dán csata győztese nem a francia–izlandi meccs továbbjutójával, hanem a norvég–macedón mérkőzés győztesével játszik majd. 

Talant Dujsebajev a tizenhat közé sem került be a lengyelekkel. Egy évvel azután, hogy leszerepelt Magyarországgal az Európa-bajnokságon, ezúttal lengyel kapitányként még nagyobbat bukott a világbajnokságon, ötödik helyezettként kiesve az A csoportból. Azért sem lenne elegáns ezt megünnepelnünk, mert egy éve, a csúfos Eb után ezeken a lapokon Dujsebajev maradása mellett érveltünk. Kétségtelen viszont, ha Dujsebajev téved, akkor hatalmasat téved. Tavaly Lékai Máté és Császár Gábor mellőzésével ölte ki a kreativitást a magyar válogatottból, a menesztése után viszont lecsaptak rá a lengyelek, ki is jutott velük az olimpiára, majd áttörést elérve Rióban a négy közé vezette őket. Előtte pedig a lengyel Kielcével elhódította a BL-serleget a Veszprém elől. A mindig ezer fokon égő Dujsebajev ősszel már kétszer megégette magát a lengyel válogatottal: az Eb-selejtezőben a szerbektől otthon, a románoktól idegenben kapott ki a csapat, a tavaszt pont nélkül kezdi a két továbbjutó helyért.

Eredmény, C csoport, 5. forduló:

Fehéroroszország–Magyarország 27-25 (15-13)
Rouen, 3800 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
lövések/gólok: 46/27 (59%), illetve 51/25 (49%)
gólok hétméteresből: 10/9, illetve 5/3
kiállítások: 4 perc, illetve 14 perc
Magyarország: Mikler – Zubai, Jamali 1, Császár 7, Ligetvári 1, Schuch, Juhász 7. Cserék: Fazekas (kapus), Balogh Zs. 2, Harsányi 1, Bánhidi 2, Lékai 1, Ancsin 1, Bodó 2, Gulyás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.